Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Sfaturi utile în bucătărie

Extractul de vanilie nu lipsește din aproape nicio rețetă de desert. Vanilia are darul de a completa o varietate de arome, motiv pentru care e nelipsită din prăjituri. Descoperă și tu cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie. Iată ce spun cofetarii profesioniști.

Extract de vanilie pus într-o sticluță
Poți folosi în loc de extract de vanilie alte ingrediente cu arome puternice pentru a da gust prăjiturilor / Shutterstock

Dacă te-ai apucat de pregătit un desert și constați că nu ai extract de vanilie poți să folosești alte ingrediente pentru a-l înlocui. Deși nimic nu va replica exact gustul vaniliei, s-ar putea să descoperi un înlocuitor de extract de vanilie care să îți placă la fel de mult. 

Poți face experimente cu fiecare dintre acești înlocuitori de extract de vanilie, ca la final să îl alegi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu ce poți să înlocuiești extractul de vanilie

Extractul de vanilie este obținut prin înmuierea boabelor de vanilie într-o soluție de alcool și apă, cu scopul de a extrage cât mai multă aromă din acestea.

Dacă vrei un înlocuitor de lux pentru extractul de vanilie, poți merge direct la sursă. Boabele de vanilie din păstaia întreagă de vanilie și micile semințe de vanilie pe interior pot fi folosite la fel de bine în orice rețetă de desert cu vanilie și lămâie.

Păstăile de vanilie se găsesc în aproape orice magazin mai mare. Semințele pot fi răzuite și adăugate direct în preparat. Păstaia rămasă poate fi fiartă în lapte sau pusă într-un borcan cu zahăr pentru a-i da aromă de vanilie. 

O linguriță de extract de vanilie este egală cu cantitatea de semințe de pe o bucată de 5 cm de păstaie de vanilie.

Pastă de boabe de vanilie

Pasta de boabe de vanilie este preparată din semințele mici din interiorul păstăii. Aceasta este desfăcută, astfel încât semințele negre să poată fi răzuite și colectate. După aceea sunt transformate în pastă. Aceasta este vândută în mod obișnuit în borcane mici și este mult mai scumpă decât extractul de vanilie.

Pasta de boabe de vanilie poate fi folosită ca înlocuitor pentru extractul de vanilie în preparatele în care vanilia este aroma principală, cum ar fi înghețata de vanilie de casă. 

În plus, vei avea un desert cu mici inserții negre de semințe de vanilie. Pentru a înlocui extractul de vanilie cu pasta de boabe de vanilie, verifică eticheta de pe borcan. Concentrațiile pot varia de la o marcă la alta. 

Sirop de arțar

Siropul de arțar cu siguranță nu este doar pentru clătite, ci este și un înlocuitor bun al extractului de vanilie. Siropul de arțar adevărat aduce preparatelor o aromă încântătoare, asemănătoare caramelului.

Dacă îl adaugi în rețete de prăjituri care urmează să fie coapte, pune aceeași cantitate ca cea menționată pentru extractul de vanilie.

În cazul în care ți se pare că nu este suficient de aromat desertul mai poți pune sirop de arțar. Totuși, ține cont de faptul că siropul de arțar este foarte dulce. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de zahăr. 

Miere

Mierea poate adăuga o aromă mai bogată, mai ales în cazul produselor de patiserie. Pentru a folosi mierea ca înlocuitor pentru extractul de vanilie, începe cu un raport de 1:1. Dacă constați că mai este nevoie, mai poți adăuga, scăzând în cantitatea de zahăr.

Coajă de portocală

Cu aroma sa dulce, coaja de portocale este un substitut excelent pentru vanilie atunci când dorești să adăugi o aromă mai profundă prăjiturilor.

Începe prin a utiliza aproximativ 1/2 linguriță de coajă de portocală ca înlocuitor pentru o linguriță de extract de vanilie. În mod evident, coaja de portocală nu are gust de vanilie, dar va aduce o aromă atât de puternică încât deserturile vor fi delicioase.

Nucşoară

Deși nucșoara este asociată în mod obișnuit cu deserturile preparate iarna, nu trebuie să aștepți să fie frig afară pentru a o folosi. Nucșoara se numără pe lista de condimente pentru cafea. Este ideală pentru a oferi o aromă aparte.

Notele sale calde și dulci o pot face un bun înlocuitor pentru vanilie în prăjituri cu aluaturi consistente. Încearcă să utilizezi aproximativ 1/4 de linguriță de nucșoară în loc de 1 linguriță de extract de vanilie și mai adaugă treptat dacă dorești un preparat mai aromat.

Rom negru, bourbon, whisky, coniac sau vodcă cu vanilie

Extractul de vanilie este produs prin înmuierea păstăilor de vanilie în alcool pentru a extrage aroma. Deserturile în care este folosit au o notă ușor alcoolică, mai ales dacă nu sunt preparate prin tratament termic.

Băuturile alcoolice precum romul, bourbonul, whiskyul și vodca aduc o aromă specială atunci când sunt folosite în produse de patiserie și deserturi. În plus, butoaiele de stejar în care sunt învechite, cum este cazul bourbonului, pot da băuturilor spirtoase o aromă asemănătoare vaniliei. 

Dacă se întâmplă să ai vodcă cu vanilie la îndemână, o poți folosi pentru a da o aromă apropiată de cea a extractului de vanilie. Este recomandat să folosești băuturile alcoolice într-un raport de 1:1. Încearcă băuturi spirtoase în deserturi precum plăcinta pecan sau brownies .

Extract de migdale

Extractul de migdale are o aromă puternică, ușor florală. Este mult mai puternic decât cel de vanilie, așa că va trebui să folosești o cantitate mai mică. Începe prin a utiliza un sfert până la jumătate din cantitatea de extract de vanilie cerută în rețetă. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred. Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide