Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Pentru masa de prânz dintr-o zi de primăvară sau a unei zile de post, rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței poate fi alegerea ideală. Ciorba este gustoasă, este consistentă, dar și foarte sănătoasă.
Urzicile sunt printre cele mai gustoase verdețuri de primăvară, dar și printre cele mai pline de beneficii pentru organism. Au un conținut bogat în vitamine precum vitaminele A, C, E și K, dar și cele din complexul B.
Mai conțin clorofilă, beta-caroten, taninuri, uleiuri volatile și minerale precum fier, calciu, potasiu și dioxid de siliciu. Combinația de vitamine și minerale din compoziția urzicilor este benefică pentru ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni, precum cele cardiovasculare, diabetul sau anemia. Urzicile au rol diuretic și detoxificant, ajutând la eliminarea din organism a reziduurilor metabolice.
Pentru a te bucura de proprietățile urzicilor, le poți prepara în multe moduri. Le poți include în rețete de supe și ciorbe, în cele de mâncăruri scăzute, aperitive, dar și în aluaturi.
Descoperă și o rețetă de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu. Este o rețetă de pâine de primăvară gustoasă și cu o culoare plăcută. Iar în continuare vei descoperi rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Prima dată te vei ocupa de pregătirea urzicilor. Curăță bine urzicile de impurități, apoi le clătești bine în multe ape, până când ultima apa va fi curată, după scurgerea urzicilor.
Cum prepari rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței
Pune 2 litri de apă la fiert într-o oală și 3 litri de apă în altă oală. Prima este necesară pentru a opări urzicile, iar a doua pentru a fierbe ciorba.
După spălare, opărește urzicile pentru 3-4 minute în apă clocotită. Scufundă-le bine în apă, apăsându-le cu o spatulă. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs și la temperat, pentru a le putea toca.
Încinge uleiul într-o cratiță, apoi pune la călit toate legumele din listă, curățate și tocate mărunt. Amestecă-le bine prin uleiul încins pentru a-și degaja aromele și a se pătrunde bine. Presără peste ele și puțină sare, iar din când în când stropește-le cu apă fierbinte.
Acest lucru este important pentru ca legumele să pătrundă mai rapid și să nu capete gust de prăjeală. După ce ai călit legumele adaugă urzicile tocate. Amestecă bin toate ingredientele din tigaie, timp de un minut. Apoi adaugă-le în oala cu cei trei litri de apă de pe foc.
Fierbe ciorba de urzici până când sunt bine pătrunse toate legumele și urzicile. Adaugă sucul de roșii, iar după 2-3 minute adaugă și tăițeii.
Mai lasă delicioasa ciorbă de urzici cu tăiței să fiarbă până când tăițeii sunt bine hidratați. Adaugă leușteanul tocat, cu 5-6 minute înainte de stingerea focului și potrivește gustul ciorbei cu sare.
Poți adăuga după stingerea focului și pătrunjel verde tocat mărunt. Iar în timpul servirii poți acri ciorba cu suc de lămâie sau oțet.
Tot din categoria rețetelor cu urzici îți mai recomandăm să prepari și rețeta de urzici muntenești. Este o rețetă de mâncare de urzici frecate cu mălai, pentru un plus de gust, dar și de consistență.