Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Un prim pas către friptura de vită perfectă este să alegi carnea potrivită. Poate fi complicat mai ales că vezi în galantar atâtea tipuri –vrăbioară, piept, T-Bone. Dintre acestea trebuie să știi să o cumperi pe cea de calitate. Descoperă și tu cum recunoști carnea de vită de calitate. Iată câteva sfaturi simple și utile de la specialiști.
Experții de la EatThis au alcătuit un ghid care să te ajute să alegi carnea de vită de calitate. Aceasta are mai multe particularități de care trebuie să ții cont de la culoare, la aromă, textură și suculență.
Evident că toată carnea care ajunge în galantar trebuie să îndeplinească niște standarde atât de calitate, cât și de siguranță. Faptul că niște inspectori au verificat-o se vede în ștampilele aplicate pe carcasă, dar acestea nu sunt mereu vizibile.
Cum recunoști carnea de vită de calitate
Carnea de vită proaspătă trebuie să fie roșie ca cireșele mergând până la nuanțe de violet, în funcție de modul în care ambalată. Culoarea roșie a cărnii este dată de o proteină, mioglobină, care conține fier.
Atunci când carnea este ambalată în vacuum și nu este expusă la aer va fi aproape violet. Dacă este ținută în vitrina frigorifică în gastronoame acoperite cu folie alimentară va fi roșie, scrie Healthline.
Dacă stă prea mult așa va deveni chiar maro, ceea ce înseamnă că nu trebuie să o mai cumperi.
Iată ce ar trebui să urmărești dacă vrei să cumperi carnea de vită de calitate.
Carnea de vită marmorată
Cu cât carnea are mai multă grăsime intramusculară, adică este mai marmorată, cu atât va fi mai gustoasă. În plus, acesta este un semn al calității și al faptului că este bogată în acizi grași mononesaturați care sunt buni pentru sănătatea ta, spun experții de la EatThis.
Testează textura
Dacă apeși cu degetul pe o bucată de carne și este prea moale, flască și pare că se dezintegrează este cazul să o eviți. Carnea de vită de calitate este fermă, compactă, uscată și densă. În cazul în care este altfel înseamnă că a fost depozitată și transportată în condiții improprii și nu mai este bună de consum.
Legătura dintre preț și calitate
Nu întotdeauna prețul ridicat indică o calitate superioară a cărnii de vită. De cele mai multe așa este, dar trebuie să ții cont de tot tabloul.
În plus, un preț mai mare decât media ar trebui să îl aibă carnea provenită de la vite crescute în agricultura biologică. Cel mai bine este să întrebi măcelarul mai multe detalii despre proveniența cărnii.
Contează cum vei folosi carnea
Bucata de carnea de vită pe care o vei cumpăra trebuie să fie aleasă și în funcție de ceea ce vrei să prepari. Dacă urmează să faci supă sau tocăniță poți să achiziționezi și ceva de o calitate mai slabă. Pentru grătar sau friptură este neapărată nevoie de carne de vită de calitate înaltă.
Fii atent la data de ambalare
Ambalajul cărnii de vită poate conține informații importante despre calitate acesteia. Trebuie să fie rece, să nu fie rupt și să nu aibă lichid în exces. De asemenea, data de ambalare și cea de expirare trebuie să fie cât mai aproape de ziua în care faci achiziția. Cu cât este mai proaspătă cu atât va fi mai bună.