Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Iată ce spun specialiștii
De câte ori nu ai uitat să scoți carnea de pui din congelator atunci când aveai de gând să o prepari la cină? Iată cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Descoperă la ce concluzii au ajuns specialiștii de peste hotare.
Atunci când vine vorba despre carnea de pui cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este siguranța alimentară. Puiul este o alegere hrănitoare și accesibilă, însă în stare crudă poate fi contaminată cu Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens.
Dacă mănânci pui insuficient gătit, poți face toxiinfecții alimentare. Problema și mai mare este că poate apărea contaminarea încrucișată. În acest caz și alte ingrediente pe care le folosești se pot infesta în timp ce gătești.
Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată
Când gătești carne de pui trebuie să te asiguri că temperatură internă a acesteia este de minimum 70°C, după cum recomandă și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Astfel te asiguri că toate bacteriile sunt distruse. Acesta este și motivul pentru care este incorect să ceri la restaurant carne de pui medium-rare sau „în sânge”.
În principiu, poți găti fără probleme carnea de pui congelată. Cel mai simplu și mai sigur mod de a face acest lucru este să îl pui la cuptor. În acest caz va trebui să ajustezi timpul de preparare ținând cont de faptul că puiul este mult mai rece decât ar fi fost dacă l-ai fi scos de la frigider.
Poți chiar să îl ungi cu un amestec de maioneză și usturoi pentru a-l ajuta să își păstreze umiditatea.
Pe de altă, dacă alegi să îl gătești la slow cooker poți avea probleme de sănătate, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA. Procesul de preparare durează prea mult.
Carnea de pui va sta un timp mult prea îndelungat în zona de pericol. Poate să dureze și 10 ore până se gătește ceea ce poate duce la apariția și înmulțirea bacteriilor periculoase, scrie EatThis.
Nici folosirea cuptorului cu microunde nu este recomandată în cazul cărnii de pui congelate. Poți să utilizezi acest aparat pentru a o decongela, după care poți să o gătești după cum ți-ai propus. Mai mult de atât nu este deloc sigur pentru sănătatea ta pentru că nu se ca prepara uniform, iar bacteriile, dacă există, nu se vor distruge în totalitate.
Cât timp poți ține carnea de pui la congelator
Carnea congelată nu are un termen de expirare. Poate fi consumată și după un an sau mai mult. Totuși, puiul întreg după 12 luni nu va mai avea același gust, așa că ar fi bine să încerci să o consumi. Pieptul și pulpele își vor păstra gustul aproximativ 9 luni, iar carnea tocată și măruntaiele circa 4 luni.
Ideal este ca tot ceea ce pui în congelator să aibă etichetă cu data și conținutul pachetului. Poate fi neplăcut să vrei să scoți un piept de pui să faci șnițele și să realizezi că de fapt ai niște carne tocată pentru sarmale.
Descoperă care este cea mai bună metodă de a decongela carnea. Vezi ce spun specialiștii.
Cât rezistă carnea de pui în frigider
Așa cum poți să uiți să scoți carnea de la congelator se poate întâmpla să îți amintești totuși, dar să nu mai ai timp să o gătești. Pentru a fi în siguranță ar trebui ca în maximum 1-2 zile să o consumi. Dacă nu ai avut timp nu o mai pune din nou la congelator. Cel mai indicat este să o arunci.