Pui cu gutui și ceapă caramelizată. O rețetă cu arome de toamnă
Dacă adori gustul și aroma gutuilor, te poți bucura de acestea și în rețete de mâncăruri, nu doar în cele de compot sau dulceață. Îți oferim în acest scop o rețetă de pui cu gutui și ceapă caramelizată.
Galerie foto
Gutuile sunt vedetele frumos colorate și parfumate ale toamnei, în materie de fructe. Sunt gustoase atât consumate proaspete, cât și conservate la borcan pentru iarnă. Însă, mai pot fi incluse, cu succes și în rețete de deserturi sau în mâncăruri scăzute. Oferă acestora o aromă deosebită, dar și un plus de consistență. Și asta nu e tot, gutuile oferă și beneficii nebănuite sănătății organismului.
Citește aici despre beneficiile consumului de gutui și de ce trebuie să le mănânci zilnic. Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să consumăm cât mai multe fructe și legume de sezon, pentru a profita din plin de proprietățile lor.
Una dintre rețetele cu gutui pe care o poți prepara pentru o masă delicioasă în familie, ți-o oferim mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cărnii de pui și a gutuilor pe care le vei prepara împreună, la cuptor. Între timp, pe flacăra aragazului vei prepara și ceapa caramelizată.
Pași necesari pentru rețeta de pui cu gutui și ceapă caramelizată
Spală bine gutuile și șterge-le pentru a îndepărta tot puful. Taie-le în felii grosiere și îndepărtează cotoarele. Pune-le într-o formă termorezistentă unsă cu puțin unt. Presară puțină pudră de scorțișoară și puțină pudră de ghimbir peste ele.
Porționează carnea de pui în bucăți mai mici și presară peste ea sare, piper și boia de ardei. Rumenește-le la tigaie grill unsă cu puțin ulei. Apoi, adaugă-le printre feliile de gutui din vasul termorezistent. Pune vasul la cuptor, la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute.
În tigaia cu uleiul rămas de la carne adaugă un cub de unt. Curăță ceapa roșie și toac-o în fâșii. Adaug-o în tigaie și amestec-o prin grăsime până când devine sticloasă. Apoi, presară peste fâșiile de ceapă o lingură de zahăr brun. Amestecă ceapa până când zahărul se topește. Stropește fâșiile de ceapă cu oțetul balsamic. Mai lasă ceapa să se caramelizeze puțin, apoi poți să stingi focul. Acoperă ceapa pentru a o păstra la cald.
Servește carnea de pui cu gutui și ceapă caramelizată decorată cu ceapă verde tocată mărunt. Dacă adori gustul picant, poți presăra peste gutui și carne fulgi de chili, sau piper proaspăt măcinat.
Dacă dorești, totuși, să prepari și mâncarea clasică de gutui cu pui, așa cum o prepara mama sau bunica, vezi aici rețeta.