Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Turcească

Sütlaç este o rețetă de orez cu lapte în stil turcesc. Desertul are o textură cremoasă și un gust dulce și delicat. Se servește în general rece, însă, dacă nu mai ai răbdare te pot înfrupta din el și cât este fierbinte. Vei găsi orez cu lapte turcesc în frigiderele oricărui restaurant cu specific, dar îl poți prepara și acasă.

Cristina Catană
Publicat: 17 martie 2024, 01:15
Orezul cu lapte turcesc se gătește și la cuptor pentru a căpăta crusta specifică / Shutterstock

Sütlaç vine de la cuvântul turcesc „sütlü”, care se traduce prin „mâncare cu lapte” și își are rădăcinile în bucătăria străveche a Imperiului Otoman.

Se remarcă prin faptul că deasupra se formează o crustă foarte fină în timpul coacerii la cuptor.

Citește și

Cum alegi cele mai bune ingrediente

Ingredientul cel mai important pentru sütlaç este determinat de tipul de orez. Cel mai indicat este să folosești un sortiment cu bob scurt osmancık sau baldo pirinç. Dacă nu ai un magazin turcesc în zonă este potrivit și cel arborio.

Nu trebuie să îl clătești pentru că amidonul este necesar pentru a îngroșa desertul și pentru a-i da textura cremoasă.

După ce orezul este fiert poți adăuga restul ingredientelor: lapte, smântână pentru gătit, zahăr, vanilie și amidon de porumb. Important este să amesteci tot timpul cu o lingură de lemn pentru ca sütlaç să nu se lipească de vas.

Aceasta este partea cea mai dificilă a procesului de preparare.

Vei mai avea nevoie și de vase mici, rezistente la cuptor, ramekine. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi forme de aluminiu de unică folosință. Le găsești în orice supermarket sau magazine de menaj.

Ingrediente

Mod de preparare

Orezul și apa se pun într-o cratiță de dimensiune medie. Se aduce apa la punctul de fierbere și se lasă  până când apa a fost absorbită și orezul este fiert.

Cum prepari rețeta de orez cu lapte în stil turcesc

Apoi se adaugă laptele, păstrând aproximativ 30 ml. După aceea, se pun zahărul și smântâna pentru gătit și se amestecă. Se aduce compoziția la punctul de fierbere.

Laptele păstrat se amestecă cu amidonul de porumb până se dizolvă. Apoi se pune în orezul cu lapte, reducând focul la mediu. Se amestecă continuu până se încorporează, timp de aproximativ 15 minute până când budinca este groasă și cremoasă.

Se împarte sütlaç-ul între 4 boluri mici, individuale, rezistente la cuptor.

Se pudrează cu puțină scorțișoară și se lasă să se răcească puțin, astfel încât să se prindă deasupra. Se pornește cuptorul doar în partea de sus și se așează pe grătar cât mai sus. Se pun bolurile pe grătar și se lasă până când bulele de sus și se întunecă. Se scot și se lasă să se răcească și se dau la frigider pentru câteva ore.

Cum se servește sütlaç

În mod tradițional, sütlaç se servește rece, de la frigider. După ce scoți vasele din cuptor, lasă-le să ajungă la temperatura camerei și apoi dă-le pentru minimum trei ore la frigider. De-abia apoi vor căpăta consistența potrivită. Dacă faci o cantitate mai mare va sta bine la rece până la 5 zile cu condiția să fie acoperite vasele.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros