Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Dacă îți place gustul dovleacului în preparate și ești în căutare de rețete savuroase, trece pe listă și rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Este o rețetă simplă și ușoară care nu necesită multe ingrediente și nici timp îndelungat de preparare.
Galerie foto
Rețetele cu dovleac sunt foarte populare toamna și pe tot parcursul sezonului rece. Dovleacul este foarte versatil și poate fi inclus în absolut toate categoriile de preparate. Îl poți prepara copt, fiert sau caramelizat în unt sau ulei. Poate fi inclus în aperitive și salate, supe și ciorbe, dar și în mâncăruri scăzute. Cel mai des este folosit pentru deserturi, dar și în aluaturi dulci sau sărate. Oferă gust și aromă, dar și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Dovleacul conține, vitamine și minerale precum: vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K. Conține și minerale precum zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Nu lipsesc din conținutul dovleacului nici beta-carotenul și acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Este bogat și în proteine și fibre și foarte sărac în calorii.
Descoperă și de ce e recomandat să consumi dovleac plăcintar, toamna și care sunt beneficiile principale ale acestei legume. Iar mai jos îți oferim rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătește de la început toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână când aprinzi aragazul. Curăță dovleacul și taie-l în cuburi mici. Curăță ceapa și toac-o mărunt. O parte din șuncă toac-o mărunt și o parte tai-o în felii subțiri.
Cum prepari spaghete cu dovleac și șuncă afumată
Așază o oală pe flacăra aragazului și adaugă 2 litri de apă în ea și o linguriță de sare. Amestecă până când sarea se dizolvă. Când apa începe să clocotească adaugă spaghetele. Fierbe-le respectând instrucțiunile de pe ambalaj.
Descoperă și motivul surprinzător pentru care trebuie să păstrezi apa în care au fiert pastele.
Între timp, așază și o tigaie pe altă flacără a aragazului și adaugă uleiul în ea. Lasă-l să se înfierbânte, apoi adaugă ceapa tocată și șunca tocată. Amestecă ingredientele cu o spatulă pentru a se pătrunde uniform.
Adaugă cuburile de dovleac după ce șunca este bine rumenită și ceapa devine sticloasă. Din nou amestecă bine toate ingredientele pentru a se pătrunde și dovleacul și a se armoniza aromele. Stropește ingredientele și cu puțină apă din oala cu spaghete, pentru ca acestea să nu se ardă.
După ce s-au fiert spaghetele, iar cuburile de dovleac sunt înmuiate scurge pastele și adaugă-le în tigaie. Amestecă-le ușor cu ingredientele din tigaie. Adaugă peste ele și o ceașcă din apa în care au fiert spaghetele. Asezonează gustul cu sare și piper, apoi poți presăra peste ingrediente alune de pădure, semințe de dovleac coapte și feliile de șuncă oprite.
Mai prepară delicioasele spaghete cu dovleac și șuncă afumată timp de aproximativ 10-12 minute. Servește-le alături de familie la una dintre mesele principale ale zilei.
Tot din categoria preparatelor sărate cu dovleac mai poți încerca și rețeta de tartă, cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru.