Prăjitura deșteaptă. Rețeta preparată cu doar 7 ingrediente

Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Prăjitura deșteaptă mai poartă denumirea și de ”cremșnitul puturosului” sau ”prăjitura inteligentă” pentru că în timpului procesului de coacere se separă în trei straturi distincte. Este extrem de delicioasă și are un aspect interesant, fără să fie nevoie de un efort foarte mare.

Cristina Catană
Publicat: 18 iulie 2023, 06:00
Prăjitura deșteaptă se păstrează la rece/ Shutterstock

Prăjitura deșteaptă nu are nevoie de foarte multe ingrediente. Probabil că ai în casă ouă, făină, lapte, unt și zahăr. Doar de ele ai nevoie pentru a prepara un desert care arată de parcă ai fi lucrat la el câteva ore bune. De fapt, în maximum 20 de minute ai totul gata și o poți pune la cuptor.

Înainte de a te apuca de treabă ține cont de faptul că trebuie să topești untul și să aștepți să ajungă la temperatura camerei, iar acest lucru poate dura 15-20 de minute, în funcție de câte grade sunt în bucătărie. De asemenea, ai grijă să pui gălbenușurile într-un vas mai mare și mai adânc, suficient de încăpător pentru toate ingredientele.  

Citește și

Prăjitura deșteaptă și-a căpătat numele de la faptul că fără să faci nimic se separă în timpul procesului de coacere în trei straturi distincte. După o oră vei avea un desert cu blat, cremă de vanilie și glazură.

Blatul este subțire și moale, iar crema este extrem de fină. Tot ce trebuie să faci este să respecți cu sfințenie pașii precizați în rețetă.  

Ingrediente

Rețeta de prăjitură deșteaptă este simplă. Ca să nu o uiți ține minte că ai nevoie de 10 ouă, 10 linguri de zahăr și 10 de făină, 1 l de lapte și un pachet de unt. Există și rețete cu cantități mai mici de ingrediente, dar aceasta este cea mai gustoasă.

Mod de preparare

Se topește untul și se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat până când devin o spumă tare ca la bezea. Încearcă și rețeta de bezea cu alune.

În castronul cu galbenusuri se pun zahărul și interiorul păstăii de vanilie. Se mixează până capătă consistența unei creme și gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă untul și se mixează din nou.

După aceea, se pune laptele puțin câte puțin, mixând astfel încât să se încorporează. Când compoziția este omogenă se începe adăugarea făinii, lingură cu lingură. Se pune treptat astfel încât să se încorporeze, fără să aibă cocoloașe.

Apoi se pune spuma de albușuri. Se amestecă de jos în sus, încet, cu ajutorul unei spatule. După ce compoziția este omogenă, se pune într-o tavă de cuptor cu dimensiunea de 30×20 cm, tapetată cu hârtie de copt.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava și se lasă prăjitura să se coacă aproximativ o oră. Se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a se porționa.

Diferite rețete de prăjitura deșteaptă

Rețeta clasică de prăjitură deșteaptă are aromă de vanilie, dar poți să îi aduci câteva schimbări. Poți să pui în loc de 2 linguri de făină două de cacao și vei obține o prăjitură deșteaptă cu ciocolată.

Descoperă și rețeta de macarons.

În varianta cu vanilie mai poți adăuga mac sau vișine. Dacă vei altă aromă în loc de vanilie, în compoziție poți adăuga zeamă de lămâie, esență de rom, de migdale, de trandafiri sau de cafea, în funcție de preferințele tale.

Citește și
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
"Mykonos" de Spania impune programe de vizită în oraş. Localnicii sunt exasperaţi de turiştii care "intră în case, iau lucruri şi se caţără pe balcoane"
"Mykonos" de Spania impune programe de vizită în oraş. Localnicii sunt exasperaţi de turiştii care "intră în case, iau lucruri şi se caţără pe balcoane"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged