Care este diferența dintre gem și dulceață

Fără coacere

Conservarea fructelor pentru iarnă se poate face în mai multe feluri. Cele mai populare metode sunt  dulceața și gemul. Deși par similare, între cele două există câteva diferențe majore. Află și tu care este diferența dintre gem și dulceață.

Publicat: 10 septembrie 2022, 06:58
Dulceața este mai apreciată pentru că are un gust mai dulce / Shutterstock

Prima rețetă scrisă de dulceață este consemnată în prima carte de bucate cunoscută, ”De Re Coquinaria” (Arta de a găti). Lucrarea îi este atribuită lui Marcus Gavius ​​Apicius, dar istoricii spun că acesta este de fapt un pseudonim. Cartea datează din Roma secolului al IV-lea d.Hr și conține peste 500 de rețete, multe folosind condimente indiene, precum și o rețetă de fructe moi încălzite cu miere. 

Potrivit rețetei, amestecul a fost apoi răcit și depozitat, pentru a crea una dintre cele mai timpurii forme de dulceață. La vremea aceea, dulceața era adesea servită ca o delicatesă la sfârșitul unei mese.

De-a lungul timpului această rețetă a fost modificată, în funcție de descoperirile apărute, astfel încât au apărut mai multe variante. Gemul este una dintre ele.

Cum se prepară gemul

Gemul este unul dintre cele mai comune moduri de a conserva fructele pentru iarnă și este deseori preferat datorită texturii sale. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Piureul rezultat este apoi fiert, iar la final trebuie să aibă un procent de minimum 80% fruct. Gemul are o textură mai vâscoasă. Trebuie pus în borcane imediat după ce a fost preparat, cât este cald.

Poți face gem din orice orice fruct vrei, în funcție de preferințele tale. Borcanele de gem trebuie păstrate în locuri întunecoase, fără surse de căldură. Este recomandat să folosești recipiente de maximum 400 de grame, mai ales dacă nu consumi gem în cantități mari.

Dacă vrei să faci gem de pere, în mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin. Ai aici rețeta.

Citește și

Cum se prepară dulceața

Dulceața este unul dintre cele mai vechi moduri de a conserva fructele pentru iarnă. Se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr, de obicei în raport de 1:1. Popularitatea ei a crescut odată cu aducerea zahărului în Europa.

În timpul cruciadelor, din 1095 până în 1492, soldații cruciați au adus zahăr din Orientul Mijlociu în Europa de Vest, sporind în mod semnificativ popularitatea dulceții. De fapt, popularizarea zahărului a făcut ca procesul de fabricare să fie mult mai ușor.

Surse istorice au scos la iveală faptul că Ioana d’Arc a mâncat dulceață de gutui pentru curaj înainte de luptă, iar marinarii se aprovizionau cu dulceață la bordul navelor lor pentru călătorii lungi. Oamenii începuseră să facă legătura între vitamina C și scorbut, iar fructele conservate în zahăr erau mai bune.

De-a lungul timpului oamenii au constatat că nu doar fructele sunt bune pentru dulceață, așa că poți găsi acum și dulceață de flori de salcâm, de ceapă, de usturoi, de trandafiri sau de alte legume sau flori.

Pentru că dovleceii sun extrem de populari în această perioadă, încearcă și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.

Care este diferența dintre gem și dulceață

Principala diferență dintre gem și dulceață este cea care se vede cu ochiul liber: textura. Dacă la gem fructele sunt zdrobite și au consistența unui piure, la dulceață ele rămân întregi.

Nici gustul nu este la fel. Cei mai mulți oameni preferă dulceața pentru că este mai dulce, având nevoie de mult mai mult zahăr. La gem este nevoie de aproximativ 300 g zahăr la 1 kilogram de fructe, pe când la unele sortimente de dulceață din fructe mai sărace în pectină raportul poate fi și de 1:1.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare