Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Românească

Pentru a profita din plin de beneficiile urzicilor, încearcă să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Îți recomandăm să încerci pentru una dintre gustările zilei o rețetă de melcișori din aluat cu urzici și usturoi.

Maria Udrea
Publicat: 29 martie 2023, 07:00

Galerie foto

Urzicile se călesc cu ceapă verde și usturoi verde / Shutterstock

Urzicile sunt printre cele mai îndrăgite verdețuri de primăvară, alături de spanac, lobodă și ștevie. Sunt foarte benefice pentru organism, având un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Le găsești pe piață de la începutul primăverii și până pe la jumătatea verii.

Citește și

Din urzici poți găti o mulțime de preparate culinare, dar și ceaiuri sau tincturi medicinale. Ciorbele și supele de urzici sunt printre primele preparate de care te poți bucura primăvara. Mai poți pregăti din ele și mâncăruri scăzute, dar și diferite aperitive sau chiar aluaturi.

Descoperă aici și o rețetă de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu, delicioasă și sănătoasă. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru melcișorii cu urzici.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului care necesită puțin timp de frământare, apoi un timp ceva mai îndelungat pentru dospire. În acest interval de timp poți pregăti și compoziția pentru umplutură.

Cum prepari aluatul pentru melcișori din aluat cu urzici și usturoi

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. În alt bol, amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul până când se diluează. Adaugă și puțin lapte cald, dar și o linguriță de făină. Formează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acest amestec de ingrediente acolo.  Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute. Pune untul la topit apoi lasă-l să se tempereze și amestecă-l cu oul. Adaugă și o linguriță de sare.

Când maiaua de drojdie și-a dublat volumul, pune acest amestec peste ea. Toarnă treptat și laptele cald în timp ce adaugi și făina peste ingredientele de la centru. Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dezvoltat pentru 40-45 de minute.

Între timp, pregătește urzicile și celelalte ingrediente pentru umplutură.

Curăță urzicile de impurități, folosind mănuși, apoi clătește-le în 4-5 ape reci. Scurge-le bine și opărește-le pentru 1 minut în apa clocotită. Transferă-le într-o sită, lasă-le să se tempereze bine și toacă-le mărunt.

Toacă mărunt și ceapa verde și usturoiul verde. Topește untul într-o tigaie unsă și cu puțin ulei  și călește în el ceapa și usturoiul. Presară sare și puțin piper, apoi adaugă urzicile tocate. Amestecă urzicile cu ceapa și usturoiul din tigaie timp de un minut, apoi lasă-le la răcit.

Cum formezi și coci melcișorii cu urzici

Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul în 3-4 foi dreptunghiulare, cu ajutorul sucitorului. Întinde peste fiecare foaie de aluat din compoziția de urzici și presară mozzarella răzuită, apoi rulează. Rulourile formate mai rulează-le odată sub formă de melcișori sau de spirale. Punem melcișorii în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt, la mici distanțe între ei.

Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori din aluat cu urzici și usturoi pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Mai poți prepara și o delicioasă rețetă de plăcintă învârtită cu spanac de post.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor