Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura

Fără coacere

Poate ți s-a întâmplat să faci prea multe prăjituri sau să fie nevoie să faci tortul cu câteva zile mai devreme înainte de momentul servirii. Poți să congelezi deserturile, însă trebuie să respecți câțiva pași pentru ca atunci când le dezgheți ca să fie la fel de moi și pufoase. Descoperă în cele ce urmează cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura.

Cristina Catană
Publicat: 30 iunie 2023, 06:00
Prăjiturile cu fructe proaspete sunt cel mai dificil de congelat / Profimedia Images

Multe persoane se feresc să congeleze prăjiturile pentru că se tem că după decongelare nu vor mai avea nici același gust, nici aceeași consistență. Este o prejudecată care nu se aplică în practică.

Dacă sunt respectate câteva reguli pentru congelare nu există niciun motiv ca la dezghețare să ai un desert fad, cu o consistență nedefinită, potrivit WashingtonPost.com.

Citește și

Reguli de congelare a prăjiturilor

Fie că vorbim despre pandișpan, prăjituri decorate, prăjituri nedecorate sau orice alt tip de desert regulile de congelare sunt la fel. Se lasă să se răcească complet după ce au fost scoase de la cuptor, se înfășoară în folie de plastic astfel încât să nu pătrundă niciun pic de aer și se pune la congelator.

Majoritatea rețetelor oferă sfaturi cu privire la congelarea prăjiturilor înainte de a fi decorate, așa că ar fi bine să le urmezi. Trebuie să ții cont și de faptul că nu toate tipurile de desert sunt potrivite pentru a fi congelate.

Cel mai bine se vor păstra cele care au o umiditate mai mare, cu un conținut mai mare de grăsimi. Carrot cake este un exemplu perfect. Checurile se păstrează și ele bine după decongelare. Pandișpanurile din albușuri pot deveni prea uscate după ce sunt scoase de la congelator, însă nu te panica. Își vor reveni.

Cum congelezi prăjiturile cu creme

Problemele apar atunci când vorbim despre crème. Unele dintre ele s-ar putea să nu mai aibă aceeași consistență ca înainte să le pui la congelator. Cremele de tip ganache nu trebuie congelate. Ciocolata se va decolora din cauza umidității și își va pierde din suplețe. Va avea același gust delicios, însă aspectul va lăsa de dorit.

În ceea ce privește cremele pentru décor, cele mai potrivite pentru congelare sunt cele pe bază de brânză. Ele se vor contracta și retracta odată cu prăjitura în timpul proceselor de congelare și decongelare. În plus, dacă se întâmplă să apară anumite defecte, ele pot fi ușor reparate cu ajutorul unei spatule încălzite. Cremele pe bază de unt se vot comporta la fel ca cele cu brânză.

Dacă faci prăjituri pe care le decorezi cu pastă de zahăr sau cu fondant trebuie să te gândești de două ori dacă le bagi la congelator. Dacă se întâmple să se crape crema, va fi mult mai complicat să o repari. Cel mai bine ar fi să pui la congelator tortul nedecorat. Cremele le poți adăuga înainte de servire.

Congelarea deserturilor cu fructe proaspete

În aceeași situație sunt fructele proaspete care odată scoase din congelator își pot schimba total aspectul. În plus, fructele de pădure decongelate vor lăsa peste tortul tău zeamă colorată care îi va schimba întregul aspect. Este recomandat să le adaugi înainte de servire pentru a evita orice fel de problemă.

Pentru cele mai bune rezultate este bine ca prăjiturile să stea cât mai puțin la temperatura camerei înainte să fie congelate. Dacă ai un desert cu décor și nu vrei să îl strici, pune-l la congelator pe o tavă cu hârtie de copt pentru 2-3 ore. După ce este bine înghețat înfășoară-l în folie alimentară.

Cât timp poți păstra prăjiturile la congelator

Pentru ca prăjiturile să își păstreze gustul, textura și consistența nu le ține la congelator mai mult de 3 luni. Oricum, cu cât le consumi mai repede cu atât gustul lor va fi mai proaspăt.

Când vine momentul să decongelezi prăjiturile pune-le în frigider având grijă ca restul alimentelor de acolo să fie acoperite.

Aluaturile au darul de a absorbi mirosurile din jur și nu vrei să mănânci un chec cu gust de mujdei de usturoi. Dacă ai congelat prăjiturile feliate și vrei la cină un desert, atunci poți să scoți o porție și să o lași la temperatura camerei pentru 30 de minute.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
Elevi care se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali la liceele din România. "Urcă în patru labe scările"
Elevi care se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali la liceele din România. "Urcă în patru labe scările"
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine