Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă îți plac bezelele, dar nu le-ai încercat încă în propria bucătărie avem pentru tine o rețetă de bezele perfecte. Te vei bucura de un desert delicat și elegant, cu o textură crocantă la exterior și un miez ușor moale și aerat. Făcute corect, ele se topesc în gură și pot fi savurate ca atare sau folosite pentru a decora prăjituri și torturi. Secretul constă în baterea corectă a albușurilor și coacerea lentă.

Maria Udrea
Publicat: 18 februarie 2025, 06:10

Galerie foto

Bezelele au o textură crocantă la exterior și un miez ușor moale și aerat / Shutterstock

Bezelele au o istorie îndelungată și fascinantă, avându-și originile în Europa, cel mai probabil în Elveția sau Franța. Se crede că prima rețetă scrisă de bezea a fost publicată în secolul al XVII-lea de bucătarul francez François Massialot, care le-a numit „méringue”. Totuși, unele surse susțin că bezeaua a fost inventată în Elveția de un cofetar italian, Gasparini, în orașul Meiringen, de unde ar proveni și denumirea acestui desert.

Citește și

Bezelele au devenit populare în întreaga Europă, fiind perfecționate de patiseri celebri din Franța și Italia. În timp, rețeta s-a diversificat, dând naștere unor deserturi rafinate precum tortul Pavlova, bezeaua elvețiană, bezeaua franțuzească și bezeaua italiană.

Astăzi, bezelele sunt apreciate în întreaga lume, fie ca desert simplu, fie ca bază pentru torturi și prăjituri sofisticate, datorită texturii lor crocante și aerate. Îți oferim mai jos o rețetă de bezele perfecte, pentru a te răsfăța și tu cu acest desert de casă delicios.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea bezelelor constă în pregătirea ustensilelor de lucru. Asigură-te că bolul și telul mixerului sunt complet uscate și fără urme de grăsime. Apoi scoate ouăle din frigider și lasă-le la temperatura camerei să se încălzească.

Cum prepari rețetă de bezele perfecte

Separă cu grijă albușurile de gălbenușuri, fără să rămână urme de gălbenuș. Pune albușurile în bolul mixerului și presară un praf de sare peste ele. Apoi pornește mixerul la viteză medie și bate albușurile până când devin spumoase. Picură zeama de lămâie peste bezea și continuă să bați.

Adaugă zahărul treptat, câte o lingură, mixând continuu la viteză mare. Continuă să mixezi până când bezeaua devine lucioasă și fermă, iar zahărul este complet dizolvat.

Testează frecând puțin amestec între degete – dacă nu se mai simt granule de zahăr, bezeaua este gata.

Înainte de formarea bezelelor preîncălzește cuptorul la 90-100°C (cu ventilație). Apoi tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Transferă compoziția într-un poș cu dui și formează bezele pe tavă, lăsând spațiu între ele. Pune tava în cuptor și coace bezelele la 90-100°C timp de 90-120 de minute, în funcție de mărime.

Bezelele trebuie să fie uscate la atingere și să se desprindă ușor de hârtia de copt. Lasă-le să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă. Depozitează-le într-o cutie ermetică, departe de umiditate.

Sfaturi pentru reușita bezelelor

Pentru ca această rețetă de bezele perfecte să fie una reușită, va trebui să folosești albușuri proaspete, la temperatura camerei.

Nu deschide ușa cuptorului în timpul coacerii.

Dacă vrei bezele colorate, adaugă un strop de colorant alimentar gel în albușuri.

Pentru bezele aromate, poți adăuga puțin extract de migdale, pastă de fistic, cafea solubilă sau cacao.

Citește și
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai gândit
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai gândit
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Te-ar mai putea interesa și
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:27
Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă
21 februarie, 09:33
Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense
21 februarie, 08:16
Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată
20 februarie, 06:19
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
20 februarie, 05:26
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
19 februarie, 09:14
Chec cu rahat și nucă de cocos. Desert pufos și aromat Chec cu rahat și nucă de cocos. Desert pufos și aromat
19 februarie, 07:38
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
18 februarie, 06:10
Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior Rețetă de bezele perfecte, crocante la exterior, fine și aerate la interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Omletă cu cartofi dulci. Cremozitate și dulceață subtilă
Omletă cu cartofi dulci. Cremozitate și dulceață subtilă
Cele mai frumoase mesaje de Dragobete 2025. Ce urări să trimiți persoanei iubite
Cele mai frumoase mesaje de Dragobete 2025. Ce urări să trimiți persoanei iubite
„E răpire internaţională” Fostul partener de afaceri al lui Adrian Mutu, implicat într-un scandal monstru!
„E răpire internaţională” Fostul partener de afaceri al lui Adrian Mutu, implicat într-un scandal monstru!
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Bărbatul care este identic cu faimosul Mert Ramazan Demir. Fanii au rămas impresionați
Bărbatul care este identic cu faimosul Mert Ramazan Demir. Fanii au rămas impresionați
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai periculos descoperit în ultimele decenii
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai periculos descoperit în ultimele decenii
Cremă de matcha cu mascarpone, pentru prăjituri
Cremă de matcha cu mascarpone, pentru prăjituri
Părinți versus influenceri: cum să îți protejezi copilul de presiunea social media
Părinți versus influenceri: cum să îți protejezi copilul de presiunea social media
Lady Gaga le-a oferit fanilor un indiciu despre noul său album, „Mayhem”. Proiectul muzical va fi lansat pe 7 martie
Lady Gaga le-a oferit fanilor un indiciu despre noul său album, „Mayhem”. Proiectul muzical va fi lansat pe 7 martie
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverse ale piridoxinei
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverse ale piridoxinei
fresh

Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale

Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale

Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil

Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil

Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense

Chec cu ciocolată și glazură de cafea. O combinație de arome intense

Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată

Pâine integrală cu semințe de susan. O alegere sănătoasă și aromată

Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă

Baghete integrale cu măsline. Arome mediteraneene într-o pâine crocantă