Rețete de pe Instagram pe care să le încerci când vrei un preparat gustos
Instagramul produce trenduri în toate domeniile, chiar și în cel culinar. Găsești o mulțime de rețete interesante pe acest canal de social media. Iată 4 dintre cele mai populare rețete de pe Instagram din care să te inspiri.
Dacă obișnuiești să cauți idei de preparate pe rețetele sociale, Instagramul poate fi o idee foarte bună. O mulțime de bucătari, cofetari, dar și amatori foarte pasionați propun pe conturile lor tot felul de rețete care mai de care mai apetisante. Am selectat 4 dintre cele mai populare rețete de pe Instagram pe care le poți încerca atunci când nu mai știi ce să gătești.
Rețetele de pe Instagram se pregătesc rapid și nu necesită foarte multă îndemânare în bucătărie. Acestea sunt perfecte pentru gospodinele care își doresc preparate rapide, dar aspectuase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți venim în ajutor cu câteva propuneri de preparate delicioase pentru orice masă a zilei.
Wontons cu tofu
Wontons sunt găluște asiatice pline cu tofu și legume, apoi înmuiate într-un sos foarte savuros făcut dintr-un amestec de ulei cu ardei iute, oțet negru și sos de soia.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei vegetal
- 2 ciuperci shiitake uscate, înmuiate în apă fierbinte și tocate grosier
- 80 g morcovi tăiați grosier
- 200 g varză tocată grosier
- sare
- piper alb
- 90 g tofu ferm
- 1/4 linguriță de condimente umami
- ulei de susan
- 30 bucăți de wonton, dezghețate la temperatura camerei
- Sos și garnituri
- 120 ml supă de legume
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de oțet negru
- 2 linguri de ulei cu ardei iute
- piper alb
- ceapă verde tocată
- coriandru tocat
- semințe de susan prăjite
Mod de preparare
Se călesc ciupercile și morcovii timp de 1 minut. Apoi se adaugă varza și se gătește aproximativ 1 minut până când se înmoaie.
Se transferă amestecul de legume într-un robot de bucătărie și se pune și tot tofu. Amestecul se pune într-un castron mare și se pun sare, piper, condimente umami și ulei de susan după gust.
Cum asamblezi Wontons cu tofu
Pentru a asambla wontonul, se pune o bucată pe palmă sau pe o suprafață plană. Se adaugă o linguriță de umplutură în mijloc. Se aduce marginea cel mai aproape pentru a întâlni marginea opusă, formând un dreptunghi.
Se folosesc degetele pentru a le sigila, împingând bulele de aer cât mai mult posibil. Se întoarce dreptunghiul cu susul în jos, astfel încât marginea sigilată să fie în față și se aduc ambele colțuri ascuțite pentru a se trece în mijloc.
Cum se gătește Wontons cu tofu
Pentru a găti wonton-urile, se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă o lingură de ulei. Acestea se gătesc până când plutesc, 1-2 minute.
În timp ce wonton-urile se gătesc, se combină supa, sosul de soia, oțetul, uleiul de ardei iute și piperul într-un castron mare. Odată ce wonton-urile sunt gata, se folosește o strecurătoare pentru a le transfera în bolul cu sos. Se ornează cu ceapă verde, coriandru, ulei de susan și semințe de susan prăjite.
Tort ecler
Un produs de patiserie clasic francez, invenția eclerului este creditată bucătarului Marie-Antoine Carême. Tortul ecler este o reinterpretare a desertului clasic.
Ingrediente
- Cremă de patiserie
- 100 g zahăr granulat
- 4 gălbenușuri mari
- 37 g amidon de porumb
- 1/4 linguriță de sare
- 340 g lapte integral
- 120 g smântână groasă
- ½ linguriță de extract de vanilie
- 30 g unt nesărat, tăiate cubulețe
- Pâte à Choux:
- 120 g lapte integral
- 60 g unt nesărat
- 4 g sare de mare fină
- 180 g făina
- 5 ouă mari
- Ganache de ciocolată
- 230 g smântână
- 1/2 linguriță de sare
- 170 g ciocolată neagră sau semidulce (sau chipsuri) tocată
Mod de preparare
Prima dată se face crema de patiserie. Se amestecă zahărul, gălbenușurile, amidonul de porumb și sarea într-un castron rezistent la căldură. Se combină laptele, smântâna și vanilia într-o cratiță la foc mediu și se lasă până ajunge aproape de punctul de fierbere.
În timp ce se amestecă, se toarnă încet aproximativ jumătate din lichidul fierbinte din amestecul de gălbenușuri. Se toarnă acest amestec de gălbenușuri peste compoziția de lapte. Se lasă la fiert la foc mic timp de 4-8 minute, amestecând des, până când clocotește și se îngroașă ca budinca.
Se oprește focul, apoi se încorporează untul. Se strecoară printr-o sită cu ochiuri fine într-un vas termorezistent, aruncând orice bucăți mai mari prinse în sită. Se acoperă crema de patiserie cu folie de plastic pentru a preveni formarea unei pojghițe groase. Se dă la rece până se răcește.
Cum prepari pate à choux
Pentru a face pate à choux se combină într-o cratiță medie, 114 g de apă, laptele, untul și sarea. Se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se încorporează toată făina cu o spatulă de silicon sau o lingură de lemn.
Se reduce focul la mic și se lasă să se gătească amestecând constant, până când compoziția devine o pastă lipicioasă și există o peliculă vizibilă de amidon pe fundul cratiței, 2-3 minute. Se transferă amestecul de făină în bolul unui mixer cu suport prevăzut cu un accesoriu cu paletă. Se bat ouăle într-o cană mare de măsurare a lichidului. Cu mixerul funcționând la viteză medie, se încorporează ouăle în flux lent și constant și se continuă până când se încorporează complet, aproximativ 4.
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de 20 cm. Se trasează 2 pătrate pe hârtia de copt. Pe fiecare dintre ele se pune câte jumătate din compoziția de aluat. Se coace timp de 30-40 de minute, până când sunt umflate și aurii. Apoi se transferă pătratele de choux coapte pe un grătar pentru a se răci complet.
Pentru a face ganacheul într-o cratiță la foc mediu se pune smântâna și se lasă să fiarbă. Se ia de pe foc și se adaugă ciocolata și sarea. Se așteptă câteva minute, apoi se amestecă până când ciocolata devine netedă. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Modul de anamblare al tortului ecler
Se asamblează prăjitura. Dacă este necesar, se folosește o foarfecă pentru a tăia marginea pătratelor de choux, astfel încât acestea să se potrivească în vasul de copt. Se așează un pătrat de choux în partea de jos a vasului de copt.
Se amestecă crema de patiserie pentru a se netezi, apoi se întinde uniform deasupra. Se pune al doilea pătrat de choux deasupra. Deasupra se întinde ganache-ul de ciocolată. se acoperă cu o folie și se lasă la frigider pentru 10 -24 de ore înainte de a tăia și a servi.
Pui cu lămâie
Puiul cu lămâie se poate servi cu legume sotate, cartofi copți, salată verde alături de un pahar de vin alb sec.
Ingrediente
- 2 lingurițe de frunze de cimbru proaspăt
- 1 linguriță de semințe întregi de fenicul
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 70 ml ulei de măsline
- 1 lămâie, tăiată pe jumătate și feliată
- 1 ceapă galbenă, feliată
- 2 căței mari de usturoi, feliați
- 1 pui mare, cu coloana vertebrală îndepărtată
- 120 ml vin alb sec
- Sucul de la 1 lămâie
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Se pun cimbrul, semințele de fenicul, 1 lingură de sare și 1 linguriță de piper într-un mini robot de bucătărie și procesează până se macină. După aceea, se pune compoziția într-un bol și se amestecă cu uleiul de măsline.
Se așează feliile de lămâie într-o tigaie de fontă de 30 cm, iar deasupra lor se așează ceapa și usturoiul. Se pune puiul, cu pielea în jos, deasupra cepei și se unge cu aproximativ jumătate din amestecul de ulei și ierburi. Se întoarce pielea de pui în sus, uscați-o cu prosoape de hârtie și se unge peste tot cu restul amestecului de ulei și ierburi.
Se dă puiul la cuptor timp de 30 de minute. Se toarnă vinul în tigaie, nu pe pui, și se mai lasă încă 10 până la 15 minute.
Se scoate puiul din cuptor, se stropește cu zeamă de lămâie, se acoperă tigaia strâns cu folie de aluminiu și se lasă să se odihnească timp de 10 -15 minute. Apoi se taie puiul în sferturi, se presară cu sare și se servește fierbinte cu sosul din tigaie.
Supă de năut cu cartofi
Supa de năut cu cartofi este una dintre acele rețete de pe Instagram care pare foarte simplă, însă este incredibil de gustoasă. Află mai multe despre beneficiile consumului de năut.
Ingrediente
- 2 linguri de unt sărat
- 50 ml ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 1 șalotă mare, tocată grosier
- 3 căței de usturoi, tăiați grosier
- 2 fire de praz mari, spălate și tăiate felii subțiri
- 300 g cartofi, tocați grosier
- 2 conserve de năut, scurs
- 1 l supă de legume
- sare de mare fină
- 1/4 linguriță de boia afumată iute
- 1/4 linguriță de coriandru măcinat
- 1/4 linguriță de chimen măcinat
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de smântână
- ulei infuzat cu ardei iute, pentru servire
Mod de preparare
Se încălzesc untul și 2 linguri de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Odată ce untul s-a topit, se adaugă șalota și se fierbe timp de 2-3 minute, până se înmoaie. Se adaugă usturoiul și se gătește încă 2 minute.
Se rezervă o parte din părțile albe ale prazului. Restul de praz se pune tigaie și se gătește timp de 4-5 minute, până se înmoaie. Apoi se pun cartofii și se lasă 5 minute, până încep să devină aurii.
Se pune deoparte jumătate din cantitatea de năut. Restul se pune în tigaie și se amestecă cu legumele. Apoi se pune supa și 1 linguriță de sare și se aduce la punctul de fierbere. Se acoperă și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 40 de minute, până când cartofii sunt fragezi.
Spre sfârșitul acestor 40 de minute, se pregătește toppingul. Se încălzește uleiul rămas într-o cratiță și se adaugă praz și năutul rezervate. Se gătesc 3-4 minute, până când năutul devine ușor auriu. Se ia de pe foc și se adaugă boiaua de ardei, coriandrul, chimenul și un praf de sare și se amestecă bine. Se lasă să se răcească.
Folosind un blender de imersie se pasează supa. Dacă se preferă să fie mai subțire se mai adaugă apă sau supă. Apoi se pun uleiul infuzat cu ardei iute și smântâna și se amestecă bine. Se împarte supa între bolurile de servire și se pune deasupra lor puțin din amestecul de năut și praz.