Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Papoutsakia este un preparat grecesc, în varianta clasică fiind vinete coapte, care au fost tăiate în jumătate, umplute cu carne de vită tocată și acoperite cu un sos bechamel şi brânză. Odată coapte împreună, sunt incredibil de aromate și gustoase. În episodul 5 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat această reţetă simplă şi destul de uşor de pregătit.
Papoutsakia înseamnă „pantofi mici” în greacă, preparatul primind acest nume de la asemănarea formei cu nişte pantofiori. În limba greacă, papoutsakia provine din cuvântul persan „papush” și este folosit şi în turcă ca „papuç”, însemnând „papuc”.
Gustul și ingredientele folosite pentru această rețetă sunt foarte asemănătoare cu popularul preparat grecesc moussaka. În trecut, ambele mâncăruri erau în mod tradițional acoperite cu iaurt.
Această rețetă de vinete umplute în stil grecesc este simplă, dar nu este lipsită de aromă. Vânăta coaptă combinată cu carnea de vită tocată, condimentată, şi sosul bogat este o masă în sine, dar o poţi servi oricând cu o salată sau cu pâine prăjită şi chiar cu niște cartofi prăjiţi.
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.
Rețetă de Papoutsakia, vânătă umplută în stil grecesc
Vinetele sunt vedeta acestui fel de mâncare, așa că alege nişte vinete care sunt ferme la atingere și sunt de culoare mov închis. Evită vinetele prea moi sau cu pete.
Sosul bechamel face ca preparatul să fie o mâncare deosebită. În mod normal, sosul bechamel se face folosind lapte, dar în acest caz Chef Sorin Gonțea a folosit smântână pentru gătit LaDORNA cu 15% grăsime, reducând astfel cantitatea de făină și unt necesare pentru sos.
Folosește carne tocată de vită cu cel puțin 25% grăsime care să-i dea gust și textură. Tradițional, Papoutsakia se face cu carne de vită, dar o poți face cu orice tip de carne dorești.
Poţi face această rețetă şi în variantă vegetariană, înlocuind carnea de vită cu alte legume, cum ar fi ciuperci sotate, morcovi și țelină.
Ingrediente pentru 2 porții de Papoutsakia
Mod de preparare
Taie vinetele în jumătate pe lungime și fă câteva crestături/tăieturi cu un cuțit ascuțit în miez, cu grijă să nu tai şi coaja vinetei. Presară puțină sare și lasă vânăta la scurs circa 20 de minute.
Stropeşte vinetele cu 2 linguri de ulei de măsline și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu fața în jos. Le pui în cuptorul preîncălzit la 180 grd Celsius pentru circa 15-20 de minute după care le întorci și le mai lași la copt încă aprox 15 de minute sau până când pulpa este moale.
Odată ce jumătățile de vânătă s-au copt, le scoți din cuptor și cu ajutorul unei linguri scobești vânăta pentru a scoate miezul.
Cum pregăteşti carnea pentru Papoutsakia
Toacă ceapa, nu prea fin, dar nici prea mare.
Într-o tigaie pe foc pune 40 ml ulei, apoi ceapa tocată pentru a o căli. Adaugă un praf de sare, astfel ceapa se va înmuia.
Sotează ceapa și apoi adaugă 300 gr carne de vită tocată.
Prepară astfel carnea pe foc câteva minute amestecând continuu pentru a se găti uniform.
Adaugă miezul vinetei peste carne și continuă să amesteci până ce carnea se pătrunde. Adaugă un praf de scorțișoară și sare.
În momentul când carnea începe să se prăjească, adică apa din ceapă și din carne s-a evaporat, este momentul să mai adaugi puțină apă.
Adaugă 50 ml apă și apoi 150 ml de roșii pasate. Amestecă bine, apoi dă focul mai mic și las-o să se gătească înnăbușit până ce se evaporă aproape toată apa.
Cum prepari sosul bechamel
Într-o cratiță mică pe foc pune 30 gr de unt. Cratița nu trebuie să fie încinsă pentru ca untul să nu se ardă.
Când untul s-a topit adaugă o linguriță cu vârf de făină și amestecă bine rântașul la foc foarte mic.
Adaugă 150 ml de smântână de gătit LaDORNA amestecând continuu. Vei observa că sosul se va îngroșa foarte repede. Oprește focul, adaugă circa 40 gr de cașcaval ras și amestecă bine.
Cum asamblezi vânăta umplută în stil grecesc
Într-o tavă pentru cuptor, cu hârtie de copt în ea, pune cojile celor două jumătăți de vinete scobite de miez.
Umple interiorul lor cu carnea preparată anterior.
Peste carne toarnă sosul alb și mai rade puțin cașcaval deasupra.
Pune tava la cuptor la 185 grd Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, în funcție de mărimea vinetelor.
Când deasupra s-a făcut o crustă coaptă, maronie atunci sunt gata.
După ce scoţi vinetele umplute din cuptor, lasă-le să se odihnească 5-10 minute pentru ca sosul și brânza să se întărească un pic.
Poftă bună!