Cum să faci ouă poșate perfecte. Sfaturi de la bucătari
Ouăle poșate perfecte, așa cum le primești la micul-dejun la hoteluri și restaurante de calitate, pot fi făcute și acasă dacă stăpânești câteva tehnici simple.
Trebuie să ai la final un albuș rotund fraged, neted, ferm, care învelește un gălbenuș moale care se revarsă ușor când este spart.
Ouăle poșate se poate face folosind două metode. Prima dintre ele este folosită mai ales în restaurante, iar cea de-a doua este mai ușoară și poate fi utilizată chiar și acasă.
Cum să faci ouă poșate perfecte
Ai nevoie de o oală adâncă sau o cratiță și o lingură cu fantă. Vasul în care faci oul poșat trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 10 cm pentru că pe măsură ce oul cade în apă, gălbenușul se scufundă primul, iar albușul trece în urmă. Dacă oala este mai mică vei obține un ou care va semăna mai mult cu un ou ochi.
Potrivit Express.co.uk ouăle poșate se pot face foarte ușor chiar și acasă, fără chiar să folosești oțet care este utilizat destul de des de bucătari pentru că ajută preparatul să rămână compact. Alții cred că modul cel mai simplu de a face ou poșat este prin folosirea cuptorului de microunde.
Totuși, rețeta clasică, ce implică doar apă și o oală, este soluția unor ouă poșate perfecte. Vei obține un albuș moale și un gălbenuș care va curge frumos.
De ce ustensile ai nevoie pentru a face ouă poșat
Primul pas pentru a face ouă poșate ca la restaurant este să folosești ouă cât se poate de proaspete. Acestea au un albuș mai gros ceea ce va menține mai bine o formă rotundă pe măsură ce se gătește.
Îți poți da seama cât de proaspăt este un ou punându-l într-un pahar cu apă. Dacă stă orizontal în partea de jos, este foarte proaspăt.
Dacă începe să plutească sau să stea pe cap este mai puțin proaspăt. Dacă oul tău nu este atât de proaspăt, sparge-l într-un castron mic și scurge albușul. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.
Nu este necesar să pui sare în apa în care prepari oul poșat pentru că aceasta va crește densitatea apei. Albușul va pluti și se va extinde, iar oul tău nu va mai fi compact așa cum îți dorești.
Înainte de a-l pune în oală ar trebui să îl pui într-o lingură cu fantă. Pune apa la fiert într-o oală, apoi pune lingura cu oul și stinge focul. Apoi amestecă puțin în apă pentru a crea un vârtej. În felul acesta albușul de ou se înfășoară în jurul său pentru că se stabilizeze mai bine proteina. Totul durează două minute.
Stai lângă oala în care gătești oul poșat și urmărește ce se întâmplă cu preparatul. Dacă după 2 minute oul este încă crud mai lasă-l încă 30 de secunde. După aceea, scoate-l pe un prosop de hârtie pentru a absorbi toată apa. Află mai multe despre cât timp se fierb ouăle.
Următorul pas este să îl pui peste o felie de pâine prăjită și să îl asezonezi cu sare, piper alb sau negru proaspăt măcinat. Mai poți adăugă câteva felii de bacon ușor prăjit sau de avocado.