Mituri despre consumul de fructe. Care este cel mai bun moment în care le poți consuma
Fructele sunt subiect de dispută între nutriționiști. Unii nu le recomandă pentru că au un aport mare de carbohidrați, alții ne spun să mâncăm cât de multe putem pentru că au vitamine și minerale. Sunt recomandări diverse și pentru orele din zi în care ar trebui să le consumi, combinații și cantități. Descoperă și tu câteva mituri despre consumul de fructe. Află care este cel mai bun moment în care le poți consuma.
Iată care sunt cele mai comune mituri de pe internet legate de cel mai bun moment pentru a mânca fructele. Nutriționiștii au dezvăluit cum anume ar trebui incluse fructele în alimentația zilnică.
Mituri despre consumul de fructe
În mediul online circulă mai multe mituri privind consumul de fructe. Nutriționiștii au ales să demonteze câteva dintre ele. Fructele sunt extrem de sănătoase pentru organism, însă acestea trebuie consumate în anumite momente ale zilei. Totodată, specialiștii recomandă ca în dieta zilnică să existe cât mai multe fructe de sezon.
Mănâncă întotdeauna fructe pe stomacul gol
Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care este cel mai bine să mănânci fructe. Mitul pornește de la afirmația că fructele consumate în timpul meselor încetinesc digestia, iar alimentele rămân în stomac prea mult timp, ajungând să fermenteze sau să putrezească.
Un alt motiv este că dacă vei consuma fructe în timpul meselor vei avea gaze și disconfort abdominal. În timp ce fibrele din fructe pot încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false.
Consumul de fructe poate face ca stomacul să se golească mai lent, dar alimentele nu vor rămâne acolo la infinit.
Un studiu a scos la iveală faptul că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre extras din fructe, au avut o rată de golire a stomacului mai lentă de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au mâncat pectină.
Deși pare o perioadă de timp destul de lungă, nu este nici suficientă astfel încât alimentele să se strice în stomac. În plus, încetinirea procesului de digestie este în general un lucru bun. Te poate ajuta să te simți plin pentru mai mult timp și nu vei mai simți nevoia să mănânci.
Când alimentele ajung în stomac, sunt amestecate cu acid gastric, care are un pH foarte scăzut. Conținutul stomacului tău devine atât de acid încât majoritatea microorganismelor nu se pot dezvolta.
Consumul de fructe înainte sau după masă reduce valoarea nutritivă a acestora
Acest mit pare a fi o extensie a mitului numărul unu, pentru că susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a obține toate beneficiile sale nutriționale. În caz contrar, dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva.
Când mănânci o masă, stomacul tău acționează ca un rezervor, eliberând doar cantități mici la un moment dat, astfel încât intestinele să o poată digera toate alimentele cu ușurință.
De asemenea, intestinul subțire este conceput pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți. Are o lungime de până la 6 metri, cu peste 30 mp de suprafață de absorbție. Această zonă uriașă de absorbție se traduce prin faptul că obținerea nutrienților din fructe, dar și din restul alimentelor, este o muncă ușoară pentru sistemul tău digestiv.
Dacă ai diabet, ar trebui să mănânci fructe cu 1-2 ore înainte sau după masă
Persoanele cu diabet au adesea probleme digestive, iar consumul de fructe, separat de mese, îmbunătățește cumva digestia. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică a faptului că fructele mâncare singure îmbunătățesc digestia.
Singura diferență este că zaharurile conținute de fructe pot intra mai repede în sânge. În loc să mănânci fructe separat, încearcă să le combini cu alte alimente. Consumul de fructe alături de proteine, fibre sau grăsimi poate determina stomacul să elibereze alimentele în intestinul subțire mai lent.
Tipul de fructe pe care îl consumi este, de asemenea, important. Pentru persoanele cu diabet sunt recomandate cele cu un indice glicemic scăzut, care vă vor crește glicemia mai lent. Sunt de evitat pepenii, ananasul și fructele uscate.
Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe este dimineața
Nu există nicio logică în spatele acestei idei și, de asemenea, nu există dovezi care să o susțină. De fapt, orice aliment care conține carbohidrați îți va crește temporar glicemia, în timp ce glucoza este absorbită, indiferent de ora din zi. În afară de aportul de nutrienți și de faptul că îți dă energie, consumul de fructe dimineața, nu are niciun beneficiu special.
Nu este nevoie să îți trezești sistemul digestiv, deoarece este întotdeauna pregătit să intre în acțiune în momentul în care mâncarea îți atinge limba, indiferent de oră. Adevărul este că fructele sunt sănătoase în orice moment al zilei.
Nu ar trebui să mănânci fructe după ora 14:00
Mitul numărul 5 este similar cu mitul numărul 4, susținând că ar trebui să evitați fructele după ora 14:00
Se pare că această regulă a apărut ca parte a „ dietei de 17 zile ”, care are la bază restricțiile calorice.
Fructele consumate după ora 14 îți cresc glicemia, pe care organismul tău nu are timp să-o stabilizeze înainte de culcare, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei idei. De asemenea, nu există studii care să demonstreze că dacă vei consuma fructe după-amiaza vei acumula mai multe kilograme.
Corpul tău nu trece pur și simplu de la arderea caloriilor la stocarea lor sub formă de grăsime atunci când te culci. Rata metabolică tinde să scadă pe măsură ce adormi, dar încă arzi o mulțime de calorii pentru a-ți menține corpul să funcționeze.
Mulți factori determină dacă caloriile sunt arse pentru energie sau stocate sub formă de grăsime, dar evitarea fructelor după un anumit moment al zilei nu este unul dintre aceștia.