Care e cel mai bun îndulcitor natural cu zero calorii
Monk fruit, cunoscut și sub numele de lo han guo sau fruct swingle, este un fruct mic, rotund, originar din sudul Chinei. Este folosit cel mai des ca îndulcitor pentru că nu are calorii, oferind totuși satisfacția unui preparat dulce.
Ca și alți îndulcitori fără calorii, monk fruit este foarte dulce. Îndulcitorii din monk fruit pot fi și de 150-200 de ori mai dulci decât zahărul. Ca atare, sunt necesare doar cantități mici într-un produs pentru a egala dulceața oferită de zahăr. Pot fi folosiți în băuturi și alimente, cum ar fi băuturi răcoritoare, sucuri, produse lactate, deserturi, bomboane și condimente.
Deoarece sunt stabili la temperaturi ridicate, îndulcitorii din monk fruit pot fi folosiți și în produse de panificație. Totuși, se simte diferența între un produs îndulcit cu zahăr și cele cu monk fruit pentru că zahărul joacă mai multe roluri. El influențează volumul și/sau textura.
Extractul de monk fruit, ar putea fi cel mai bun îndulcitor natural
Monk fruit a fost folosit de secole în medicina orientală atât ca ajutor pentru răceală, cât și pentru digestie. Extractele din monk fruit sunt, de asemenea, folosite pentru a îndulci alimente și băuturi ambalate. Descoperă și ce se întâmplă în organism dacă renunți o lună la zahăr.
Acești îndulcitori sunt produși prin îndepărtarea semințelor și cojii fructelor, zdrobirea fructelor și care apoi sunt filtrate pentru a se extrage porțiunile sale dulci în formă lichidă și de pulbere.
În timpul producției, extractul de monk fruit este adesea amestecat cu eritritol pentru a avea gustul și aspectul mai aproape de cel al zahărului.
Compușii care conferă extractului de monk fruit dulceața sa se numesc mogrozide, care constau dintr-o structură vertebrală numită mogrol cu unități de glucoză (glicozide) atașate. Principalul mogrozid din îndulcitorii de monk fruit este mogrosid V. Află și care sunt principalele tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit.
Cea mai mare parte a ceea ce se știe despre cum sunt metabolizate mogrozidele provine din studiile efectuate la animale. Cercetătorii cred că animalele metabolizează mogrozidele la fel sau în mod similar cu oamenii.
Mogrozidele nu sunt absorbite în tractul gastrointestinal superior, astfel încât acestea nu sunt transformate în calorii. Când mogrozidele ajung în colon, bacteriile din intestin desprind moleculele de glucoză și le folosesc ca sursă de energie. Mogrolul și unii metaboliți sunt apoi excretați în principal din tractul gastro-intestinal. Cantități minore sunt absorbite în sânge și excretate în urină.
Ce beneficii are extractul de monk fruit
Avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) publicat în 2019 a afirmat că datele erau insuficiente la acel moment pentru a se trage o concluzie cu privire la siguranța utilizării extractelor de monk fruit în alimente.
Siguranța extractului de monk fruit a fost confirmată de agențiile de sănătate din țări din întreaga lume în țări precum China, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada. În Canada este permis numai ca de îndulcitor de masă.
În aprobarea utilizării extractelor de monk fruit ca îndulcitor, autoritățile din Noua Zeelandă menționează că în China este folosit fără probleme de sute de ani, dar și mai recent în Canada, Japonia și SUA. Nu există nicio dovadă a efectelor adverse în studiile pe oameni de la consumul de până la 60 de miligrame (mg) de extract de monk fruit per kilogram (kg) de greutate corporală pe zi.
Extractul din monk fruit este în prezent permis pentru utilizare în mai mult de 60 de țări. Cu toate acestea, nu a fost stabilită o doză zilnică acceptabilă (DZA).
Îndulcitorii din monk fruit se găsesc sub formă de pudră sau lichid. Pot fi folosiți în cafea și ceai, prăjituri și aluaturi, sosuri și salate, crème pentru deserturi.