Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
Garniturile de cartofi sunt printre primele opțiuni, dar îți dorești diversitate în preparare? Încearcă rețeta de cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi, delicioasă și ușor de preparat.
Este o rețetă simplă, de post, care nu necesită atenție deosebită și nici timp îndelungat de preparare. După ce pregătești cartofii și toate celelalte ingrediente, le așezi în tavă și le dai la cuptor. Te poți ocupa între timp și de alte activități, sau te poți odihni după o zi obositoare la serviciu.
Cartofii sunt alimentele cele mai accesibile de pe piață, la care poți apela în orice sezon pentru una dintre mesele zilei. Sunt și gustoși, sunt foarte hrănitori și îi poți pregăti în cât mai multe moduri. Poți prepara din cartofi rețete de salată, aperitive, aluaturi, supe și ciorbe, dar și mâncăruri scăzute.
Îi poți fierbe, îi poți coace sau îi poți prăji. Important este să optezi corect pentru alegerea tipului de cartofi, în funcție de destinația lor. Pentru rețeta de față, alege cartofii albi. Sunt mai bogați în amidon și devin mai moi și mai cremoși preparați la cuptor. Urmărește în continuare rețeta cu listă completă de ingrediente și pași necesari pentru a o prepara și tu.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru reușita sigură a rețetei de cartofi la cuptor, este important să alegi cartofi de mărimi aproximativ egale. Astfel, cartofii se vor coace în același timp, dar vor arăta și estetic pe platoul de servit. Optează pentru cartofi mai mici pentru a scurta și timpul de preparare.
Pași necesari pentru a prepara cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
După ce ai ales cartofii de mărimi potrivite, spală-i bine cu buretele de vase folosind partea abrazivă. Clătește-i și șterge-i cu prosoape de hârtie. Folosind o pensulă de bucătărie unge bine cartofii cu ulei și presară-i cu sare pe toate părțile. Așază-i într-o tavă de cuptor. Mai presară peste ei piper și boia de ardei. Printre cartofi, așază căței de usturoi, necurățați și crenguțe proaspete de cimbru.
Pune tava la cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius. Setează timpul pentru 30 de minute. După acest interval de timp, scoate tava din cuptor și întoarce cartofii pe partea cealaltă. Mai stropește-i cu puțin ulei și presară peste ei boia de ardei și piper. Mai lasă-i la cuptor pentru 10-15 minute. Lasă-i să se tempereze ușor înainte de a-i servi.
Sunt foarte gustoși serviți calzi, ușor striviți și glazurați cu o lingură de smântână. Poți folosi smântână de post pe care o poți prepara în casă. Îți oferim în acest scop o rețetă de smântână vegetală din caju. Se prepară simplu și rapid și este delicioasă și sănătoasă.
Dar îi poți servi și cu diferite sosuri, cum ar fi sosul de roșii, sosul de usturoi, sos de pătrunjel și multe altele. Vezi aici și un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.