Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți va asigura sățietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Maria Udrea
Publicat: 27 mai 2024, 07:02

Galerie foto

Plăcinta poate fi servită și cu diferite garnituri / Shutterstock

Plăcintele sărate sunt ideale de preparat și pentru atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți prepara în multe moduri, adăugând în interiorul lor absolut tot ce dorești. Poți adăuga diferite preparate din carne sau chiar carne tocată amestecată cu legume. Poți adăuga pește sau doar legume combinate după propriul gust, dar și diferite brânzeturi, ouă fierte, combinate cu verdețuri proaspete.

Citește și

Plăcintele pot fi preparate atât la cuptor cât și la tigaie. Și aluatul pentru acestea se poate prepara în mai multe feluri. Poți prepara aluat fragede, aluat dospit, aluat foietaj sau chiar foi subțiri, speciale pentru plăcinte. Descoperă și rețeta de aluat pentru foi de plăcintă. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta completă pentru plăcintă cu cartofi și șuncă.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de dospire. În intervalul de timp cât acesta se dospește, poți pregăti ingredientele pentru umplutură.

Cum prepari aluatul pentru plăcintă cu cartofi și șuncă

Mai întâi vei pregăti maiaua de drojdie într-un bol, prin amestecarea acesteia cu zahărul, apa caldă și 50 gr de făină. După omogenizare lasă maiaua de drojdie la activat timp de 7-8 minute. În alt bol mai mare trece prin sită restul de făină și formează puțin loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo uleiul și maiaua de drojdie.

Amestecă bine ingredientele din bol și frământă aluatul până când devine compact și ușor moale. Acoperă bolul cu un ștergar de bucătărie și lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute la loc cald.

Între timp pregătește ingredientele pentru umplutură

Fierbe cartofii fără a-i descoji, apoi curăță-i și toacă-i în cuburi. Toacă și șunca presată tot în cuburi, iar cașcavalul dă-l pe răzătoare și amestecă-l cu brânza cremoasă și smântâna. Adaugă și puțin piper și busuioc uscat. Toacă firele de ceapă în rondele.

Când ai toate ingredientele pentru umplutură pregătite, iar aluatul s-a dospit, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum formezi și coci plăcinta cu cartofi și șuncă

Împarte aluatul în două părți, dar lasă o parte mai mare. Pe aceasta o vei așeza la baza tăvii.

Întinde partea mai mare de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 30-32 cm. Așaz-o într-o tavă mare de cuptor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt. Peste foaia de aluat adaugă cuburile de cartofi, la mijloc, lăsând cam 1 cm de aluat liber de jur împrejur, pe margini.

Adaugă amestecul de brânzeturi cu smântână și condimente peste cartofi. Presară pe deasupra rondelele de ceapă verde și cuburile de șuncă presată. Mai adaugă un strat subțire din compoziția de brânzeturi și acoper-o cu a doua foaie de aluat. Unge marginile aluatului cu puțină apă rece și lipește-le bine între ele.

Unge plăcinta pe deasupra cu ou bătut și introdu tava în cuptor. Coace delicioasa plăcintă cu cartofi și șuncă pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, las-o să se răcorească 10-12 minute, apoi o poți porționa și savura cu poftă.

Tot din categoria plăcintelor sărate îți mai recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă cu lobodă și brânză, la cuptor.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu spanac și brânză feta. Rețetă preparată la tigaie
Plăcintă cu spanac și brânză feta. Rețetă preparată la tigaie
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare