Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături
Fructele și legumele organice sunt de preferat celor crescute în sistem clasic. Nu conțin pesticide și insecticide și sunt mai gustoase pentru că agricultura bio are niște reguli foarte stricte, iar agricultorii nu au voie să folosească anumite substanțe. Descoperă și tu ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Iată câteva produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături.
Chiar dacă știi că fructele și legumele organice sunt mai sănătoase, bugetul nu permite întotdeauna să le adaugi în coș. De aceea trebuie să alegi și să le cumperi pe cele care chiar beneficiază din plin de modul de cultivare ecologică.
Iată care sunt cele 12 fructe și legume pe care ar trebui să alegi să le cumperi în varianta lor bio, potrivit EatingWell.com.
Ce alimente organice recomandă nutriționiștii
Alimentele organice sunt recomandate în special datorită modului sigur în care sunt crescute. Aceste produse au un gust mult mai aporpiat de cel natural și nu sunt tratate cu diferite substanțe în prealabil, spun specialiștii. Nutriționiștii de peste hotare au întocmit o listă cu alimente organice pe care e recomandat să le consumi mai des.
Căpșunile
Căpșunile crescute în agricultura tradițională rămân unele dintre cele mai expuse fructe la pesticide. De cele mai multe ori nu este folosit unul singur, ci mai multe pentru a le ajuta să crească mai repede și mai mari.
Este recomandat să cumperi mai puține, dar din agricultura bio pentru a te asigura că nu consumi și pesticide. Află mai multe și despre căpșunile de la congelator. Vezi ce beneficii au pentru sănătate,
Spanacul
Spanacul este leguma care are cea mai mare cantitate de pesticide raportată la greutatea sa. Unul dintre acestea este permetrina, despre care studiile spun că este neurotoxică. Din fericire, spanac bio se găsește destul de ușor, atât proaspăt, cât și congelat și nu este nici foarte costisitor.
Kale
În SUA peste 92% din varza kale de pe piață a fost testată pozitiv la unul sau mai multe pesticide. În unele cazuri s-au depistat chiar 18. Ori de câte ori ai ocazia alege varza kale cultivată în regim de agricultură organică.
Nectarine
Aproape toate livezile de nectarini folosesc pesticide pentru a avea o producție cât mai mare. Sunt aprobate până la 15 de astfel de substanțe așa că pot exista reziduri multiple în același fruct.
Mere
Pesticidele folosite în livezile de mere sunt periculoase pentru că pot trece foarte ușor prin coaja subțire a fructelor. Alege merele bio pentru a evita acest risc.
Struguri
Pentru struguri se pot folosi până la 5 tipuri de pesticide, așa încât este recomandat să îi alegi pe cei culeși din vii care practică agricultura ecologică.
Cireșe
Cireșele au coaja destul de subțire așa încât pesticidele folosite pot trece ușor în fruct și mai apoi, când le consumi în organismul tău. Dacă ai posibilitatea să cumperi cireșe bio nu ezita să o faci.
Piersici
La fel ca în cazul nectarinelor, și piersicile produse în agricultura convențională pot conțin cantități mari de pesticide. Unele fructe au până la 4 tipuri diferite de substanțe.
Pere
Perele crescute în agricultura tradițională pot conține fungicide și insecticide care trec ușor din coajă în fruct. Cumpărând pere bio nu ai acest risc.
Ardei grași și ardei iuți
Pentru cultivarea ardeilor grași și iuți în agricultura convențională se folosesc pesticide care uneori se regăsesc și în legume. Este mai sigur să îi cumperi bio.
Țelina
În SUA s-au găsit până la 13 tipuri diferite de pesticide în aceeași legumă culeasă din agricultura clasică, așa că este mult mai sănătos să alegi varianta bio de țelină.
Roșii
În mod obișnuit, într-o singură roșie se pot găsi patru tipuri diferite de pesticide. Vestea bună este că poți găsi destul de ușor roșii organice, atât proaspete, cât și conservate, la prețuri nu foarte mari.