Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară

Fără coacere

De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când această metodă a fost disponibilă. Descoperă și tu top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Află ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară.

Cristina Catană
Publicat: 22 martie 2024, 06:58
Cele mai bune fructe pentru compot sunt cele care își păstrează textura / Shutterstock

Unele dintre ele se păstrează mai bine, altele își pierd textura, dar și gustul. Iată ce compoturi de fructe poți cumpăra din magazin și pe care să le eviți.

Compoturile de fructe sunt o variantă excelentă de a te bucura de aroma fructelor preferate și când acestea nu mai sunt disponibile proaspete în magazin.

Citește și

Top 6 cele mai bune compoturi de fructe

Poți să le faci în casă, dacă ai timp, sau le poți cumpăra din magazin atunci când pur și simplu îți este poftă sau ai nevoie de ele pentru un desert.

Trebuie să știi că nu toate fructele rezistă la fel de bine în compot. Specialiștii de la TastingTable au făcut un top al celor mai bune compoturi de fructe pe care le poți cumpăra, dar și al celor pe care ar fi mai bine să le eviți.

Pere

Perele conservate sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru conservare. Se înmoaie și capătă o textură asemănătoare cu cea a perelor coapte, aproape cremoasă. Se potrivesc foarte bine ca ingredient în deserturi, cu iaurt sau se pot consuma ca atare mai ales că își păstrează aroma.

Piersici

Piersicile sunt unul dintre cele mai populare fructe conservate în principal pentru că sezonul lor este foarte scurt. În acest fel te poți bucura de gustul lor tot timpul anului.

Același lucru este valabil și pentru nectarine sau caise. Pentru că se găsesc o perioadă scurtă de timp proaspete și prețul lor este de obicei destul de piperat, așa că este mai avantajos să le cumperi conservate.

Piersicile congelate nu rezistă la fel de bine ca piersicile din compot, deoarece la dezghețare își vor pierde din textură. Cele din compot se pot folosi pentru prăjituri, plăcinte, în iaurt sau se pot mânca simple ca o gustare.

Litchi

Fructele de lichii sunt sezoniere și, de obicei, scumpe atunci când ajung în raftul magazinelor noastre din țările de origine China sau Malaezia.

Când îți este poftă poți cumpăra un borcan de compot și te vei bucura de același gust și de aceeași textură ca a fructelor proaspete.

În general nu se folosește foarte mult zahăr la compotul de litchi motiv pentru care sunt un ingredient minunat în cocktailuri și alte băuturi.

Când sunt proaspete litchiile sunt delicioase, dar trebuie curățate de coajă, ceea ce nu este întotdeauna plăcut. Când ai la îndemână compotul totul devine mai simplu.

Jackfruit

Jackfruit este un fruct comun în țările asiatice, în special în Filipine, Indonezia, Malaezia și Bangladesh. În stare proaspăt îl vei găsi rar sau deloc în Europa sau în alte zone ale lumii.

Dacă l-ai gustat în țările de origine și ți-a plăcut și vrei să te bucuri de el și acasă nu îți rămâne decât să cauți varianta lui conservată.

Textura jackfruit conservat seamănă cu cea a cărnii, așa că de multe ori îl vei găsi în produse vegane ce imită preparate ca pulled pork sau pulled beef. Pentru că are o aromă neutră se potrivește bine cu o mulțime de condimente pe care le absoarbe în întregime.

Ananas

Deși ananasul proaspăt nu este atât de exotic pe cât era în urmă cu câteva decenii, rămâne un fruct relativ scump. În plus, este destul de greu de curățat și, dacă nu ai îndemânare, vei arunca multă pulpă de fruct.

Ananasul în conservă este cea mai convenabilă modalitate de a te bucura de acest fruct foarte aromat. Își păstrează textura chiar și în compot și poate fi folosit pentru deserturi sau alte preparate gătite.

Mandarine

Mandarinele sunt citrice incredibil de suculente, fragede și dulci, pline de vitamina C. Mandarinele în compot își păstrează textura și gustul motiv pentru care se potrivesc în salate, în smoothie-uri, în iaurt, ca topping de înghețată.

Ce fel de compoturi de fructe e recomandat să eviți

Unele fructe nu își păstrează deloc textura când sunt conservate, altele nici gustul nu îl mai au la fel de parfumat ca atunci când sunt proaspete.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt unele dintre fructele cel mai dificil de păstrat fructe de păstrat în forma lor originală prin conservare, deoarece tind să-și piardă textura. Deși pot fi conservate atunci când ating maturitatea, nu vor mai avea aproape nimic din varianta lor proaspătă.

Fructele conservate sunt o opțiune bună pentru a coace plăcinte sau umpluturi de prăjituri. Cea mai bună alegere sunt cele congelate față de cele în compot sau în altă formă. În plus, prin congelare, își păstrează valoarea nutrițională și nu conțin zahăr sau aditivi alimentari.

Mere

Merele se află pe lista celor mai proaste conserve de fructe, deoarece nu au o foarte mare utilitate. Sunt folosite în general pentru a face plăcintă cu mere sau alte produse de copt care conțin umplutură moale cu mere.

Merele sunt unul dintre cele mai răspândite fructe în multe țări și sunt de obicei disponibile pe tot parcursul anului, așa că de obicei sunt consumate proaspete.

De asemenea, sunt fructe cu un preț relativ mic, așa că nu există cu adevărat niciun motiv să cumperi mere conservate.

În plus, merele nu au o aromă puternică, iar prin conservare se pierde și aceasta. Mai mult, merele conservate sunt aproape întotdeauna curățate de coajă, ceea ce înseamnă că nu se pierd aproape toate vitaminele, cum ar fi A, C și K.

Cireșe Maraschino

Cireșele originale maraschino erau o modalitate de conservare a cireșelor Morello în Croația, folosind un lichior preparat din acestea.

Versiunea pe care o găsim în mod obișnuit în magazinele alimentare astăzi este cu totul diferită. Deși s-ar putea să-ți placă să savurezi cireșele maraschino într-un cocktail sau deasupra unei înghețate, vestea proastă este că nu sunt chiar cele mai bune ingrediente.

Ca să se ajungă la culoarea lor puternică le-a fost îndepărtată cea naturală, fiind înmuiate în clorură de calciu și dioxid de sulf.

Cu alte cuvinte, au fost albite. Apoi au fost vopsite artificial și scufundate în sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. De fapt, sunt mai mult niște bomboane decât niște fructe conservate.

Cocktail de fructe

Dacă alegi să cumperi un compot cu cocktail de fructe pentru că îți este poftă de o salată răcoritoare și dulce atunci mai bine treci pe la piață și cumpără un măr, o pară sau orice alt fruct mai găsești. Cu siguranță vei obține un preparat mai gustos și mai hrănitor.

Nu necesită nici foarte mult timp și vei putea să faci combinațiile preferate. În plus, nu va avea zahăr adăugat și nici aditivi alimentari care îți pot pune în pericol sănătatea.

Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai iubite fructe din lume. Deși sunt considerate fructe exotice, sunt disponibile pe tot parcursul anului. Bananele proaspete nu numai că sunt foarte ușor de mâncat și de savurat, dar se înmoaie și destul de repede. Când sunt foarte coapte pot fi folosite pentru diverse prăjituri sau creme.

Nu vei găsi compot de banane, dar de obicei sunt congelate. Problema este că este un fruct cu pulpa moale, banana conservată va fi și mai moale și va avea o textură aproape neplăcută.

Struguri

Strugurii nu ar trebui cumpărați sub formă de conservă pentru că, de cele mai multe ori, se găsesc în stare proaspătă pe tot parcursul anului. De asemenea, nu necesită preparare specială, trebuind doar spălați înainte de consum.

Strugurii conservați sunt adesea destul de moi și nu își păstrează textura. În plus, compotul de struguri conține de obicei o cantitate mare de zahăr, dar pierde beneficiile nutriționale ale fructelor proaspete.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Cum poți folosi fructele din compot pentru a te bucura de gustul lor tot anul
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Calvarul prin care a trecut fiica lui Mihai Stoichiţă: „A plecat şocată de acolo! A suferit mult!” Andreea este de o frumuseţe uimitoare
Calvarul prin care a trecut fiica lui Mihai Stoichiţă: „A plecat şocată de acolo! A suferit mult!” Andreea este de o frumuseţe uimitoare
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Alertă ANM de ninsori, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului. Ce zone sunt vizate de avertizările meteo
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare