Care este diferența dintre gem și dulceață

Fără coacere

Conservarea fructelor pentru iarnă se poate face în mai multe feluri. Cele mai populare metode sunt  dulceața și gemul. Deși par similare, între cele două există câteva diferențe majore. Află și tu care este diferența dintre gem și dulceață.

Publicat: 10 septembrie 2022, 06:58
Dulceața este mai apreciată pentru că are un gust mai dulce / Shutterstock

Prima rețetă scrisă de dulceață este consemnată în prima carte de bucate cunoscută, ”De Re Coquinaria” (Arta de a găti). Lucrarea îi este atribuită lui Marcus Gavius ​​Apicius, dar istoricii spun că acesta este de fapt un pseudonim. Cartea datează din Roma secolului al IV-lea d.Hr și conține peste 500 de rețete, multe folosind condimente indiene, precum și o rețetă de fructe moi încălzite cu miere. 

Potrivit rețetei, amestecul a fost apoi răcit și depozitat, pentru a crea una dintre cele mai timpurii forme de dulceață. La vremea aceea, dulceața era adesea servită ca o delicatesă la sfârșitul unei mese.

De-a lungul timpului această rețetă a fost modificată, în funcție de descoperirile apărute, astfel încât au apărut mai multe variante. Gemul este una dintre ele.

Cum se prepară gemul

Gemul este unul dintre cele mai comune moduri de a conserva fructele pentru iarnă și este deseori preferat datorită texturii sale. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Piureul rezultat este apoi fiert, iar la final trebuie să aibă un procent de minimum 80% fruct. Gemul are o textură mai vâscoasă. Trebuie pus în borcane imediat după ce a fost preparat, cât este cald.

Poți face gem din orice orice fruct vrei, în funcție de preferințele tale. Borcanele de gem trebuie păstrate în locuri întunecoase, fără surse de căldură. Este recomandat să folosești recipiente de maximum 400 de grame, mai ales dacă nu consumi gem în cantități mari.

Dacă vrei să faci gem de pere, în mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin. Ai aici rețeta.

Citește și

Cum se prepară dulceața

Dulceața este unul dintre cele mai vechi moduri de a conserva fructele pentru iarnă. Se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr, de obicei în raport de 1:1. Popularitatea ei a crescut odată cu aducerea zahărului în Europa.

În timpul cruciadelor, din 1095 până în 1492, soldații cruciați au adus zahăr din Orientul Mijlociu în Europa de Vest, sporind în mod semnificativ popularitatea dulceții. De fapt, popularizarea zahărului a făcut ca procesul de fabricare să fie mult mai ușor.

Surse istorice au scos la iveală faptul că Ioana d’Arc a mâncat dulceață de gutui pentru curaj înainte de luptă, iar marinarii se aprovizionau cu dulceață la bordul navelor lor pentru călătorii lungi. Oamenii începuseră să facă legătura între vitamina C și scorbut, iar fructele conservate în zahăr erau mai bune.

De-a lungul timpului oamenii au constatat că nu doar fructele sunt bune pentru dulceață, așa că poți găsi acum și dulceață de flori de salcâm, de ceapă, de usturoi, de trandafiri sau de alte legume sau flori.

Pentru că dovleceii sun extrem de populari în această perioadă, încearcă și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.

Care este diferența dintre gem și dulceață

Principala diferență dintre gem și dulceață este cea care se vede cu ochiul liber: textura. Dacă la gem fructele sunt zdrobite și au consistența unui piure, la dulceață ele rămân întregi.

Nici gustul nu este la fel. Cei mai mulți oameni preferă dulceața pentru că este mai dulce, având nevoie de mult mai mult zahăr. La gem este nevoie de aproximativ 300 g zahăr la 1 kilogram de fructe, pe când la unele sortimente de dulceață din fructe mai sărace în pectină raportul poate fi și de 1:1.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Gem de gutui fără zahăr, gustos și sănătos. Rețeta simplă
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Gem de mere fără zahăr. Rețeta dietetică
Dulceață de zmeură. Trucuri pentru a prepara rețeta clasică
Dulceață de zmeură. Trucuri pentru a prepara rețeta clasică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor