Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Untul, cunoscut și sub numele de „aurul galben”, este un aliment cu o istorie îndelungată și o importanță considerabilă în gastronomie. De la aroma sa inconfundabilă până la versatilitatea sa în bucătărie, untul a fost și rămâne un ingredient de bază în preparatele culinare din întreaga lume. Deși ai putea crede că în Franța se consumă cea mai mare cantitate de unt, cifrele spun cu totul alt lucru. Descoperă și tu care este țara cu cel mai mare consum de unt din lume. Vezi de ce este atât de special.
Europa, mai ales Franța, a ocupat primul loc în ceea ce privește consumul de unt ani la rândul. În 2022 a fost detronată de Noua Zeelandă, potrivit site-ului Statista. Media pe cap de locuitor în această țară a fost de aproape 7 kilograme.
Pe locul al doilea s-a aflat o țară din Europa—Belarus. Aici media a fost de 5 kg/ cap de locuitor. Franța, care ocupa în mod frecvent primele locuri, nu s-a clasat nici măcar în primii 15.
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume
Consumul de unt în Noua Zeelandă a fost destul de constant în ultimii cinci ani. Media anuală a fost de 5,8-6 kg de persoană pe an. Acest lucru înseamnă că nu li s-a schimbat comportamentul în ceea ce privește consumul de unt.
Alimentul a devenit popular odată ce coloniștii britanici au ajuns în Noua Zeelandă în secolul al XIX-lea și a fost uneori asociat cu luxul.
Noua Zeelandă este, de asemenea, un producător și exportator de top de unt. Exporturile de lactate ating 13,4 miliarde de dolari și 30,4% din totalul mărfurilor exportate de această țară în 2022. Anul trecut a produs 480.000 de tone de unt. Japonia a fost principalul cumpărător, achiziționând unt de 35 de milioane de dolari din Noua Zeelandă.
Descoperă și care este cel mai bun pentru prăjituri. Iată la ce concluzii au ajuns cofetarii specialiști.
Ce este atât de special la untul din Noua Zeelandă
În ultima perioadă de timp, consumatorii din Noua Zeelandă au devenit mai interesați de produsele home made, în special cele organice și naturale. Acest lucru, împreună cu dorința mai mare de a găti acasă din timpul lockdown-urilor din cauza pandemiei de COVID-19, a condus la creșterea vânzărilor de unt la nivel național.
Untul din Noua Zeelandă mai are ceva special. Aici vacile sunt lăsate să crească libere pe pășuni unde se hrănesc cu iarbă. De aceea, laptele lor are o aromă specifică, ce este transferat și untului. Nu doar gustul este deosebit. Mirosul și culoarea sunt mai bogate decât al sortimentelor de la vacile hrănite cu cereale.
Untul provenit de la vaci hrănite cu iarbă este de obicei de un galben auriu, mult mai strălucitor și mai gras. Gustul său are note ierboase, în comparație cu aroma mai dulce și mai lăptoasă a untului de la vacile hrănite cu cereale. De aceea, este preferat de cumpărători.
O altă caracteristică a untului obținut din lapte de la vaci hrănite cu iarbă este faptul că are globule de grăsime mai mici și mai multe grăsimi nesaturate. De aceea, va fi mai fin, mai moale și mai ușor de întins. De asemenea, se topește la o temperatură mai scăzută, ceea ce conferă gustului o senzație de cremoasă.
Untul de la animalele hrănite cu iarbă poate avea, de asemenea, niveluri mai mari de compuși sănătoși, cum ar fi vitaminele, acizii grași omega-3 și beta-carotenul. De aceea, untul din Noua Zeelandă și mai atractiv este căutat de mai mulți consumatori.