Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
Fulgii de ovăz sunt de obicei consumați cu iaurt sau lapte de vacă sau vegetal. Poate părea plictisitor să îi consumi mereu sub aceeași formă. Dacă vrei să îți începi dimineața cu o porție zdravănă de proteine, iată cum poți folosi fulgii de ovăz pentru preparate gustoase și ușor de realizat.
Fulgii de ovăz sunt o alegere excelentă pentru micul dejun datorită valorii lor nutritive ridicate, a capacității de a susține niveluri constante de energie și a beneficiilor pentru sănătate pe termen lung. În primul rând, ovăzul este o sursă bogată de carbohidrați complecși.
Aceștia oferă energie de durată datorită eliberării lente a zaharurilor în sânge. Aceasta ajută la prevenirea scăderilor bruște de energie și la menținerea concentrării pe parcursul dimineții.
Cum poți folosi fulgii de ovăz
Un alt motiv pentru care fulgii de ovăz sunt potriviți la micul dejun este conținutul lor ridicat de fibre, în special beta-glucan.
Aceasta este un tip de fibră solubilă care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la susținerea sănătății cardiovasculare.
Fibrele contribuie, de asemenea, la senzația de sațietate. În felul acesta nu îți va fi foame pentru o perioadă mai lungă de timp.
Pe lângă carbohidrați și fibre, ovăzul conține proteine și micronutrienți esențiali, precum fier, magneziu, zinc și vitamina B1 (tiamină).
Aceștia susțin metabolismul energetic și funcționarea sistemului nervos. De asemenea, fulgii de ovăz sunt un aliment versatil.
Pot fi combinați cu o varietate de ingrediente sănătoase, precum fructe proaspete, nuci, semințe sau unturi vegetale, pentru a crea un mic dejun complet și echilibrat.
Un alt avantaj al fulgilor de ovăz este că sunt ușor digerabili și blânzi cu stomacul, ceea ce îi face potriviți pentru persoane cu sensibilități digestive.
În plus, datorită capacității lor de a stabiliza glicemia, sunt recomandați inclusiv pentru cei care doresc să-și mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control.
Prin toate aceste caracteristici, fulgii de ovăz se dovedesc a fi un aliment complet, hrănitor și accesibil, ideal pentru un început sănătos al zilei.
Omletă cu fulgi de ovăz
Poate părea o combinație ciudată, dar dacă o încerci vei descoperi cât de gustoasă este. Nu trebuie decât să spargi două ouă într-un castron, peste ele să pui două linguri de fulgi de ovăz și să amesteci bine.
Apoi, pune o tigaie pe foc și las-o să se se încingă. Dacă vrei, poți căli câteva legume pentru a adăuga omletei mai multe arome, dar și fibre. Apoi pune amestecul de ouă și fulgi de ovăz și lasă-le să se gătească.
Clătite cu fulgi de ovăz
Rețeta de clătite este destul de versatilă, așa că nu vei greși dacă prepari aluatul din sos de mere sau piure de dovleac, lapte și fulgi de ovăz.
Poți folosi atât lapte de vacă, dar și lapte de origine vegetală, dar ține cont de faptul că cel de cocos sau de migdale vor influența gustul. Mai poți adăuga scorțișoară și zahăr. Apoi gătește clătite la fel ca în cazul celor clasice.
Folosește-l în chiftele
Fulgii de ovăz au capacitatea de a lega compoziția de chiftele fie că sunt din carne sau legume. De asemenea, pot fi folosiți și în falafel sau burgeri.
Vor adăuga proteine și vor face să aibă o textură mai deosebită.
Poate înlocui făina din preparate coapte
Dacă vrei brioșe mai bogate în nutrienți poți înlocui o parte din făina albă cu făină din fulgi de ovăz. Acest schimb de potrivește foarte bine mai ales dacă prepari brioșe sau biscuiți pentru micul dejun.
Crescând cantitatea de proteine vei avea parte de o senzație de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp. Poți adăuga și fructe uscate, nuci sau semințe pentru mai multă textură.
Smoothie proteic
Dacă îți place să consumi smoothie cu o consistență mai solidă poți adăuga în ele fulgi de ovăz. Nu pune de la început o cantitate mare, ci câte o lingură.
Amestecă și dacă încă ți se pare că este prea lichid mai pune încă una. Repetă procesul până când obții rezultatul dorit.
Mai poți pune unt de arahide, scorțișoară sau miere. Dacă faci smoothie din legume poți adăuga câteva semințe pentru o textură mai crocantă.
Risotto din fulgi de ovăz
Dacă vrei un risotto bogat în proteine poți înlocui orezul cu fulgi de ovăz. Mai întâi pune la călit ceapă tocată, usturoi mărunțit și câteva ierburi aromatice.
După aceea, adaugă o cană de fulgi de ovăz mari și lasă-le să se gătească câteva minute. Apoi pune supă de legume, dar, dacă nu ai poți folosi și apă. Lasă totul să fiarbă până când se înmoaie fulgii de ovăz.