Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea din meniul nostru a produselor de origine animală, dar și micșorarea porțiilor. Descoperă câteva idei de mâncare de post rapidă și gustoasă care să îți facă această perioadă mai ușoară.
Postul nu trebuie să însemne doar cartofi, orez, măsline și pateu vegetal. Sunt atât de multe opțiuni, atât de multe preparate și condimente pe care le poți încerca încât fiecare masă poate fi o încântare.
Nici măcar nu trebuie să stai cu orele în bucătărie pentru că există mâncare de post rapidă și gustoasă. În plus, meniul din perioada de post poate fi și economic.
Ce mâncare de post se servește în această perioadă
În timpul postului ortodox, există anumite restricții alimentare care presupun excluderea din alimentație a produselor de origine animală, produse lactate și a ouălelor. Poți consuma legume și fructe, leguminoase—fasole, linte, năut, cereale și produse din grâu integral, fructe uscate și oleaginoase–nuci, migdale, alune, smochine, stafide.
De asemenea, poți să consumi alimente vegane care le substituie pe cele clasice—brânză tofu, mezeluri din proteină de mazăre sau din soia, lactate din soia sau din lapte de cocos.
În funcție de sezon, poți folosi atât fructe și legume proaspete, cât și conservate sau congelate. Oricum, ai o mare varietate din care să alegi, indiferent de anotimp.
Cu puțină imaginație poți să ai mese echilibrate, cu gusturi și arome diverse. Folosind diverse metode de preparare mesele din timpul postului pot fi gustoase, cu un aspect apetisant.
Chiftele de linte cu sos indian de curry de cocos
Lintea este una dintre cele mai bune surse de proteine în timpul postului, așa că aceste chiftele cu sos indian de curry de cocos îți vor asigura senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp.
Ingrediente
- 200 g linte neagră
- 1 linguriță de semințe de fenicul
- 100 g quinoa
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de usturoi granulat
- coriandru tocat
- 170 g tofu ferm, presat și uscat
- 1 lingură de ulei de măsline
- Pentru sos
- 4 căței de usturoi tocați
- 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
- 1/2 linguriță de turmeric măcinat
- 1 – 2 linguri ulei de măsline
- 1 roșie foarte mare, tăiată mărunt
- frunze uscate de schinduf
- 400 ml lapte de cocos
- 1 lingură de suc de limetă
- 1 linguriță de zahăr brun
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper cayenne
Mod de preparare
Lintea și semințele de fenicul se pun la fiert cu 750 ml de apă. Se lasă 25 de minute spoi se scurg bine.
Quinoa se pune la fiert cu 250 ml de apă. Când apa clocotește, se dă focul mic, se acoperă, se mai lasă 15 minute. Apoi, se oprește focul și se lasă vasul acoperit.
Într-o tigaie, la foc mediu, se călesc usturoiul și ghimbirul în ulei de măsline, până când devin aurii, amestecând des pentru a nu se arde. Apoi se pune turmericul și se mai lasă un minut, după care se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se călesc până când majoritatea sucurilor se evaporă, aproximativ 5-8 minute.
Se pun laptele de cocos, frunzele de schinduf, sucul de limetă, zahărul brun, sarea, piperul cayenne. Se aduce la punctul de fierbere și apoi se oprește focul.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-un robot de bucătărie, se pun quinoa fiartă și jumătate din cantitatea de linte și se procesează până ajunge la o textură asemănătoare cu cea a nisipului.
Se pune într-un castron. Apoi se pun lintea rămasă, sarea, usturoiul granulat și coriandrul tocat în bol și se amestecă bine.
În același robot de bucătărie se pun brânza tofu și uleiul de măsline. Se procesează până se obține o pastă netedă, răzuind părțile laterale. Se încorporează în amestecul de linte.
Într-o tavă pentru cuptor se pune hârtie de copt. Cu formează din amestecul de linte chiftele care se pun în tavă. Se dau la cuptor pentru 20-25 de minute.
Se încălzește sosul și se pun chiftele de linte în sos. Se servesc imediat.
Taco oriental cu salată
Mâncarea de post nu trebuie să fie fadă. Folosește condimente pentru a aduce aromă și savoare preparatelor tale.
Ingrediente
- 1 cutie de năut, clătit și scurs
- 1 linguriță de sumac
- 1 linguriță de chimen
- 1/4 – 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță de semințe de susan
- 100 g hummus
- 6 tortilla încălzite
- Pentru salată
- rucola sau alt tip de salată după preferințe
- 1 roșie, tăiată cubulețe
- 2 castraveți, tăiați cubulețe
- 1 – 2 linguri de ulei de măsline
- 1 – 2 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1/4 linguriță de sare
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se pun năutul și condimentele. Se amestecă până ce năutul devine ușor auriu. În ultimul minut se adaugă semințele de susan. Se oprește focul.
Într-un bol se amestecă ingredientele pentru salată. Tortilla se încălzesc într-o tigaie până când devin calde și flexibile.
Se întinde humus pe fiecare tortilla. Se acoperă cu năut și salată. Se servesc imediat.
Paste cu ciuperci și anghinare
Pastele sunt o sursă bună de carbohidrați, iar în combinație cu legumele sunt delicioase. Aceasta este o mâncare de post rapidă și gustoasă, perfectă pentru o cină rapidă.
Ingrediente
- 200 g tagliatelle, fettuccine, linguine, spaghete
- 200 g topinambur
- 2 lingurițe ulei de măsline
- sare
- piper
- 200 g ciuperci feliate
- 2 linguri de ulei de măsline
- Pentru sos
- 250 g anghinare
- 200 ml apă sau supă de legume
- 50 ml ulei de măsline
- 10 frunze proaspete de salvie
- 1 – 2 căței de usturoi
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
- lămâie după gust
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Se spală și se usucă topinamburul. Se taie în patru și se pune într-un castron cu ulei de măsline, sare și piper și se amestecă. Apoi se pune pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt, și se coace timp de 20 de minute sau până se înmoaie.
Se pune la fiert o oală mare cu o cantitate generoasă se sare. Când apa clocotește se pun pastele și se lasă să fiarbă conform indicațiilor de pe ambalaj.
În timp ce apa fierbe, într-o tigaie mare, se călesc ciupercile la foc mediu în puțin ulei de măsline. Se condimentează cu sare și piper, se lasă deoparte.
Pentru a face sosul se scurg inimile de anghinare și se pun într-un blender. Apoi se pun apă/ supa de legume, uleiul de măsline, ierburile, usturoiul, sarea și piperul. Se pasează până când compoziția devine cremoasă și netedă.
Pastele fierte și scurse de apă se pun peste ciuperci. Deasupra se toarnă sosul de anghinare și se amestecă, la foc mediu. Apoi se pun bucățile de topinambur și se amestecă. Se servesc imediat.
Supă marocană harira
Supa marocană harira este ca o călătorie aromată în lumea orientală. Este potrivită în orice anotimp, caldă sau rece, la prânz sau la cină.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tăiată cubulețe
- 2 tulpini de țelina, tocate mărunt
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1 1/2 linguriță de ghimbir măcinat uscat
- 1/2 linguriță de piper negru
- 1/2 linguriță de turmeric
- 2 lingurițe de chimen
- 1 linguriță de boia afumata
- 1/4 – 1/2 linguriță de cayenne
- 15 l supă de legume sau apă
- 400 g roșii conservate, întregi sau zdrobite
- 1 baton de scorțișoară
- 1 praf mic de șofran
- 1 – 2 lingurițe de sare de mare
- 100 g linte roșie uscată
- 100 g linte verde uscată
- 400 g năut din conservă, scurs
- 2 lingurițe de miere
- 250 g paste capellini, rupte în bucăți mici
- coriandru tocat
- pătrunjel
- felii de lămâie pentru servit
Mod de preparare
Se călește ceapa timp de 5 minute în ulei de măsline, la foc mediu. Apoi se adaugă țelina, usturoiul, ghimbirul, piperul, turmericul, chimenul, boiaua afumată și piperul cayenne.
Se amestecă încă un minut. După aceea, se pun supa de legume/apa, roșiile, batonul de scorțișoară, șofranul, sarea, lintea roșie, lintea verde, jumătate din cantitatea de coriandru și jumătate din cea de pătrunjel.
Se aduce la punctul de fierbere, se acoperă cu un capac și se lasă să se gătească timp de 30 de minute. După aceea, se adaugă năutul și pastele și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute. La final se pun mierea și ierburile rămase.
Pizza de post
Rețeta de pizza de post este bună oricând, chiar și la micul dejun. Este o mâncare de post rapidă și gustoasă pe care o poți adapta în funcție de preferințele tale, adăugând și alte legume.
Ingrediente
- 1 broccoli mic, desfăcut în buchețele, vârful tulpinii tăiat cubulețe
- 70 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- 50 g boabe de porumb
- 1 ceapă roșie mică tocată grosier
- ½ ardei jalapeño, feliat subțire
- 4 roșii uscate la soare în ulei, tăiate cubulețe
- ulei de măsline extravirgin
- 450 g aluat de pizza
- busuioc proaspăt
- cimbru proaspăt
- fulgi de ardei roșu
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- cremă de caju
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Într-un castron mediu, se amestecă broccoli, roșiile, porumbul, ceapa, jalapeño și roșiile uscate la soare. Se adaugă ulei de măsline și un praf de sare și piper și se amestecă.
Se întinde aluatul de pizza pe o tavă de pizza de 35 cm. Se ung ușor marginile exterioare ale aluatului cu ulei de măsline și se pun câteva linguri de cremă de caju pe centrul aluatului, apoi se întinde într-un strat subțire. Se distribuie legumele uniform pe aluat.
Se coace 15 minute sau până când crusta este aurie, gătită, iar broccoli este fraged. Se scoate din cuptor și se presară cu crema de caju. Dacă este prea groasă se amestecă cu puțină apă. Se presară cu busuioc proaspăt, cimbru proaspăt și fulgi de ardei roșu.
Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași
În timpul postului, ai tendința de a consuma alimente care, deși sunt permise în această perioadă, pot contribui la creșterea în greutate. De multe ori preparatele sunt bogate în carbohidrați, ceea ce face ca la sfârșitul postului să ai câteva kilograme în plus.
Pentru a evita acest lucru este recomandat să alegi, în măsura în care este posibil, legume și fructe proaspete. Acestea nu doar că au o mulțime de vitamine și minerale, dar au și un aport caloric destul de scăzut.
În perioada postului ai nevoie de proteine, așa că este necesar să consumi fasole, mazăre, ciuperci, năut în fiecare zi. Acestea pot fi gătite într-o mulțime de moduri de la salate la supe, sosuri, cu paste sau orez.
Oricât de sănătoase ar fi alimentele pe care le consumi, încearcă să ai porții echilibrate. Până la urmă postul înseamnă cumpătare, așa că alege să mănânci mai puțin. De asemenea, încearcă să le prepari evitând prăjelile sau cantitățile mari de ulei.
Chiar dacă par alternativa cea mai rapidă, alimentele procesate pot conține cantități mari de zahăr și grăsimi nesănătoase care îți pun în pericol nu doar silueta, ci și sănătatea.
Pentru a evita acumularea de kilograme, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei pentru a te hidrata corespunzător și pentru a reduce pofta de mâncare. Este importat și să ai activitate fizică suficientă pentru a arde caloriile consumate în plus.