Khachapuri, delicioasa pâine cu brânză georgiană

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Khachapuri este un delicios produs de patiserie din Georgia care a devenit un adevărat simbol al gastronomiei caucaziene. Este o pâine cu brânză ce se servește de sute de ani în această țară. Este atât de bună încât a început să fie apreciată și la nivel internațional.

Cristina Catană
Publicat: 21 noiembrie 2023, 08:00
Khachapuri este cel mai cunoscut preparat georgian / Shutterstock

Khachapuri, cunoscut și sub numele de „pâine georgiană cu brânză,” are rădăcini adânci în cultura și tradiția georgiană. Prima mențiune scrisă a khachapuri datează de la începutul secolului al XIII-lea, dar este foarte posibil ca acest preparat să fi fost consumat încă de dinainte.

Unele surse istorice spun că de fapt, un fel de mâncare similar a fost adus în zona Mării Negre de către soldații romani, iar khachapuri este doar o variantă a acestuia, adaptată culturii georgiene.

Cu toate că a fost popularizat în Georgia, khachapuri are rădăcini în Orientul Mijlociu și poate fi găsit în variante similare în Armenia, Turcia și alte țări din regiune. În unele zone a fost modificat, introducându-se și alte alte ingrediente alături de brânză, în special bucăți de carne.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele și jumătate din cantitatea de de unt într-o cratiță și se lasă la foc mediu până când devine fierbinte, fără să fiarbă. Apoi se adaugă drojdia și zahărul și se lasă să stea aproximativ 10 minute.  Drojdia ar trebui să înceapă să reacționeze și să facă spumă.

Cum formezi aluatul

După aceea, se pun făina și sarea într-un bol. Peste ele se pune compoziția de lapte și se amestecă cu mâinile. Aluatul trebuie să fie elastic și să își revină după ce este apăsat cu degetul.

Se ung mâinile cu o lingură de ulei pe mâini și se continuă frământarea timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune aluatul într-un bol uns și acoperit și se lasă să stea aproximativ 45 de minute sau până când aluatul își dublează volumul.

Cum pregătești compoziția de brânză

Între timp, se pregătește brânza. Se pune într-un castron și se lasă deoparte.

Când aluatul a crescut, se scoate din bol și frământă pe o suprafață înfăinată pentru aproximativ 10 minute. Apoi se taie în 2 părți egale. Fiecare se rulează într-o formă ovală. Se așează jumătate din cantitatea de brânză în centrul fiecărei bucăți de aluat, lăsând aproximativ un cm în jurul exteriorului.

Se unesc capetele împreună și se îndoaie exteriorul pâinii, lăsând centrul la vedere. Se răsucește fiecare capăt o dată. Apa se bate cu un ou. Se unge aluatul pe margini. Se repetă procesul cu cea de-a doua bucată de aluat.

Se pun apoi pe o tavă pe care ai așezat hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 15 minute la 220°C. Când brânza începe să se rumenească, se sparge câte un ou în centrul fiecărei pâini și se mai coace încă 5 – 6 minute. Albușul trebuie să fie aproape întărit, iar gălbenușul să curgă.

Se scoate din cuptor și se pune pe fiecare pâine o lingură de unt. Se servesc calde.

Variante de khachapuri

Numele „khachapuri” provine din limba georgiană, unde „khacho” înseamnă „brânză” iar „puri” se traduce prin „pâine”. Dacă ajungi în Georgia vei găsi o mulțime de variante ale acestui preparat, fiecare cu caracteristicile sale unice.

Află mai multe și despre cum se păstrează pâinea. Trucuri simple și utile.

Ajarian Khachapuri

Ajarian Khachapuri (Ajarski Khachapuri) este varianta cea mai cunoscută și apreciată, cu aluatul modelat sub forma unui bărcuțe sau canoe în care se cuibăresc brânza și ouăle. Deasupra se pune unt și este adesea decorată cu ouă de prepeliță.

Imeretian Khachapuri

Imeretian Khachapuri (Imeruli Khachapuri) este o versiune rotundă sau pătrată, plină cu brânză sărată și alte ingrediente opționale precum ierburi aromatice sau ouă.

Megruli Khachapuri

Megruli Khachapuri (Megruli Khachapuri) este varianta mai crocantă datorită faptului că aluatul este presat și rumenit la cuptor.

Când ai timp încearcă și o rețetă de chapati. Este o pâine indiană delicioasă.

De obicei, este umplută cu brânză moale, care poate fi învelită în aluat sau folosită ca umplutură. Deasupra este adăugată o glazură de unt și brânză rasă.

Khachapuri este adesea pregătită în timpul sărbătorilor și evenimentelor speciale, și este servită cu generozitate oaspeților.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă