Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre ea

Fără coacere

Burrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.

Cristina Catană
Publicat: 27 iunie 2023, 06:00
Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock

La exterior, burrata seamănă cu mozzarella proaspătă. De îndată ce deschizi bulgărele de brânză apare un ghem de cheag de lapte cremos și extrem de fin. De fapt, denumirea ei vine de la cuvântul italienesc ”burro” care se traduce prin unt.

Burrata se produce din lapte de vacă, de la începutul anilor 1900. Ciobanii din sudul Italiei au fost cei care au descoperit-o și de atunci a devenit un ingredient de bază pentru paste, pizza sau salata caprese. Evident, se poate mânca doar stropită cu puțin ulei de măsline și pâine de calitate, ca să te bucuri de gustul și textura ei.

Citește și

Cum se produce brânza burrata

Brânza burrata este o brânză moale, cu o cochilie de mozzarella în care stă o bilă (sau mai multe) de cheag de lapte. Cum se produce această delicatesă? Artizanii italieni știu întreg procesul și l-au perfecționat de-a lungul timpului.

Burrata se produce ca orice alt timp de brânză, cu culturi de lapte și cheag care se adaugă în lapte de vacă cald. Când începe să se închege, zerul este separat de brânza care este lăsată la scurs. Apoi, peste bulgării de lapte închegat se toarnă apă fierbinte care atunci când se întăresc seamănă cu mozzarella. De aici începe deosebirea între cele două tipuri de brânză.

Laptele închegat și întărit este umplut cu un amestec de smântână și bulgărași de brânză proaspătă, apoi închis bine. Rezultă burrata așa cum o știm cu toții: cu forma de punguță și gustul delicios.

Care este diferența dintre burrata și mozzarella

La prima vedere este mozzarella și burrata sunt ușor de confundat. Dar, asemănările se opresc aici. De fapt, mozzarella este un ingredient de bază pentru brânza burrata, însă miezul este total diferit.

Chiar și gustul este distinct. Burrata este mult mai aromată, cu o textură mai bogată, mai complexă. De asemenea, are un conținut mai mare de grăsimi.

Cu se poate înlocui burrata

În mod evident, poți înlocui burrata cu mozzarella proaspătă. Totuși, nu vei obține aceeași textură, iar gustul de lapte nu va fi la fel de puternic.

Dacă vrei să topești brânza, cel mai bine este să folosești mozzarella pentru că nu este la fel se scumpă și în plus, odată ce este supusă tratamentului termic burrata va pierde interiorul cremos.

Cum se mănâncă burrata

Este recomandat să folosești burrata în rețete care să îi pună în valoare textura și să fie servită la temperatura camerei. Cea mai simplă rețetă implică ulei de măsline extravirgin și pâine cu maia.

În cazul în care vrei ceva mai sofisticat atunci poți pune burrata în salată (mai ales cu roșii și busuioc proaspăt), cu fructe sau ca topping pentru pizza. În acest ultim caz trebuie adăugată după ce pizza este scoasă de la cuptor pentru a te putea bucura de textura deosebită a brânzei.

Cum se păstrează burrata

Pe cât este de delicioasă pe atât este de greu de păstrat pentru că dată ce ai tăiat o bucată de burrata trebuie să o și consumi. Cel mai bine este să o păstrezi în saramura ei, într-un vas care se închide etanș. După desigilare trebuie consumată în maximum 5 zile. 

Reteta de salata de burrata de rosii

Salata de burrata de roșii este una dintre cele mai ușoare salate de vară. Brânza burrata este delicioasă cu roșii, busuioc, ulei de măsline și oțet balsamic.

alata de roșii cu brânză burrata este micul-dejun perfect italienesc / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 roșii medii
  • 10 roșii cherry
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 170 g brânză burrata
  • piper negru măcinat
  • sare de mare
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se taie roșiile în felii nu tocmai groase și se pun într-un castron. Apoi, se taie pe jumătate roșiile cherry și se pun și ele în vas. Busuiocul se toacă mărunt și se presară peste roșii. Brânza burrata se pune deasupra. Totul se stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic și se asezonează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.

Citește și
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
05:46
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
05:38
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
26 noiembrie, 06:55
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos 5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
26 noiembrie, 05:48
Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert
26 noiembrie, 05:32
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
25 noiembrie, 05:56
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
25 noiembrie, 05:35
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată 8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Chec cu fructe uscate și migdale
Chec cu fructe uscate și migdale
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
fresh

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos