Khachapuri, delicioasa pâine cu brânză georgiană

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Khachapuri este un delicios produs de patiserie din Georgia care a devenit un adevărat simbol al gastronomiei caucaziene. Este o pâine cu brânză ce se servește de sute de ani în această țară. Este atât de bună încât a început să fie apreciată și la nivel internațional.

Cristina Catană
Publicat: 21 noiembrie 2023, 08:00
Khachapuri este cel mai cunoscut preparat georgian / Shutterstock

Khachapuri, cunoscut și sub numele de „pâine georgiană cu brânză,” are rădăcini adânci în cultura și tradiția georgiană. Prima mențiune scrisă a khachapuri datează de la începutul secolului al XIII-lea, dar este foarte posibil ca acest preparat să fi fost consumat încă de dinainte.

Unele surse istorice spun că de fapt, un fel de mâncare similar a fost adus în zona Mării Negre de către soldații romani, iar khachapuri este doar o variantă a acestuia, adaptată culturii georgiene.

Cu toate că a fost popularizat în Georgia, khachapuri are rădăcini în Orientul Mijlociu și poate fi găsit în variante similare în Armenia, Turcia și alte țări din regiune. În unele zone a fost modificat, introducându-se și alte alte ingrediente alături de brânză, în special bucăți de carne.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele și jumătate din cantitatea de de unt într-o cratiță și se lasă la foc mediu până când devine fierbinte, fără să fiarbă. Apoi se adaugă drojdia și zahărul și se lasă să stea aproximativ 10 minute.  Drojdia ar trebui să înceapă să reacționeze și să facă spumă.

Cum formezi aluatul

După aceea, se pun făina și sarea într-un bol. Peste ele se pune compoziția de lapte și se amestecă cu mâinile. Aluatul trebuie să fie elastic și să își revină după ce este apăsat cu degetul.

Se ung mâinile cu o lingură de ulei pe mâini și se continuă frământarea timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune aluatul într-un bol uns și acoperit și se lasă să stea aproximativ 45 de minute sau până când aluatul își dublează volumul.

Cum pregătești compoziția de brânză

Între timp, se pregătește brânza. Se pune într-un castron și se lasă deoparte.

Când aluatul a crescut, se scoate din bol și frământă pe o suprafață înfăinată pentru aproximativ 10 minute. Apoi se taie în 2 părți egale. Fiecare se rulează într-o formă ovală. Se așează jumătate din cantitatea de brânză în centrul fiecărei bucăți de aluat, lăsând aproximativ un cm în jurul exteriorului.

Se unesc capetele împreună și se îndoaie exteriorul pâinii, lăsând centrul la vedere. Se răsucește fiecare capăt o dată. Apa se bate cu un ou. Se unge aluatul pe margini. Se repetă procesul cu cea de-a doua bucată de aluat.

Se pun apoi pe o tavă pe care ai așezat hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 15 minute la 220°C. Când brânza începe să se rumenească, se sparge câte un ou în centrul fiecărei pâini și se mai coace încă 5 – 6 minute. Albușul trebuie să fie aproape întărit, iar gălbenușul să curgă.

Se scoate din cuptor și se pune pe fiecare pâine o lingură de unt. Se servesc calde.

Variante de khachapuri

Numele „khachapuri” provine din limba georgiană, unde „khacho” înseamnă „brânză” iar „puri” se traduce prin „pâine”. Dacă ajungi în Georgia vei găsi o mulțime de variante ale acestui preparat, fiecare cu caracteristicile sale unice.

Află mai multe și despre cum se păstrează pâinea. Trucuri simple și utile.

Ajarian Khachapuri

Ajarian Khachapuri (Ajarski Khachapuri) este varianta cea mai cunoscută și apreciată, cu aluatul modelat sub forma unui bărcuțe sau canoe în care se cuibăresc brânza și ouăle. Deasupra se pune unt și este adesea decorată cu ouă de prepeliță.

Imeretian Khachapuri

Imeretian Khachapuri (Imeruli Khachapuri) este o versiune rotundă sau pătrată, plină cu brânză sărată și alte ingrediente opționale precum ierburi aromatice sau ouă.

Megruli Khachapuri

Megruli Khachapuri (Megruli Khachapuri) este varianta mai crocantă datorită faptului că aluatul este presat și rumenit la cuptor.

Când ai timp încearcă și o rețetă de chapati. Este o pâine indiană delicioasă.

De obicei, este umplută cu brânză moale, care poate fi învelită în aluat sau folosită ca umplutură. Deasupra este adăugată o glazură de unt și brânză rasă.

Khachapuri este adesea pregătită în timpul sărbătorilor și evenimentelor speciale, și este servită cu generozitate oaspeților.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Îi lua banii, îi opreşte apa şi gazele, apoi o dădea afară din casă. Umilința la care era supusă o mamă din Gorj de către propriul soț
Îi lua banii, îi opreşte apa şi gazele, apoi o dădea afară din casă. Umilința la care era supusă o mamă din Gorj de către propriul soț
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine