Așază foaia de varză în mâna stângă sau pe un blat de lemn, un tocător. Ia cu o lingură din compoziția de carne cu ceapă și orez și așaz-o la un capăt al foii de varză.
Rulează foaia de varză peste carne, îndoind-o la un capăt sub formă de plic. Marginile foii de varză de la celălalt capăt le introduci ușor în interiorul sarmalei, presându-le cu degetul.
Strânge ușor sarmaua în mână, prin închiderea pumnului. Astfel creezi goluri necesare orezului să se dezvolte, fără a se crăpa foile de varză în timpul fierberii. Procedează în același mod cu fiecare sarma în parte. Chiar dacă procedeul este meticulos, rezultatul final merită din plin efortul și timpul alocat.
Cum prepari sarmalele
Într-o cratiță mai mare pune aproximativ 50 ml de ulei. Așază la baza cratiței un strat din varza tocată. Presară pe deasupra puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și 1-2 linguri din pasta de roșii diluată cu puțină apă.
Peste acest strat de varză cu condimente așază primul rând de sarmale. Așază-le pe marginile vasului, formând o horă. În mijlocul horei de sarmale pune bucăți din bacon sau costiță afumată. Presară un alt strat de varză tocată, condimente, pastă de roșii și repetă straturile până când se termină sarmalele.
Ultimul strat, va fi din foi de varză întregi, sau din varză tocată și pastă de roșii. Acestea vor proteja ultimul strat de sarmale să nu se ardă.
Toarnă apă în cratița cu sarmale în foi de varză murată, până când ingredientele sunt ușor acoperite. Acoperă cratița cu un capac pune-o la cuptor, la 145-150 de grade Celsius, pentru aproximativ 3 ore, sau până când sarmalele vor fi fierte. În ultimele 20 de minute înlătură capacul de pe cratiță pentru a se rumeni sarmalele frumos.
Sarmale tradiționale românești sunt delicioase servite calde, cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Dacă nu ai o rețetă proprie de mămăliguță îți oferim o rețetă de mămăligă așa cum o făcea bunica.