Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Sortimentele de brânzeturi vegane sunt din ce în ce mai prezente pe rafturile magazinelor, în orice perioadă a anului, nu doar atunci când este post. Dacă te întrebi cum sunt sunt produse îți explicăm în detaliu.
În timp ce brânza comună provine din laptele de vacă, capră sau oaie, există alternative făcute din nuci, drojdie nutritivă și uleiuri vegetale.
Este rezultatul tehnologiei alimentare, ingeniozității umane, dar și al popularității dietelor vegane.
Din ce se prepară brânzeturile vegane
Brânzeturile vegane sunt preparate din ingrediente 100% de natură vegetală. De obicei sunt făcute din soia, nuci, cum ar fi caju și macadamia. Se mai adaugă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de cocos. Unele sortimente mai conțin și agar-agar, tapioca, mazăre și săgeată.
Trebuie să citești cu atenție lista de ingrediente pentru că multe brânzeturi vegane au și o mulțime de aditivi alimentari: amidon, agenți de îngroșare—caragenan și/sau gumă xantha, conservanți.
Cum se fac brânzeturile vegane
Primele sortimente de brânzeturi vegane au fost create astfel încât să semene perfect cu cele tradiționale. Dar, de-a lungul timpului, și-au dat seama că nu acesta este scopul final.
Au trebuit să găsească modalități de a face brânza fără ingrediente de origine animală, dar care să aibă un gust plăcut. Cu timpul au început să conștientizeze și că trebuie să aibă și o consistență plăcută astfel încât să poate fi topită pentru rețetele de sandvișuri sau alte preparate.
Procesul de producere a brânzei vegane este similar cu cel al brânzei tradiționale. Proteinele vegetale sunt separate folosind bacterii. Apoi se adaugă ingrediente precum uleiuri și agenți de îngroșare pentru a ajuta la crearea consistenței dorite asemănătoare brânzei.
Apoi, urmează partea în care timpul trebuie să își facă treaba. Proteinele vegetale și bacteriile se vor descompune. Spre deosebire de proteinele animale, cele din brânzeturile vegane nu se leagă în mod natural unele de altele. De aceea, nu rezultă arome care nu sunt la fel de complexe și unice.
Ce gust au brânzeturilor vegetal
Primul lucru pe care îl vei observa atunci când consumi brânzeturi vegane este că nu se topesc la fel. Nu vei obține același efect ca atunci când folosești brânza din lapte, de origine animală, atunci când faci paste sau pizza.
Descoperă în ce țări se produc cele mai bune brânzeturi. Iată care sunt cei mai apreciați producători.
Fiecare brand este diferit, așa că încearcă mai multe produse până când vei găsi brânza care este potrivită pentru tine. Tehnologia alimentară evoluează și apar tot timpul cu noi procese care fac ca aceste brânzeturi să aibă tot mai multe dintre caracteristicilor brânzeturilor tradiționale.
Cât de sănătoase sunt brânzeturile vegane
Dacă motivul pentru care nu mai vrei să consumi brânză din lapte de originală animală este pentru a nu ingera grăsimi saturate, specialiștii arată că este posibil ca varianta vegetală să nu te ajute prea mult.
Cercetări recente arată că brânza tradițională poate fi de fapt bună pentru sănătatea ta și poate reduce riscul de diabet și boli de inimă.
Brânzeturile vegane au de obicei mai puține grăsimi. Acestea au mai puține proteine și calciu decât brânzeturile obișnuite și pot să nu aibă nici gluten. Deoarece brânza vegană este un aliment procesat are un conținut mai mare de sodiu, dar nu are nici o cantitate suficientă de proteine.
Ce sortimente de brânzeturi vegane există
În magazine poți găsi aproape orice echivalent al sortimentelor de brânză din lapte de vacă. Există parmezan vegan, mozzarella vegană, cheddar vegan, ricotta vegană, cremă de brânză vegană. Unele sunt simple, altele sunt cu diverse adaosuri de ierburi aromatice sau alt fel de gusturi care să le facă mai gustoase.