Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Ori de câte ori te gândești la orez cu lapte cremos și aromat îți vin în minte și amintiri din copilărie? Este unul dintre deserturile cu care bunicile și mamele au răsfățat generații la rând. Dacă vrei să îl prepari și tu, iată rețeta.

Cristina Catană
Publicat: 11 martie 2024, 07:27
Scorțișoara este cel mai potrivit condiment pentru orezul cu lapte / Shutterstock

Pentru un orez cu lapte cremos și aromat, este recomandat să folosești orez cu bob rotund sau orez arborio. Acest tip de orez eliberează amidonul în timpul gătirii, ceea ce contribuie la obținerea unei consistențe mai cremoase.

Este important totuși ca înainte de a pune orezul la fiert în lapte să îl treci pe sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii și la obținerea unei texturi mai cremoase.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se clătește orezul sub jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon.

Într-o cratiță mare, se pun laptele, orezul și sarea și se aduce amestecul la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă frecvent pentru a evita lipirea orezului de fundul cratiței. Apoi se reduce intensitatea focului la minimum.

Cum prepari rețeta de orez cu lapte cremos și aromat

Se lasă orezul să fiarbă încet, acoperit, timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când este moale și absorbe laptele, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea.

Apoi se adaugă zahărul și coaja rasă de lămâie sau portocală în orezul fiert. Se pune extractul de vanilie și se amestecă bine pentru a încorpora aromele. Se mai lasă să fiarbă la foc mic până când orezul devine cremos și consistent, iar laptele este încorporat.

Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute. După ce s-a obținut consistența dorită, se ia orezul de pe foc și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi.

Se împărte orezul cu lapte în boluri individuale și se presară scorțișoară măcinată deasupra.

Sfaturi pentru a face orez cu lapte cremos și aromat

Pentru o textură cremoasă, trebuie să folosești cantitățile corecte de lapte și de orez. De obicei, o proporție de 4 până la 1 (lapte la orez) este recomandată pentru un orez cu lapte bogat și cremos. Gătirea la foc mic și amestecarea frecventă.

După ce amestecul de lapte și orez a dat în clocot, dă focul mai mic, la minimum, și lasă orezul să fiarbă încet. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea de fundul cratiței și pentru a asigura o gătire uniformă.

Pentru a adăuga un plus de aromă, poți folosi coajă de lămâie sau portocală rasă, extract de vanilie sau o păstaie de vanilie în timpul gătirii.

Aceste ingrediente vor îmbogăți gustul orezului cu lapte și vor aduce o notă proaspătă și parfumată. Zahărul se adaugă treptat, după gust, în timpul gătirii. Acest lucru îți va permite să ajustezi nivelul de dulceață al orezului cu lapte.

Chiar dacă vrei să îl mănânci cât mai repede, după ce orezul a fost gătit, lasă-l să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi. Acest lucru îi va permite orezului să absoarbă lichidul rămas și să se îngroașe în continuare.

Cum poți să faci orezul cu lapte mai aromat

Pentru mai multă aromă poți să pui deasupra orezului cu lapte mai multe toppinguri pentru a-i adăuga textură, contrast de gusturi și un aspect estetic plăcut. Scorțișoara măcinată este cel mai des folosită pentru orezul cu lapte. Ea adaugă o notă dulce care completează perfect gustul orezului.

Fructele proaspete, cum ar fi felii de banane, căpșuni, mango sau kiwi, sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru a completa orezul cu lapte. A

cestea adaugă prospețime și un plus de dulceață. De asemenea, sunt potrivite și cele uscate cum ar fi stafidele, curmalele, caisele uscate sau prunele uscate, adaugă o dulceață concentrată și o textură interesantă orezului cu lapte.

Dacă îți plac texturile mai crocante nucile, nucile pecan, migdalele, fisticul sau semințele de dovleac sunt perfecte pentru a fi adăugate deasupra orezului cu lapte.

Pentru un orez cu lapte mai dulce sosul de caramel este perfect pentru orezul cu lapte. De asemenea, poți pune fulgi de ciocolată, ciocolată rasă sau ciocolata topită pentru a-l transforma într-un desert luxuriant.

Condimente potrivite pentru orez cu lapte cremos și aromat

Scorțișoara este una dintre cele mai populare condimente utilizate în orezul cu lapte. Este adesea folosită pentru a adăuga o dulceață subtilă. Semințele de vanilie sau extractul de vanilie sunt adăugate pentru a îmbogăți aroma și gustul.

Cardamomul este un condiment popular în orezul cu lapte în India. Nucșoara măcinată este adesea folosită în special în bucătăria europeană. Anasonul stelat poate fi folosit pentru a adăuga o notă de aromă subtilă și un gust ușor dulceag. Este utilizat mai ales în special în bucătăria asiatică.

Coaja rasă de portocală sau lămâie poate fi adăugată pentru a aduce prospețime. Este adesea folosită în bucătăria mediteraneană. Extractul de migdale și cel de trandafir îi conferă un caracter rafinat și elegant. Acestea sunt adesea folosite în bucătăria arabă și în cea persană.

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. De câte ori a fost căsătorit actorul și cum s-au cunoscut cei doi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
fresh

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă