Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai ai idei de rețete savuroase, dar simple și ușoare pentru prânz sau cină, îți recomandăm o rețetă de plăcintă cu ciuperci. Are o crustă crocantă la exterior și o umplutură bogată și aromată. Poți folosi ciuperci champignon, pleurotus, hribi sau o combinație de ciuperci sălbatice pentru o varietate de texturi și arome.

Maria Udrea
Publicat: 21 octombrie 2024, 05:35 / Actualizat: 21 octombrie 2024, 9:01

Galerie foto

Plăcinta cu ciuperci este perfectă pentru oricare dintre mesele zilei / Shutterstock

Este o mâncare versatilă, potrivită pentru vegetarieni, dar și un acompaniament delicios pentru alte feluri de mâncare. Aroma subtilă a usturoiului și textura ciupercilor se combină perfect cu smântâna catifelată, iar pătrunjelul adaugă o notă proaspătă. Dacă adaugi și brânză, vei obține o plăcintă mai bogată, cu un gust ușor sărat și o textură mai cremoasă.

Citește și

Plăcintele sărate sunt o opțiune delicioasă și versatilă pentru oricare dintre mesele zilei. Poți face o mulțime de combinații de ingrediente pentru umplutură. Chiar și aluatul îl poți prepara în multe moduri. Poți opta pentru un aluat fraged, dospit, foietaj sau foi subțiri de plăcintă. Pe toate le poți prepara cu ușurință în casă.

Descoperă și rețeta pentru foi fine de plăcintă, preparate în casă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu rețeta de plăcintă cu ciuperci.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp scurt de frământare și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni maleabil. În acest interval de timp se va prepara și umplutura de ciuperci.

Cum prepari aluatul pentru plăcintă cu ciuperci

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și, folosind degetele, amestecă rapid până când obții o textură nisipoasă.

Adaugă oul și 3-4 linguri de apă rece, și frământă aluatul doar până devine omogen. Nu-l frământa prea mult, deoarece vrei ca aluatul să fie fraged.

Modelează aluatul într-o bilă, învelește-l în folie alimentară și lasă-l să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.

Continuă cu pregătirea umpluturii.

Într-o tigaie mare, topește untul (sau încălzește uleiul) și călește ceapa tocată până devine translucidă. Adaugă usturoiul și mai călește pentru 1 minut.

Adaugă ciupercile feliate și gătește-le la foc mediu până se evaporă lichidul lăsat de ele, iar ciupercile capătă o textură ușor crocantă.

Presară făina peste ciuperci și amestecă bine pentru 1 minut, apoi toarnă smântâna și lasă să fiarbă până când amestecul se îngroașă și devine cremos.

Potrivește de sare și piper, și adaugă pătrunjelul tocat. Dacă dorești un plus de savoare, poți adăuga și brânza rasă.

Lasă umplutura să se răcească puțin înainte de a o folosi.

Cum formezi și coci plăcinta

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, suficient cât să acoperi o tavă de plăcintă de 22-24 cm diametru. Pune aluatul în tavă, ridicându-l ușor pe marginile acesteia, și înțeapă-l ușor cu o furculiță.

Împarte aluatul în două părți și așază umplutura de ciuperci între acestea. Taie câteva crestături pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii. Unge-l cu ou bătut și presară semințe de susan.

Coace delicioasa plăcintă cu ciuperci în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute, sau până când aluatul devine auriu și crocant.

După coacere, lasă plăcinta să se răcească ușor, apoi o poți felia.

Plăcinta poate fi servită simplă, alături de o salată proaspătă de verdețuri sau legume.

Dar poate fi un acompaniament excelent alături de fripturi, tocane sau alte feluri de mâncare.

Descoperă și o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.

Citește și
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:35
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
07:30
Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase
05:35
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
20 octombrie, 06:44
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
20 octombrie, 05:57
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
20 octombrie, 05:11
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
19 octombrie, 08:20
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
19 octombrie, 06:36
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Transformarea le așteaptă pe aceste 3 semne zodiacale în ziua de 22 octombrie 2024. Viața este pe cale să se schimbe pentru acești nativi din zodiac
Transformarea le așteaptă pe aceste 3 semne zodiacale în ziua de 22 octombrie 2024. Viața este pe cale să se schimbe pentru acești nativi din zodiac
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Cine a câștigat primul joc de amuletă din Indonezia: „E un Joker foarte greu”. În cine au lovit învingătorii
Cine a câștigat primul joc de amuletă din Indonezia: „E un Joker foarte greu”. În cine au lovit învingătorii
Gözde Kansu din Golden Boy - Dragoste rebelă: “Serialele TV turcești sunt o contribuție grozavă la promovarea țării”
Gözde Kansu din Golden Boy - Dragoste rebelă: “Serialele TV turcești sunt o contribuție grozavă la promovarea țării”
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus. Multe dintre ele pot îmbolnăvi oamenii
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus. Multe dintre ele pot îmbolnăvi oamenii
Tartă cu marmeladă de gutui, crocantă și aromată
Tartă cu marmeladă de gutui, crocantă și aromată
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Elton John a reflectat asupra momentului în care nu va mai fi: „Nu știu cât timp mi-a mai rămas”
Elton John a reflectat asupra momentului în care nu va mai fi: „Nu știu cât timp mi-a mai rămas”
Tipuri de răceli. Ce virusuri provoacă răceala comună și ce complicații pot apărea
Tipuri de răceli. Ce virusuri provoacă răceala comună și ce complicații pot apărea
fresh

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă

Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă

Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă

Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente

Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente

Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate

Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat