Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de caise este catifelat, parfumat și cu un gust dulce-acrișor. Cu alte cuvinte, irezistibil. Dacă îl faci în casă, din fructe proaspete, coapte exact cât trebuie, alese de tine, va fi ca un răsfăț dulce.

borcan cu gem de caise. așezat pe un tocător din lemn, alături de caise întregi și bucăți, alături de felii de pâine în formă de inimioară
Gemul de caise se păstrează în spații întunecoase și ventilate / Shutterstock

La prima vedere poate părea complicat să faci gem de caise. Adevărul este că are sensibilitățile lui, dar odată ce ai învățat care îi sunt secretele, îl vei face în fiecare an. 

Oricum, merită orice efort pentru că gemul făcut în casă va fi întotdeauna superior celui din comerț. Doar așa ești sigură de calitatea ingredientelor și de faptul că modul de preparare păstrează calitățile nutritive și olfactive ale caiselor.

Pentru gemul de caise de casă nu ai nevoie decât de trei ingrediente: caise proaspete, zahăr și suc de lămâie. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară rețeta parfumată de gem de caise

Cel mai important ingredient pentru gem sunt caisele. Acestea trebuie să fie proaspete, ajunse la gradul de maturitate a coacerii. Totuși, este recomandat să mai strecori printre ele și câteva mai puțin coapte pentru că acestea au mai multă pectină, substanță care ajută gemul să se închege mai repede.

Sucul de lămâie are două funcții importante în fabricarea gemului. În primul rând, este acid, iar acesta important pentru a ajuta la gelifiere. De asemenea, aciditatea sucului de lămâie ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor și echilibrează dulceața zahărului.

Zahăr interacționează cu acizii și pectina, ajutând gemul să se întărească. În plus, are un efect de conservare, permițând gemului să fie stabil cât mai multe luni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a steriliza borcanele, se preîncălzește cuptorul la 30°C. Se spală borcanele și capacele. Se pun pe o tavă la cuptor și se lasă 20 de minute.

Apoi, se pun două farfurii rezistente la căldură în congelator pentru a se răci.

Cum se pregătesc fructele pentru gem

Se spală caisele și se usucă. Se îndepărtează orice pată, apoi se taie pe jumătate și se îndepărtează sâmburii. Se pun caisele într-o cratiță mare și largă și se adaugă sucul de lămâie și apa. Se aduce compoziția la fiert la foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se acoperă oala și se fierbe, amestecând des, până când caisele sunt fragede și fierte, 10-15 minute. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă constant. Se lasă la foc mic, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă.

După ce se dizolvă zahărul, se dă focul mai tare și se aduce la punctul de fierbere. Se continuă fierberea, fără capac, amestecând din când în când, pentru ca gemul să nu se prinde și nu se arde pe fundul cratiței.

Etapa în care rețeta de gem de caise nesesită o atenție deosebită

Pe măsură ce amestecul se reduce, se amestecă mai des. În această etapă, gemul necesită toată atenția. Când gemul pare mai gros, după ce a fiert aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se pune o cantitate mică de gem pe o farfurie răcită. Se lasă să stea un minut să se răcească, apoi se încearcă cu degetul pentru a vedea dacă s-a întărit. Dacă este încă destul de lichid, se pune din nou pe foc pentru încă 5 minute și se repetă verificarea.

Apoi se lasă gemul să stea aproximativ 10 minute pentru ca fructele să se așeze. Se amestecă gemul și se  pune cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Se sigilează imediat borcanele închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

Gemul va fi în continuare lichid. Se va stabiliza în decurs de 48 de ore. Se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

De ce este mai bun gemul de caise de casă

În gemul de caise de casă nu există aditivi nedoriți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare, așa cum sunt folosite în majoritatea produselor de pe raftul magazinelor. 

Gândește-te la zilele mohorâte de toamnă, în care vei deschide un borcan de gem de caise de casă și vei simți imediat aroma fructelor ca și cum te-ai fi teleportat înapoi în luna iulie, într-o livadă.

Îl poți savura dimineața cu o felie de pâine prăjită, cu un croissant, deasupra unui iaurt simplu sau a unui terci de ovăz.

Pentru mesele mai rafinate, gemul de caise este perfect deasupra unui sandvici cu brânză de capră sau ca bază pentru un sos elegant pentru carnea de porc mai grasă. Dacă ai ceva timp, poți să îl utilizezi ca să umpli diverse prăjituri, tarte sau chiar torturi, cu clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
închide