Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de aroma lor și în sezonul rece, poți prepara cu ușurință câteva borcane de gem de smochine. Va fi un adevărat deliciu pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită. Dar va fi un răsfăț culinar servit și în interiorul clătitelor mult adorate. Îl mai poți folosi chiar și ca umplutură pentru prăjituri și tarte. Însă te poți bucura de el și sub formă de sos lângă o friptură de rață sau de gâscă.

Maria Udrea
Publicat: 31 iulie 2024, 06:34

Galerie foto

Gemul de smochine poate fi aromatizat cu scorțișoară și vanilie / Shutterstock

Smochinele au o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la digestie și menținerea sănătății intestinelor. Conțin antioxidanți care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Sunt bogate în calciu, contribuind la sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Consumul de smochine poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii datorită conținutului lor de potasiu și magneziu.

Citește și

Chiar dacă o parte dintre proprietățile smochinelor se pierd datorită tratamentului termic, gemul de smochine va aduce suficiente beneficii pentru sănătate. Prin textura lor moale și aromă intensă, smochinele transformă acest gem într-un produs rafinat și delicios.

Descoperă aici și rețeta de smochine caramelizate, perfecte ca acompaniament la un platou cu brânzeturi nobile sau la diferite fripturi. Iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pentru gem de smochine, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea smochinelor care necesită spălare, ștergere și secționate în sferturi sau în jumătăți. Adaugă smochinele într-o cratiță și presară zahărul deasupra lor.

Stoarce sucul de lămâie și, opțional, adaugă batonul de scorțișoară și păstaia sau extractul de vanilie. Cu o spatulă de lemn sau de silicon amestecă bine ingredientele. Pune cratița la loc mai răcoros și lasă amestecul de ingrediente să stea timp de aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, zahărul se va mai dizolva, iar smochinele vor lăsa în cratiță propriul suc.

Cum prepari rețeta de gem de smochine

După ce au trecut cele 30 de minute și s-a format suficient sirop așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adu ingredientele la punctul de fierbere, amestecând ocazional cu o spatulă.

Cu o sită deasă sau o spumieră îndepărtează spuma care se formează la suprafața gemului. După această etapă micșorează intensitatea focului la minimum. Din acest moment lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ 50-60 de minute. Prin fierbere îndelungată smochinele se vor descompune, iar gemul va deveni consistent. Amestecă din când în când pentru a preveni lipirea.

Între timp, ocupă-te de sterilizarea borcanelor, împreună cu capacele din dotare. Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu până la gâtul borcanului. Închide ermetic capacele borcanelor și întoarce-le cu capacul în jos pentru a se sigila corect. Lasă-le așa câteva minute, apoi întoarce-le în poziție normală și acoperă-le cu o pătură.

Lasă borcanele cu gem de smochine să se răcească lent sub pătură, apoi le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat.

Dacă mai dorești să prepari și alte conserve din fructe, îți mai recomandăm rețeta de gem de piersici.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post