Choux à la crème cu frișcă și zmeură, pline de savoare și culoare
Dacă vrei să profiți de aroma zmeurei în diferite deserturi delicioase și spectaculoase, poți încerca și rețeta de choux à la crème cu frișcă și zmeură. Este o reinterpretare a rețetei franțuzești, mult adorată de toți iubitorii gustului dulce.
Choux à la crème, cunoscut și sub denumirea de choux cu cremă, este un desert clasic francez realizat din aluat opărit și umplut cu o cremă dulce. Aluatul de choux este un aluat ușor și aerat care se umflă atunci când este copt. Este făcut dintr-un amestec de unt, apă, făină și ouă. Conținutul ridicat de umiditate creează aburi în timpul coacerii, determinând aluatul să se extindă și să creeze un centru gol. Exteriorul devine auriu și crocant, în timp ce interiorul rămâne gol.
În mod clasic choux-urile se umplu cu o cremă de vanilie. Însă rețeta este foarte versatilă, se poate adapta după preferințele fiecăruia. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara acest desert delicios. Sunt printre cele mai simple ingrediente, iar o parte din ele le deții deja în cămară sau frigider.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu celor dragi rețeta de choux à la crème cu frișcă și zmeură.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti aluatul opărit care necesită mai multe două de preparare și una de modelare și coacere. Crema o poți prepara în timp ce cojile pentru choux-uri se răcesc. Este o cremă simplă care se prepară la rece.
Cum prepari aluatul opărit pentru choux à la crème cu frișcă și zmeură
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. Setează flacăra la intensitate medie și amestecă ingredientele din cratiță până când untul se topește. Apoi lasă lichidul format să atingă punctul de fierbere și micșorează intensitatea focului la minimum. Adaugă imediat toată făina odată peste lichidul care clocotește.
Amestecă energic cu un tel sau o spatulă până când făina absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen. Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească complet.
A doua etapă a preparării aluatului constă în încorporarea celor patru ouă în aluatul răcit. Acestea se adaugă pe rând și se omogenizează bine aluatul după fiecare.
Lasă aluatul la rece pentru 30 de minute înainte de a forma choux-urile.
Cum formezi cojile de choux-uri
Înainte de a forma cojile din aluat opărit în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Umple cu aluat un săculeț de decorat torturi, cu capăt metalic stelat. Pune cât aluat încape în săculeț, lăsând marginile libere pentru a le cuprinde în mâini. Apasă aluatul din săculeț și formează câte șapte steluțe mici, una lângă alta, pe hârtia de copt. Creează multe grupuri de steluțe în toată tava, lăsând spații între ele pentru a se dezvolta în timpul tratamentului termic.
Introdu tava la cuptorul încălzit și coace cojile pentru choux à la crème timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25-30 de minute.
După ce a expirat timpul de coacere, mai lasă cojile de choux în cuptor cu ușa întredeschisă timp de 10 minute. Apoi le poți scoate și le transferi pe un grătar de răcire.
În timp ce se răcesc prepară crema de frișcă cu mascarpone. Pune smântâna rece în bolul mixerului și mixeaz-o până când devine ușor consistentă și își mărește volumul. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Apoi adaugă toata cantitatea de mascarpone și un praf de sare. Continuă să amesteci până când crema devine omogenă. Pune cratița cu crema de frișcă și mascarpone la rece până când vei umple cojile de choux.
Cum formezi choux à la crème cu frișcă și zmeură
Secționează câte un capac de la choux-uri, folosind un cuțit cu lama bine ascuțită. Cu ajutorul săculețului de decorat deserturi umple interiorul cojilor cu cremă. Adaugă câteva fructe de zmeură din loc în loc și acoperă crema cu capacul secționat.
Pune choux-urile la rece pentru cel puțin o oră, pentru a se hidrata cojile de la umiditatea cremei. Iar înainte de a le servi, decorează-le cu zahăr pudră.
Iar dacă mai dorești să prepari și alte deserturi asemănătoare, îți recomandăm să încerci rețeta de profiterol cu vanilie și ciocolată.