Cum să faci ouă poșate perfecte. Sfaturi de la bucătari

Fără coacere

Ouăle poșate perfecte, așa cum le primești la micul-dejun la hoteluri și restaurante de calitate, pot fi făcute și acasă dacă stăpânești câteva tehnici simple. 

Cristina Catană
Publicat: 8 ianuarie 2023, 07:00
Pentru a face ouă poșate perfecte ai nevoie de ingrediente foarte proaspete / Shutterstock

Trebuie să ai la final un albuș rotund fraged, neted, ferm, care învelește un gălbenuș moale care se revarsă ușor când este spart. 

Ouăle poșate se poate face folosind două metode. Prima dintre ele este folosită mai ales în restaurante, iar cea de-a doua este mai ușoară și poate fi utilizată chiar și acasă. 

Citește și

Cum să faci ouă poșate perfecte

Ai nevoie de o oală adâncă sau o cratiță și o lingură cu fantă. Vasul în care faci oul poșat trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 10 cm pentru că pe măsură ce oul cade în apă, gălbenușul se scufundă primul, iar albușul trece în urmă. Dacă oala este mai mică vei obține un ou care va semăna mai mult cu un ou ochi.

Potrivit Express.co.uk ouăle poșate se pot face foarte ușor chiar și acasă, fără chiar să folosești oțet care este utilizat destul de des de bucătari pentru că ajută preparatul să rămână compact. Alții cred că modul cel mai simplu de a face ou poșat este prin folosirea cuptorului de microunde.

Totuși, rețeta clasică, ce implică doar apă și o oală, este soluția unor ouă poșate perfecte. Vei obține un albuș moale și un gălbenuș care va curge frumos.

De ce ustensile ai nevoie pentru a face ouă poșat

Primul pas pentru a face ouă poșate ca la restaurant este să folosești ouă cât se poate de proaspete. Acestea au un albuș mai gros ceea ce va menține mai bine o formă rotundă pe măsură ce se gătește. 

Îți poți da seama cât de proaspăt este un ou punându-l într-un pahar cu apă. Dacă stă orizontal în partea de jos, este foarte proaspăt. 

Dacă începe să plutească sau să stea pe cap este mai puțin proaspăt. Dacă oul tău nu este atât de proaspăt, sparge-l într-un castron mic și scurge albușul. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.

Nu este necesar să pui sare în apa în care prepari oul poșat pentru că aceasta va crește densitatea apei. Albușul va pluti și se va extinde, iar oul tău nu va mai fi compact așa cum îți dorești.

Înainte de a-l pune în oală ar trebui să îl pui într-o lingură cu fantă. Pune apa la fiert într-o oală, apoi pune lingura cu oul și stinge focul. Apoi amestecă puțin în apă pentru a crea un vârtej. În felul acesta albușul de ou se înfășoară în jurul său pentru că se stabilizeze mai bine proteina. Totul durează două minute.

Stai lângă oala în care gătești oul poșat și urmărește ce se întâmplă cu preparatul. Dacă după 2 minute oul este încă crud mai lasă-l încă 30 de secunde. După aceea, scoate-l pe un prosop de hârtie pentru a absorbi toată apa. Află mai multe despre cât timp se fierb ouăle.

Următorul pas este să îl pui peste o felie de pâine prăjită și să îl asezonezi cu sare, piper alb sau negru proaspăt măcinat. Mai poți adăugă câteva felii de bacon ușor prăjit sau de avocado.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare