Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Pentru zilele de post, dar nu numai, poți încerca cu succes rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este rețeta unui desert despre care se poate spune că este, pe cât de simplu și ușor de preparat, pe atât este de gustos și aspectuos.

Maria Udrea
Publicat: 20 octombrie 2024, 06:44

Galerie foto

Plăcinta se poate decora cu zahăr pudră după răcire / Shutterstock

Denumirea plăcintei este inspirată de unitatea de măsură a ingredientelor principale care este lingura. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica pe vremea când cântarul nu era atât de util în bucătărie. Măsurătorile ingredientelor se făceau cu lingura, cana sau paharul. Nu conta în mod deosebit cât de mari sunt aceste ustensile de măsurat. Important pentru reușita rețetei era să fie folosită aceeași lingură pentru toate măsurătorile, același pahar sau aceeași cană. Este foarte simplu de folosit lingura ca unitate de măsură, oricum este folosită, chiar dacă ingredientele sunt cântărite.

Citește și

Rețeta plăcintei este chiar foarte simplă, iar ingredientele sunt foarte populare în rândul deserturilor clasice. Merele fiind ingredientul vedetă al plăcintei se vor alege după propriul gust. De obicei, cele mai des folosite sunt cele dulci-acrișoare. Cât despre arome, scorțișoara nu poate lipsi pentru că aceasta completează armonios gustul și aroma merelor. 

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu mere, simplă și ușoară. Iar în continuare îți oferim rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că baza plăcintei o constituie un aluat fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, vei începe cu prepararea acestuia. Iar în intervalul de de timp cât aluatul se relaxează la rece, vei pregăti umplutura plăcintei.

Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu mere de post „12 linguri”

Pune zahărul într-un bol încăpător și adaugă peste el cele 12 linguri de apă minerală și cele 12 linguri de ulei. Amestecă cu o spatulă sau un tel până când zahărul este complet dizolvat.

Trece făina prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă și sarea, apoi încorporează acest amestec în compoziția lichidă. Dacă mai necesită, poți adăuga mai multă făină până când obții un aluat moale, dar nelipicios și maleabil.

Nu frământa aluatul în exces, ci doar până când devine compact și elastic. Formează o bilă din aluat, împacheteaz-o în folie de prospețime și pune-o la rece pentru 10-15 minute.

Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.

Cum prepari umplutura de mere

Spală merele și îndepărtează-le coaja, doar dacă este deteriorată. Răzuiește merele și pune-le într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și călește merele amestecând constant, până când se formează sirop, iar merele sunt bine caramelizate.

Adaugă pudra de scorțișoară și mai gătește timp de 1-2 minute. Dacă s-a format mai mult sirop poți să-l scurgi sau poți adăuga 1-2 linguri de griș pentru a-l absorbi. Stinge focul și lasă compoziția să se răcească ușor.

Cum formezi și coci plăcintă cu mere de post „12 linguri”

Înainte de a monta plăcinta în tavă preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta. Optează pentru o tavă cu dimensiunile aproximative de 30×20 cm.

Pune prima foaie de aluat în tavă pregătită. Peste aceasta întinde umplutura de mere.

Întinde și a doua parte de aluat și așaz-o peste umplutura de mere. Introdu marginile foii de aluat cât mai în interior pentru a se lipi de marginile celeilalte foi. Cu o furculiță înțeapă foaia de aluat din loc în loc, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă plăcinta să se răcorească în tavă, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o în pătrate sau romburi. Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu mere, tot simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.

 

Citește și
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie
Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Preckedli. Rețetă de biscuiți fragezi cu nucă
Preckedli. Rețetă de biscuiți fragezi cu nucă
Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri
Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
31 decembrie, 13:21
5 mâncăruri tradiționale de Revelion din toate colțurile lumii. De la supe de fasole la deserturi sofisticate 5 mâncăruri tradiționale de Revelion din toate colțurile lumii. De la supe de fasole la deserturi sofisticate
31 decembrie, 13:11
Tradiții culinare din lume. Ce se mănâncă în noaptea de Revelion în ale țări pentru noroc Tradiții culinare din lume. Ce se mănâncă în noaptea de Revelion în ale țări pentru noroc
31 decembrie, 11:51
Cele mai bune aperitive pentru masa de Revelion. Idei și rețete pentru meniul de petrecere Cele mai bune aperitive pentru masa de Revelion. Idei și rețete pentru meniul de petrecere
31 decembrie, 06:45
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
31 decembrie, 06:03
De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume
31 decembrie, 05:56
Meniul de Revelion acasă: 12 recomandări de preparate pe care le poți pune pe masă Meniul de Revelion acasă: 12 recomandări de preparate pe care le poți pune pe masă
31 decembrie, 05:54
Rețetă de crap la cuptor cu legume. La ce temperatură se ține pentru un gust deosebit Rețetă de crap la cuptor cu legume. La ce temperatură se ține pentru un gust deosebit
31 decembrie, 05:07
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zodia norocoasă a lunii ianuarie 2025. Care este aceasta și ce spun astrele
Zodia norocoasă a lunii ianuarie 2025. Care este aceasta și ce spun astrele
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea prețurilor
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea prețurilor
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Melisa Döngel din Dragostea plutește în aer s-ar fi despărțit de partener. Care este statusul vieții sale personale
Melisa Döngel din Dragostea plutește în aer s-ar fi despărțit de partener. Care este statusul vieții sale personale
Electrocasnicele care afectează semnalul WiFi. Nu trebuie să pui routerul lângă ele
Electrocasnicele care afectează semnalul WiFi. Nu trebuie să pui routerul lângă ele
Rață la cuptor, cu garnitură de varză roșie
Rață la cuptor, cu garnitură de varză roșie
Alimente care te ajută să-ți menții energia în timpul iernii atunci când ești însărcinată
Alimente care te ajută să-ți menții energia în timpul iernii atunci când ești însărcinată
Celebrități care au atras atenția în ultima săptămână. Leonardo DiCaprio a participat la un meci de baschet
Celebrități care au atras atenția în ultima săptămână. Leonardo DiCaprio a participat la un meci de baschet
În ce măsură îți afectează alergarea genunchii. Ce spun specialiștii despre acest mit
În ce măsură îți afectează alergarea genunchii. Ce spun specialiștii despre acest mit
fresh

Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios

Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios

Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată

Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată

Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant

Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant

Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone

Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone

De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume

De ce trebuie să mănânci 12 boabe de struguri de Revelion? Superstiții legate de mâncare din întreaga lume