Chec cu iaurt și prune. Rețetă de chec delicios, cu textură umedă
Deja s-au copt primele prune și dorești să te bucuri cât mai mult de gustul aromat al lor? Include-le în cât mai multe rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă simplă și ușoară de chec cu iaurt și prune.
Prăjiturile cu iaurt în compoziție sunt foarte apreciate, mai ales dacă se adaugă și fructe în interiorul lor. Nu sunt foarte pufoase precum pandișpanul sau checul clasic, au textura mai densă și ușor umedă. Datorită umidității și fructelor din interior sunt și răcoroase. De aceea sunt printre cele mai apreciate vara. Merg servite cu un suc rece sau cu un pahar de iaurt.
Iaurtul din compoziția acestor prăjituri mai poate fi înlocuit și cu sana, cu chefir sau cu smântână. Uneori se mai înlocuiește și cu brânză cremoasă. În oricare dintre variante alegi să le prepari, te va cuceri gustul și textura lor.
Din aceeași categorie de rețete, descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu zmeură și iaurt în aluat. Iar în rândurile de mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru chec cu iaurt și prune.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția checului, pregătește prunele. Spală bine prunele și șterge-le, apoi sparge-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii din ele. Optează pentru prune coapte, dar mai ferme, pentru a nu forma sirop în timpul tratamentului termic. Dacă optezi pentru prune mai mici, lasă-le în jumătăți. Pe cele mari, taie-le în sferturi.
Când ai prunele pregătite, poți porni cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari compoziția pentru chec cu iaurt și prune
Pune în bolul mixerului untul moale, ținut la temperatura camerei cel puțin 20 de minute. Adaugă zahărul și amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă pe rând cele trei ouă, în timp ce amesteci continuu până la omogenizarea compoziției.
Apoi adaugă iaurtul și esența de vanilie și omogenizează ușor compoziția. Amestecă făina cu praful de copt și trece-le prin sită. Încorporează în compoziția de chec și acest amestec, dar și un praf de sare.
Descoperă și o rețetă de chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat.
Unge cu unt o formă de chec sau de guguluf. Dacă optezi pentru forma clasică de chec, poți folosi hârtie de copt. Întinde compoziția de chec cu iaurt în tava pregătită și niveleaz-o uniform la suprafață. Apoi înfige bucățile de prune în compoziție, dar doar atât cât să fie ușor acoperite.
Fiind o compoziție mai densă, prunele vor rămâne undeva la jumătatea checului, în timp ce compoziția se dezvoltă. Pune tava în cuptor la cuptor și coace checul pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă-l să se mai răcorească în tava de copt, apoi îl poți răsturna pe un platou de servire. Decorează cu zahăr pudră deliciosul chec cu iaurt și prune, apoi îl poți porționa.
Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi delicioase cu prune, mai poți încerca și rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune.