Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc

Fără coacere

Fierberea ouălor poate fi o sarcină complicată mai ales dacă vrei fie într-un fel anume. Trebuie să respecți cu precizie timpul de fierbere și să ții cont de câteva sfaturi. Iată cât timp se fierb ouăle ca să fie tari și cât se fierb pentru a fi moi. Sfaturi simple și utile pentru gospodine.

Cristina Catană
Publicat: 2 iunie 2024, 06:49
Timpul de fierbere a ouălor se stabilește și în funcție de mărimea acestora / Shutterstock

Ouăle fierte sunt perfecte pentru un mic dejun bogat în proteine, dar se potrivesc și în salate, sandviciuri, pizza, paste.

În funcție de cât de tari sau de moi vrei să fie, trebuie să le fierbi mai mult sau mai puțin.

Citește și

Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari

Dacă vrei ca ouăle pe care le fierbi să fie tari trebuie doar să le gătești pentru o perioadă mai lungă de timp. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli ouăle.

Apoi, așează-le într-o cratiță suficient de încăpătoare, într-un singur strat. Nu trebuie să fie suprapuse și nici să se lovească între ele.

Pentru a fierbe ouăle corect ai nevoie de un timer / Shutterstock

După aceea, umple cratița cu apă rece, acoperind ouăle cu aproximativ 2-3 cm de apă. Pune cratița pe aragaz la foc mare și adu apa la punctul de fierbere.

Odată ce apa începe să fiarbă, redu focul la mediu și lasă ouăle să fiarbă timp de 9-12 minute. Pentru ouă tari perfecte, 10 minute sunt de obicei suficiente. Timpul poate varia ușor în funcție de dimensiunea ouălor. Dacă ai ouă medii lasă-le 9-10 minute, ouăle mari 10-11 minute, iar pe cele extra mari 11-12 minute

După expirarea timpului, scoate ouăle din apă fierbinte și pune-le imediat într-un bol cu apă rece și gheață. Aceasta va opri procesul de gătire și va facilita decojirea ouălor. Lasă-le în apă rece timp de cel

Dacă dorești să te asiguri că ouăle sunt fierte exact cum îți place, poți face un test de tăiere. După ce ouăle s-au răcit, taie unul în jumătate pentru a verifica consistența gălbenușului.

Cât se fierb ouăle moi

Pentru a obține ouă fierte moi, este important să controlezi timpul de fierbere cu atenție. Și în acest caz trebuie să speli ouăle înainte de a le fierbe. Apoi pune-le ouăle într-o cratiță într-un singur strat. Asigură-te că nu sunt suprapuse pentru a fierbe uniform. Cratița trebuie umplută cu apă rece, acoperind ouăle 2-3 cm.

Pune cratița pe aragaz la foc mare și adu apa la punctul de fierbere. Odată ce apa începe să fiarbă, redu focul la mediu și ai grijă să iei ouăle de pe foc după 3-4 minute pentru un gălbenuș foarte moale și ușor curgător sau după 5-6 minute pentru un gălbenuș moale, dar nu complet curgător.

După expirarea timpului, scoate imediat ouăle din apa fierbinte și pune-le într-un bol cu apă rece și gheață. Lasă ouăle în apă rece timp de 1-2 minute sau până când sunt suficient de răcite pentru a fi manevrate.

Cum se fierb ouăle ca să nu crape coaja

Fierberea ouălor fără a crăpa coaja poate fi realizată urmând câteva sfaturi și trucuri simple. În primul rând trebuie să alegi ouă mai vechi, cu 1-2 săptămâni înainte de expirare.

Acestea au o membrană internă mai ușor de desprins de coajă și sunt mai puțin predispuse la crăpare. Poți folosi un ac pentru a face o mică puncție în partea mai largă a oului (unde se află camera de aer). Aceasta permite expansiunea aerului fără a crăpa coaja.

Folosește ouă la temperatura camerei pentru a obține o fierbere mai uniformă.

Pune ouăle într-o cratiță și acoperă-le cu apă rece, asigurându-te că apa acoperă ouăle cu aproximativ 2-3 cm. În felul acesta, ouăle se vor încălzi treptat, prevenind șocul termic care poate cauza crăparea.

Adaugă 1 linguriță de sare sau 1 linguriță de oțet alb în apa de fierbere. Acestea pot întări coaja și pot ajuta la prevenirea crăpării ouălor.

Pune cratița pe aragaz la foc mediu spre mare și adu apa la punctul de fierbere încet. O încălzire lentă reduce riscul de crăpare a cojilor. Odată ce apa începe să fiarbă, redu focul la mediu spre mic și lasă ouăle să fiarbă timp de 4-6 minute pentru ouă moi, 9-12 minute pentru ouă tari, în funcție de dimensiunea ouălor.

După expirarea timpului de fierbere, scoate imediat ouăle și pune-le într-un bol cu apă rece și gheață. Aceasta nu doar că oprește procesul de gătire, dar ajută și la prevenirea crăpării cojii datorită răcirii rapide. Lasă ouăle în apă rece timp de cel puțin 5 minute înainte de a le decoji sau de a le depozita.

Folosind aceste sfaturi și metode, vei reuși să fierbi ouăle perfect, fără a crăpa coaja, asigurându-te că sunt gata pentru a fi servite la masă sau utilizate în diverse rețete.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat