Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Din categoria deserturilor de toamnă cu dovleac, îți recomandăm să încerci și rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie. Este perfect pentru momentele dulci petrecute alături de familie și prieteni.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 08:00

Galerie foto

Textura checului cu dovleac este densă și ușor umedă / Shutterstock

Deserturile cu dovleac sunt la marea căutare pe tot parcursul sezonului dovlecilor. Dovleacul oferă acestora gust delicios, aromă irezistibilă, culoare frumoasă și textură cremoasă. Poți prepara din dovleac rețete de tarte și plăcinte, clătite sau pancakes, checuri, dar și prăjituri și torturi. Este ideal de adăugat atât în aluaturi cât și în creme. Poți folosi dovleacul copt sau răzuit și caramelizat.

Citește și

Vezi aici cum poți prepara dovleac caramelizat la cuptor. Metoda este simplă, iar gustul are iz de copilărie. Dar dovleacul poate fi folosit cu succes și la preparate sărate. Combinat cu brânzeturi poate fi folosit în rețete de aperitive, sau în salate. Dar cel mai des dovleacul este folosit la rețetele de supă cremă, mult adorate și de copii. Sunt cremoase, aromate și frumos colorate.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de supă cremă de dovleac. Iar mai jos, îți detaliem rețeta checului, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu așa desert de toamnă delicios.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi va trebui să te ocupi de pregătirea dovleacului pe care îl coci și transformi în piure 150 de grame din miezul lui. Apoi poți pregăti compoziția pentru chec. Iar după coacerea checului poți prepara și glazura de lămâie.

Cum prepari chec cu dovleac și glazură de lămâie

Pune în bolul mixerului untul moale și zahărul. Amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr sunt dizolvate. Adaugă ouăle unul câte unul, omogenizând compoziția după fiecare. Apoi adaugă piureul de dovleac copt, răcit. Din nou omogenizează compoziția.

Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt, pudra de scorțișoară și sarea. Adaugă câte o lingură din acest amestec în compoziția pentru chec, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare

Unge o tavă de chec cu puțin unt moale. Dacă ai o tavă pentru guguluf, checul va arăta mai spectaculos. Presară și puțină făină peste unt  făină, apoi întinde în tavă compoziția pentru chec.

Coace checul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească mai întâi în forma de copt. Apoi îl transferi pe un platou pentru a-l glazura.

Cum prepari glazura de lămâie

Pune zahărul pudră într-un bol. Toarnă peste el câte puțin din sucul de lămâie și amestecă intens cu o spatulă. Când glazura devine consistentă, decorezi cu ea checul pe deasupra, după propria imaginație. Pune checul la loc răcoros până când glazura devine fermă și îl poți secționa.

Iar dacă îți plac checurile astfel glazurate, pentru data viitoare când vei dori să mai prepari unul, îți oferim o rețetă de chec cu mac și glazură de lămâie.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Chec de post cu banane. Rețeta gata în 10 minute
Chec de post cu banane. Rețeta gata în 10 minute
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor