Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă

Fără coacere
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Gemul de caise este catifelat, parfumat și cu un gust dulce-acrișor. Cu alte cuvinte, irezistibil. Dacă îl faci în casă, din fructe proaspete, coapte exact cât trebuie, alese de tine, va fi ca un răsfăț dulce.

Cristina Catană
Publicat: 29 august 2022, 07:43
Gemul de caise se păstrează în spații întunecoase și ventilate / Shutterstock

La prima vedere poate părea complicat să faci gem de caise. Adevărul este că are sensibilitățile lui, dar odată ce ai învățat care îi sunt secretele, îl vei face în fiecare an. 

Oricum, merită orice efort pentru că gemul făcut în casă va fi întotdeauna superior celui din comerț. Doar așa ești sigură de calitatea ingredientelor și de faptul că modul de preparare păstrează calitățile nutritive și olfactive ale caiselor.

Pentru gemul de caise de casă nu ai nevoie decât de trei ingrediente: caise proaspete, zahăr și suc de lămâie. 

Citește și

Cum se prepară rețeta parfumată de gem de caise

Cel mai important ingredient pentru gem sunt caisele. Acestea trebuie să fie proaspete, ajunse la gradul de maturitate a coacerii. Totuși, este recomandat să mai strecori printre ele și câteva mai puțin coapte pentru că acestea au mai multă pectină, substanță care ajută gemul să se închege mai repede.

Sucul de lămâie are două funcții importante în fabricarea gemului. În primul rând, este acid, iar acesta important pentru a ajuta la gelifiere. De asemenea, aciditatea sucului de lămâie ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor și echilibrează dulceața zahărului.

Zahăr interacționează cu acizii și pectina, ajutând gemul să se întărească. În plus, are un efect de conservare, permițând gemului să fie stabil cât mai multe luni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a steriliza borcanele, se preîncălzește cuptorul la 30°C. Se spală borcanele și capacele. Se pun pe o tavă la cuptor și se lasă 20 de minute.

Apoi, se pun două farfurii rezistente la căldură în congelator pentru a se răci.

Cum se pregătesc fructele pentru gem

Se spală caisele și se usucă. Se îndepărtează orice pată, apoi se taie pe jumătate și se îndepărtează sâmburii. Se pun caisele într-o cratiță mare și largă și se adaugă sucul de lămâie și apa. Se aduce compoziția la fiert la foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se acoperă oala și se fierbe, amestecând des, până când caisele sunt fragede și fierte, 10-15 minute. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă constant. Se lasă la foc mic, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă.

După ce se dizolvă zahărul, se dă focul mai tare și se aduce la punctul de fierbere. Se continuă fierberea, fără capac, amestecând din când în când, pentru ca gemul să nu se prinde și nu se arde pe fundul cratiței.

Etapa în care rețeta de gem de caise nesesită o atenție deosebită

Pe măsură ce amestecul se reduce, se amestecă mai des. În această etapă, gemul necesită toată atenția. Când gemul pare mai gros, după ce a fiert aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se pune o cantitate mică de gem pe o farfurie răcită. Se lasă să stea un minut să se răcească, apoi se încearcă cu degetul pentru a vedea dacă s-a întărit. Dacă este încă destul de lichid, se pune din nou pe foc pentru încă 5 minute și se repetă verificarea.

Apoi se lasă gemul să stea aproximativ 10 minute pentru ca fructele să se așeze. Se amestecă gemul și se  pune cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Se sigilează imediat borcanele închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

Gemul va fi în continuare lichid. Se va stabiliza în decurs de 48 de ore. Se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

De ce este mai bun gemul de caise de casă

În gemul de caise de casă nu există aditivi nedoriți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare, așa cum sunt folosite în majoritatea produselor de pe raftul magazinelor. 

Gândește-te la zilele mohorâte de toamnă, în care vei deschide un borcan de gem de caise de casă și vei simți imediat aroma fructelor ca și cum te-ai fi teleportat înapoi în luna iulie, într-o livadă.

Îl poți savura dimineața cu o felie de pâine prăjită, cu un croissant, deasupra unui iaurt simplu sau a unui terci de ovăz.

Pentru mesele mai rafinate, gemul de caise este perfect deasupra unui sandvici cu brânză de capră sau ca bază pentru un sos elegant pentru carnea de porc mai grasă. Dacă ai ceva timp, poți să îl utilizezi ca să umpli diverse prăjituri, tarte sau chiar torturi, cu clătite.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor