Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Pentru zilele de post, dar nu numai, poți încerca cu succes rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este rețeta unui desert despre care se poate spune că este, pe cât de simplu și ușor de preparat, pe atât este de gustos și aspectuos.

Maria Udrea
Publicat: 20 octombrie 2024, 06:44

Galerie foto

Plăcinta se poate decora cu zahăr pudră după răcire / Shutterstock

Denumirea plăcintei este inspirată de unitatea de măsură a ingredientelor principale care este lingura. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica pe vremea când cântarul nu era atât de util în bucătărie. Măsurătorile ingredientelor se făceau cu lingura, cana sau paharul. Nu conta în mod deosebit cât de mari sunt aceste ustensile de măsurat. Important pentru reușita rețetei era să fie folosită aceeași lingură pentru toate măsurătorile, același pahar sau aceeași cană. Este foarte simplu de folosit lingura ca unitate de măsură, oricum este folosită, chiar dacă ingredientele sunt cântărite.

Citește și

Rețeta plăcintei este chiar foarte simplă, iar ingredientele sunt foarte populare în rândul deserturilor clasice. Merele fiind ingredientul vedetă al plăcintei se vor alege după propriul gust. De obicei, cele mai des folosite sunt cele dulci-acrișoare. Cât despre arome, scorțișoara nu poate lipsi pentru că aceasta completează armonios gustul și aroma merelor. 

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu mere, simplă și ușoară. Iar în continuare îți oferim rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că baza plăcintei o constituie un aluat fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, vei începe cu prepararea acestuia. Iar în intervalul de de timp cât aluatul se relaxează la rece, vei pregăti umplutura plăcintei.

Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu mere de post „12 linguri”

Pune zahărul într-un bol încăpător și adaugă peste el cele 12 linguri de apă minerală și cele 12 linguri de ulei. Amestecă cu o spatulă sau un tel până când zahărul este complet dizolvat.

Trece făina prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă și sarea, apoi încorporează acest amestec în compoziția lichidă. Dacă mai necesită, poți adăuga mai multă făină până când obții un aluat moale, dar nelipicios și maleabil.

Nu frământa aluatul în exces, ci doar până când devine compact și elastic. Formează o bilă din aluat, împacheteaz-o în folie de prospețime și pune-o la rece pentru 10-15 minute.

Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.

Cum prepari umplutura de mere

Spală merele și îndepărtează-le coaja, doar dacă este deteriorată. Răzuiește merele și pune-le într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și călește merele amestecând constant, până când se formează sirop, iar merele sunt bine caramelizate.

Adaugă pudra de scorțișoară și mai gătește timp de 1-2 minute. Dacă s-a format mai mult sirop poți să-l scurgi sau poți adăuga 1-2 linguri de griș pentru a-l absorbi. Stinge focul și lasă compoziția să se răcească ușor.

Cum formezi și coci plăcintă cu mere de post „12 linguri”

Înainte de a monta plăcinta în tavă preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta. Optează pentru o tavă cu dimensiunile aproximative de 30×20 cm.

Pune prima foaie de aluat în tavă pregătită. Peste aceasta întinde umplutura de mere.

Întinde și a doua parte de aluat și așaz-o peste umplutura de mere. Introdu marginile foii de aluat cât mai în interior pentru a se lipi de marginile celeilalte foi. Cu o furculiță înțeapă foaia de aluat din loc în loc, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă plăcinta să se răcorească în tavă, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o în pătrate sau romburi. Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu mere, tot simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.

 

Citește și
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:44
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
05:57
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
05:11
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
19 octombrie, 08:20
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 5 ingrediente
19 octombrie, 06:36
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
19 octombrie, 06:11
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
18 octombrie, 08:10
Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară
18 octombrie, 07:27
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Ingredientul secret din plăcinta cu dovleac. Ce poți pune în aluat pentru a-i da gustul copilăriei
Ingredientul secret din plăcinta cu dovleac. Ce poți pune în aluat pentru a-i da gustul copilăriei
Adrian Marțian susține că a dat 400.000 de euro răpitorilor, însă fosta parteneră are o altă teorie: "A avut complici cu siguranță"
Adrian Marțian susține că a dat 400.000 de euro răpitorilor, însă fosta parteneră are o altă teorie: "A avut complici cu siguranță"
Cât de frumoasă este noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Primele imagini cu femeia pe care a ţinut-o „ascunsă” timp de 4 ani
Cât de frumoasă este noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Primele imagini cu femeia pe care a ţinut-o „ascunsă” timp de 4 ani
Ce studii are Nicolai Tand de la Asia Express sezonul 7. Motivul pentru care s-a lăsat de școală la o vârstă fragedă
Ce studii are Nicolai Tand de la Asia Express sezonul 7. Motivul pentru care s-a lăsat de școală la o vârstă fragedă
Fiona Palomo, fiica regretatului Eduardo Palomo, este o actriță de succes. Joacă în seriale celebre
Fiona Palomo, fiica regretatului Eduardo Palomo, este o actriță de succes. Joacă în seriale celebre
Înșelătorii pe Facebook Marketplace: cum te poți proteja și la ce detalii trebuie să fii atent
Înșelătorii pe Facebook Marketplace: cum te poți proteja și la ce detalii trebuie să fii atent
Pandișpan cu fistic și glazură de lămâie
Pandișpan cu fistic și glazură de lămâie
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Istoricul relațiilor lui Liam Payne. O retrospectivă asupra vieții amoroase a cântărețului, după moartea lui tragică la 31 de ani
Istoricul relațiilor lui Liam Payne. O retrospectivă asupra vieții amoroase a cântărețului, după moartea lui tragică la 31 de ani
Câtă apă e indicat să bei când iei o pastilă. Ce recomandă experții să faci pentru a-ți administra corect tratamentul
Câtă apă e indicat să bei când iei o pastilă. Ce recomandă experții să faci pentru a-ți administra corect tratamentul
fresh

Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă

Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă

Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă

Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară

Conopidă murată. Rețetă simplă și ușoară

Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă

Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă