Budincă de legume cu șuncă afumată. Rețetă de gustare delicioasă
Pentru una dintre gustările zilei sau chiar pentru una dintre mesele principale, încearcă să prepari o budincă de legume cu șuncă afumată. Rețeta nu este complexă, iar budinca este gustoasă și sățioasă.
Budincile sărate sunt foarte populare și în rândul bucătarilor profesioniști. Aceștia le prepară în special de sărbători sau la mesele festive. Sunt și gustoase, dar arată foarte spectaculos în secțiune, mai ales preparate din ingrediente multicolore. Poți combina în aceeași rețetă de budincă aperitiv absolut tot ce dorești: legume, specialități de carne, brânzeturi, verdețuri și ouă fierte.
Pot fi preparate în orice anotimp, folosind legumele care se găsesc pe piață sau legume congelate. Cu cât legumele sunt mai colorate, cu atât budinca va fi mai apetisantă. Șunca afumată și tăiată în cuburi va completa armonios gustul legumelor. Legumele și cărnurile sunt completate de o compoziție din ouă cu smântână și verdeață, dar și cașcaval răzuit.
Făina nu este necesară într-o astfel de budincă, compoziția se va lega de la amestecul de ouă cu smântână și cașcaval. Descoperă aici și o rețetă de budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry. Mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru delicioasa budincă de legume cu șuncă afumată.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea budincii constă în pregătirea legumelor pe care le cureți, după caz, le clătești cu apă rece, le scurgi bine și le toci în cuburi sau în fâșii. Apoi, vei pregăti compoziția lichidă în care vei adăuga legumele și șunca afumată.
Cum prepari budincă de legume cu șuncă afumată
Înainte de a pregăti toate ingredientele pentru budincă pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Toacă ardeii multicolori în cuburi mai mari, să poată colora frumos budinca. Broccoli îl tai în bucăți mai mari sau doar îl desfaci în buchețele, în funcție de mărimea acestora. Ciupercile le tai în felii mai grosiere, iar șunca afumată o tai în cuburi de mărimea celor de ardei. Boabele de porumb le scurgi bine de lichidul din conservă, iar cașcavalul îl dai pe răzătoarea mare. Este ideal să alegi un tip de cașcaval cu consistența mai fermă, pentru a-l putea răzui, dar și pentru a se topi mai lent în timpul procesului termic.
După ce ai pregătit legumele, poți pregăti compoziția de bază a budincii. Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu un praf de sare și unul de piper. Adaugă smântâna, apoi pătrunjelul verde tocat mărunt și omogenizează bine amestecul.
Pregătește un vas termorezistent pe care îl ungi la interior cu unt. Apoi adaugă legumele și șinca în el, așezate în straturi succesive, în funcție de culori. Punem câte un strat din fiecare alternând cu cașcaval răzuit și compoziția lichidă. Poți opta și pentru a amesteca de la început toate ingredientele într-un bol încăpător. Însă budinca va arăta mai spectaculos cu acestea așezate în straturi succesive.
Introdu vasul în cuptorul încălzit și coace delicioasa budincă de legume cu șuncă afumată pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius. Este necesar ca budinca să fie bine închegată când o scoți din cuptor, pentru a o putea porționa fără să fie cursivă.
Descoperă și o rețetă de chec aperitiv cu spanac și morcovi, pentru gustări zilnice.