Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare

Fără coacere

Scorțișoara este unul dintre condimentele care se folosește atât la feluri de mâncare dulci, cât și la sărate. Există mai multe tipuri de scorțișoară, fiecare dintre ele potrivite pentru anumit timp de mâncare. Descoperă cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare. Află ce spun specialiștii.

Cristina Catană
Publicat: 16 februarie 2024, 08:00
În lume se folosesc cel mai des 4 dintre tipurile de scorțișoară / Shutterstock

Scorțișoara este scoarța unui copac care are nu are o culoare atunci când este culeasă. Devine maro-închis atunci când se usucă. Apoi, este măcinată până devine pudră.

Scorțișoara este unul dintre condimentele folosite încă din antichitate. Riturile funerare ale egiptenilor și romanilor bogați implicau cantități mari de condiment, în timp ce vinul fiert cu scorțișoară era esențial pentru ceremoniile de adorare ale lui Bacchus. 

Citește și

Ce este scorțișoara

Scorțișoara era atât de valoroasă încât putea fi folosită pentru a mitui monarhi și pontifi. Columb a susținut că descoperirea scorțișoarei cultivate pe continentul american a justificat costul călătoriei sale. Nici măcar nu găsise scorțișoară, dar a continuat să o facă pentru că și-a dat seama de valoarea acesteia.

Olandezii și-au menținut monopolul global asupra vânzării scorțișoarei până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, exploatând credința că plantele sălbatice erau medicamente mai bune decât cele cultivate. Obișnuiau să își intimideze furnizorii și să ardă stocurilor europene de scorțișoară pentru a menține prețurile ridicate. 

Din secolul al XVI-lea, culturile de scorțișoară din Sri Lanka au reprezentat motive de luptă pentru marile puteri europene. La un moment dat puterile imperiale au stabilit rețele de grădini botanice tropicale pentru a cultiva experimental scorțișoara pentru a satisface nevoile populațiilor lor.

Scoarța de scorțișoară este culeasă din diferite tipuri de copaci, toți din genul Cinnamomum. În gastronomie, diferențele sunt subtile, însă se simt cu adevărat în industria producătoare de uleiuri esențiale.

De exemplu, uleiul esențial din coaja de Cinnamomum verum este bogat în cinnamaldehidă, în timp ce uleiul de frunze este bogat în eugenol. La Cinnampmum cassia, atât coaja, cât și frunzele sunt bogate în cinnamaldehidă. 

Tipuri de scorțișoară

În lume se cultivă cu precădere 4 tipuri de arbori de scorțișoară.

Cinnamomum verum (Scorțișoară Ceylon)

Scorțișoara Ceylon este considerată „cea adevărată”. Este originară din Sri Lanka  și sudul Indiei, însă astăzi este cultivată și în Mexic și în Estul Africii. Se mai găsește și sub denumirea de scorțișoară moale. Are o aromă ușor vegetală și nu este foarte dulce. Află mai multe și despre perioada de valabilitate a condimentelor. Ce spun specialiștii.

Cinnamomum burmannii (Școrțișoară Korintje)

Scorțișoara Korintje are o aromă mai blândă decât cea de Ceylon, de aceea poate fi utilizată în orice fel de mâncare. Este foarte folosită în America.

Cinnamomum cassia (Scorțișoară Saigon)

Scorțișoara Saigon este originară din sud-estul Asiei. Este destul de dulce, fără să fie extrem de condimentată.

Cinnamomum loureiroi (Scorțișoară regală)

Scorțișoara regală se găsește cel mai rar în magazine, dar poți încerca în cele care vând specialități. Vine din Vietnam și este de 10 ori mai aromată decât celălalte tipuri.

Cum se folosește scorțișoara în bucătărie

Poți folosi scorțișoară atât în felurile de mâncare dulci, cât și în cele sărate.

Se potrivește bine și cu orezul, cu roșiile sau cu carnea de porc sau de miel. O vei găsi atât în preparatele americane, cât și în cele din Orientul Mijlociu sau în Asia. Pentru preparatele sărate este recomandat să folosești scorțișoară Ceylon sau Korintje.

Scorțișoara regală și cea Saigon se îmbină mai bine cu deserturile dulci, fie că sunt prăjituri cu cremă, tarte sau produse de patiserie.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine