Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Prăjitura Cartof este unul dintre deserturile clasice din copilărie, simplu de preparat și plină de nostalgie. Se face din biscuiți măcinați, cacao și unt, având o textură moale și un gust intens de ciocolată.

Maria Udrea
Publicat: 21 ianuarie 2025, 06:56

Galerie foto

Numele prăjiturii vine de la aspectul final, care seamănă cu un cartof mic / Shutterstock

Numele său vine de la aspectul final, care seamănă cu un cartof mic, având o formă rotunjită și o suprafață pudrată cu cacao sau zahăr. Această prăjitură are o consistență densă și ușor sfărâmicioasă, dar în același timp moale și cremoasă datorită untului și laptelui care leagă ingredientele. Aroma de rom îi conferă o notă distinctă, inconfundabilă. Uneori, pentru un plus de savoare, se adaugă nuci măcinate, stafide sau gem, care îmbogățesc textura și aduc un gust ușor fructat.

Citește și

Culoarea prăjiturii este un maro profund, datorită pudrei de cacao, iar suprafața sa poate fi decorată cu zahăr pudră, cacao sau chiar cu fulgi de ciocolată pentru un aspect mai festiv. În interior, textura este omogenă, fără a fi prea uscată, și se simte plăcut pe limbă, oferind o senzație reconfortantă.

Fie că este servită alături de o ceașcă de ceai sau cafea, fie savurată ca o gustare dulce în timpul zilei, prăjitura Cartof rămâne un deliciu atemporal. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a o prepara și tu.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește de la început ingredientele și ustensilele necesare preparării prăjiturii, pentru a-ți ușura munca și a scurta timpul de preparare. Pregătește și un platou sau hârtiuțe speciale pentru brioșe sau alte prăjituri

Pașii necesari pentru a prepara prăjitura Cartof

Mărunțește biscuiții folosind un robot de bucătărie sau zdrobește-i cu sucitorul pe o coală de hârtie, până obții o textură fină.

Într-un bol mare, amestecă biscuiții măcinați cu zahărul pudră și pudra de cacao trecută prin sită. Adaugă untul moale, dar nu topit, laptele ușor cald și esența de rom. Dacă nu preferi romul poți folosi vanilie sau altă aromă. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă și ușor modelabilă. Dacă dorești, poți adăuga și gemul de caise, pentru un plus de aromă și umiditate.

Modelează compoziția sub formă de bile sau cilindri, asemănătoare unor cartofi mici. Tăvălește fiecare prăjitură prin cacao sau zahăr pudră pentru aspectul autentic. Așază-le pe un platou și lasă-le la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, pentru a se întări.

Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga stafide înmuiate în rom sau coajă de portocală rasă.

Dacă preferi o variantă mai moale, crește cantitatea de lapte sau unt.

Se pot păstra la frigider până la o săptămână.

Opțional, pentru un plus de aspect poți decora prăjitura cu puțină cremă de frișcă sau de unt.

Prăjitura Cartof era nelipsită de la mesele festive sau de la ocaziile speciale din familie, fiind o rețetă transmisă din generație în generație. Se prepară rapid, fără coacere și este ideală pentru momentele când ai poftă de ceva dulce și consistent. Deși pare un desert simplu, farmecul său stă în gustul autentic, în amintirile pe care le evocă și în faptul că se poate adapta ușor, în funcție de preferințe.

Tot din categoria deserturilor cu gust de copilărie îți mai recomandăm să încerci și rețeta de salam de biscuiți.

Citește și
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:56
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
05:59
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
20 ianuarie, 12:39
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
20 ianuarie, 06:12
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
19 ianuarie, 05:33
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
19 ianuarie, 05:09
Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni
18 ianuarie, 05:01
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
18 ianuarie, 04:39
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Salată de gulii. Rețetă savuroasă, pentru porția de sănătate
Salată de gulii. Rețetă savuroasă, pentru porția de sănătate
Iancu Guda, despre adevăratele motive pentru care companiile eşuează. Care sunt cele 10 greşeli pe care le fac antreprenorii
Iancu Guda, despre adevăratele motive pentru care companiile eşuează. Care sunt cele 10 greşeli pe care le fac antreprenorii
O nouă dramă pentru văduva lui Helmut Duckadam. Alexandra şi-a strigat durerea imensă: „Dumnezeu sa te primească în Împărăția Sa”
O nouă dramă pentru văduva lui Helmut Duckadam. Alexandra şi-a strigat durerea imensă: „Dumnezeu sa te primească în Împărăția Sa”
Doinița Oancea se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă
Doinița Oancea se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă
Özge Özpirinçci a participat la Joy Awards 2025. Ce rochie a purtat vedeta
Özge Özpirinçci a participat la Joy Awards 2025. Ce rochie a purtat vedeta
Parada planetelor în 2025, un fenomen unic în viață. Când vei putea vedea pe cer 7 planete aliniate
Parada planetelor în 2025, un fenomen unic în viață. Când vei putea vedea pe cer 7 planete aliniate
Muffins cu spanac și brânză sărată
Muffins cu spanac și brânză sărată
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Rose de la BLACKPINK a egalat recordul lui Justin Bieber pentru cele mai multe săptămâni consecutive într-un celebru clasament muzical
Rose de la BLACKPINK a egalat recordul lui Justin Bieber pentru cele mai multe săptămâni consecutive într-un celebru clasament muzical
Ce este osteoporoza. 8 lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre boala oaselor fragile
Ce este osteoporoza. 8 lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre boala oaselor fragile
fresh

Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon

Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon

Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni

Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni

Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez

Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez