Chiftele în sos de roșii cu mozzarella, preparate la cuptor
Pentru una dintre mesele principale ale zilei, rețeta de chiftele în sos de roșii cu mozzarella, preparate la cuptor, poate fi alegerea potrivită. Preparate în acest mod, chiftelele sunt și gustoase, dar și sățioase.
Chiftelele sunt foarte apreciate, ca și aperitiv. Le poți prepara în mai multe moduri. Poți folosi orice tip de carne tocată: de porc, de vită sau de pui. Dar le poți prepara și amestecând mai multe tipuri de carne. Cel mai popular amestec este din carne de porc, împănată cu grăsime și carne de vită foarte slabă. Le poți prepara atât prăjite cât și la cuptor. Pentru gust și consistență, carnea tocată o poți combina cu câteva legume răzuite. Cartoful, morcovul și ardeiul sunt legumele care se asociază foarte bine cu carnea tocată.
Mai poți prepara chiftele și din pește sau din legume, atunci când dorești să faci pauză de la preparatele cu carne. Iar dacă le dorești ca fel principal, le poți prepara în diferite sosuri.
Descoperă și o rețetă interesantă și delicioasă de chiftele la cuptor în sos bechamel. O poți încerca și pe aceasta, dar începe cu rețeta de chiftele în sos de roșii cu mozzarella, preparate la cuptor, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea compoziției pentru chiftele. Ideal ar fi să pregătești compoziția să o asezonezi cu condimentele necesare și să o lași o perioadă la rece, pentru a avea timp să se întrepătrundă gusturile și aromele.
Descoperă și rețeta clasică de chiftele din carne tocată cu legume.
Cum pregătești compoziția pentru chiftele în sos de roșii cu mozzarella
Dacă nu ai carnea achiziționată direct tocată, mai întâi ocupă-te de pregătirea acesteia. Toacă cele două tipuri de carne și amestecă-le, într-un bol. Curăță ceapa, clătește-o și dă-o pe răzătoare. Curăță și usturoiul și dă pe răzătoare doar 3/4 din cantitate. Restul oprește-l pentru sos. Curăță morcovii și cartofii. Dă-i și pe aceștia pe răzătoare și scurge-i bine de lichid. Toacă mărunt 3/4 din legătura de pătrunjel.
Amestecă toate ingredientele răzuite și bine scurse cu carnea tocată. Adaugă o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper, cimbru și busuioc. Omogenizează bine amestecul de ingrediente, apoi încorporează pe rând ouăle.
Unge cu ulei un vas termorezistent sau două, dacă sunt mai mici. Umeziește-ți mâinile cu puțin ulei și modelează chiftele de mărimea unei mingi de ping-pong. Pune-le în vasul termorezistent, la mici distanțe una față de alta. Apoi pune vasul în cuptor și setează temperatura la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute. După ce s-a scurs mai mult de jumătate din timp, întoarce chiftelele pe partea cealaltă, pentru o rumenire uniformă.
Între timp, pregătește și celelalte ingrediente pentru rețeta de chiftele în sos de roșii cu mozzarella.
Cum prepari sosul
Poți opta pentru un sos de roșii conservat la borcan sau poți să îl prepari pe loc, din roșii proaspete. Dacă îl folosești pe cel de la borcan, amestecă-l cu sare, piper, 2-3 căței de usturoi răzuiți, puțin cimbru și puțin busuioc. Mai poți adăuga și 1-2 ardei copți, tocați mărunt.
Dacă optezi să-l prepari din roșii proaspete, curăță roșiile și mărunțește-le cu blenderul, împreună cu ardeii copți și usturoiul. Condimentează-l după propriul gust.
Adaugă sosul de roșii peste chiftelele de la cuptor, după coacerea acestora. Mai lasă-le să se răsfețe în sos timp de 12-15 minute sau până când sosul scade și devine consistent. Dacă folosești sos proaspăt de roșii, acesta necesită mai mult timp de preparare.
După expirarea timpului setat, presară mozzarella deasupra chiftelelor cu sos și mai lasă-le la cuptor 7-8 minute, atât cât să se topească brânza și să gratineze frumos chiftelele.
Răsfață-te cu delicioasele chiftele cu mozzarella și sos de roșii cât sunt calde, presărate cu pătrunjel verde. Și dacă îți mai rămân chiftele pentru a doua zi, le poți include și în sandvișurile pentru gustările de la birou.
Spor și poftă bună!
Descoperă și o rețetă de chiftele de ton cu ciuperci și cartofi, pentru atunci când nu dorești să consumi carne.