Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Dacă adori deserturile cu fructe și gust dulce-acrișor, poți încerca și rețeta de prăjitură cu rubarbă și bezea. Te va cuceri combinația ingredientelor, dar și aspectul spectaculos al prăjiturii.
Rubarba, cunoscută și sub numele de rabarbăr sau revent, este o plantă comestibilă care apare pe la mijlocul primăverii. Este formată din tulpini lungi, verzi sau roșiatice și frunze mari, cărnoase, de asemeni, verzi sau roșiatice.
Doar tulpinile sunt comestibile și pot fi folosite în diferite rețete culinare. Frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Din tulpinile de rubarbă se prepară gem, dulceață, sirop sau compot. Se folosesc și în diferite rețete de deserturi, în sosuri sau în alte preparate culinare.
Sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. Au multiple proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, vitamine și minerale.
Tot din categoria deserturilor îți recomandăm să mai încerci și rețeta de crumble cu rubarbă și căpșuni. Iar în rândurile următoare îți oferim rețeta detaliată pentru prăjitură cu rubarbă și bezea.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti rubarba și ingredientele pentru blatul prăjiturii. Spală tulpinile de rubarbă și decojește-le coaja cu ajutorul unui curățător de legume. Apoi taie-le în bucăți mici de 1 cm grosime. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le deoparte, la temperatura camerei. Trece făina prin sită împreună cu praful de copt.
Cum prepari blatul pentru prăjitură cu rubarbă și bezea
Înainte de a începe procesul de amestecare a ingredientelor pentru blatul prăjiturii pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adaugă esența și uleiul, omogenizează compoziția, apoi adaugă laptele și făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obținut va avea textura ceva mai consistentă decât un aluat clasic de chec.
Întinde-l uniform în interiorul tăvii de copt, unsă cu ulei și pudrată cu făină. Presară bucățile de rubarbă pe deasupra aluatului și apasă-le ușor spre interior. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. În acest interval de timp pregătești bezeaua de albușuri.
Albușurile presărate cu sare și ținute un timp la temperatura camerei amestecă-le intens cu ajutorul mixerului, până când devin cristaline. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, dar și din sucul de lămâie, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat când bezeaua devine fermă.
După ce a expirat timpul setat pentru coacerea blatului scoate tava din cuptor. Întinde rapid și uniform bezeaua de albușuri deasupra blatului. Presară fulgi de migdale pe deasupra și pune din nou tava cu prăjitură cu rubarbă și bezea la cuptor.
Mai coace-o timp de 10-12 minute sau până când bezeaua se caramelizează frumos la suprafață.
După stingerea focului, mai lasă prăjitura în interior, cu ușa întredeschisă pentru 7-8 minute să nu se lase bezeaua la contactul cu aerul rece. Apoi o poți transfera pe un grătar de răcire. O porționezi frumos după răcirea completă.
Tot din categoria prăjiturilor cu bezea mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.