Top 6 rețete preparate de Jamie Oliver. Le poți face rapid la tine acasă

Fără coacere

Jamie Oliver este unul dintre cei mai carismatici bucătari. Aproape toată viața lui s-a învârtit în jurul pasiunii pentru gătit pentru care a făcut un adevărat cult. Nu doar că a lucrat ca bucătar, dar a scris cărți de bucate, a făcut emisiuni gastronomice, a deschis restaurante și are o activitate de educație gastronomică pe rețelele sociale. Descoperă și tu 6 rețete preparate de Jamie Oliver. Le poți face chiar la tine acasă într-un mod simplu și rapid.

Cristina Catană
Publicat: 12 februarie 2024, 08:00
Jamie Oliver este unul dintre bucătarii celebrii care militează pentru simplitate / Profimedia Images

Jamie Oliver nu este un simplu bucătar. Este un brand, iar influența și-a folosit-o pentru a învăța lumea să gătească sănătos, să nu mai facă risipă de ingrediente și să nu mai cheltuie sume impresionante de bani pe alimente. Pentru el simplitatea este cheia unei alimentații sănătoase. De aceea, s-a implicat în tot felul de campanii care se adresează în special educării copiilor.

Jamie Oliver este un exemplu de succes în industria culinară datorită pasiunii sale pentru gătit, abordării inovatoare și eforturilor constante de a promova un stil de viață sănătos. Cu cariera sa impresionantă și implicarea sa în campanii caritabile, Jamie a lăsat o amprentă semnificativă în lumea culinară și în societate în ansamblu. Este un model pentru cei care doresc să-și urmeze pasiunea și să facă o diferență pozitivă în lumea în care trăim.

Citește și

Rețeta de chiftele de pește a lui Jamie Oliver

Chiftelele de pește se gătesc rapid și sunt foarte gustoase. Sunt versatile și se pot servi în orice moment al zilei. Se servesc alături de legume pentru a avea o masă echilibrată. 

Chiftelele de pește pot fi un prânz sănătos și delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g file de cod, eglefin sau pollock fără piele, din surse durabile
  • 1 cartof Maris Piper mare (250g)
  • 4 linguri de făină simplă
  • ulei de masline
  • 2 linguri amestecate de ierburi proaspete verzi, precum mărar, arpagic sau pătrunjel
  • 200 g maioneză, făcută din ouă de crescătorie

Mod de preparare

Se taie grosier peștele. Se curăță și se dau prin răzătoare cartofii, apoi se amestecă cu făina într-un bol și se condimentează cu sare de mare și piper negru. Se încorporează și peștele și se formează 12 chiftele plate. Se dau la rece.

Se încinge un strop de ulei într-o tigaie cu bază grea la foc mediu-mare. În serii de câte 4, se gătesc chiftelele de pește timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și crocante. Apoi se scot pe un prosop de bucătărie de hârtie pentru a se scurge.

Se toacă și se amestecă ierburile cu maioneza, apoi se servesc cu chiftelele de pește și cu felii de lămâie. Poți încerca să faci maioneză chiar la tine acasă pentru a controla mai bine ingredientele folosite.

Rețeta de clătite cu mac și ricotta a lui Jamie Oliver

Minunat de ușoare și pufoase, aceste clătite sunt perfecte pentru micul dejun alături de toppinguri delicioase. 

Clătitele cu mac sunt un mod plăcut de a începe ziua / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g faină cu praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 50 g zahăr tos
  • 1 lingură de semințe de mac, plus suplimentar pentru servire
  • 1 ou mare de la găini crescute în aer liber
  • 150 g brânză ricotta
  • 250 ml lapte semi-degresat
  • 1 lămâie
  • ulei de măsline
  • 300 g amestec de fructe de pădure proaspete
  • miere
  • iaurt natural fără grăsimi

Mod de preparare

Într-un castron mare, se pun 150 g de făină, o linguriță de bicarbonat de sodiu, 50 g de zahăr tos, o lingură de semințe de mac și un praf mic de sare de mare, apoi amestecați împreună.

Se separă un ou mare, apoi se amestecă 150 g de ricotta cu gălbenușul de ou până se obține un piure. Se toarnă 250 ml lapte semi-degresat, se rade fin coaja de la 1 lămâie și se stoarce zeama. Se amestecă, apoi se amestecă treptat cu ingredientele uscate.

Se bate albușul spumă până devine ușor și pufos, apoi se încorporează în aluat.

Se preîncălzește cuptorul la temperatura cea mai mică. Se pune puțin ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, se adaugă o lingură mare de aluat, și se gătește câteva minute pe fiecare parte, întorcând clătita când este aurie. Se repetă procesul până se epuizează tot aluatul.

Se păstrează clătitele calde la cuptor până sunt gata sau se servesc pe măsură ce sunt gata, cu 300 g de fructe de pădure proaspete, un strop de miere, o lingură de iaurt și un praf de mac.

Rețeta de pui condimentat în chiflă a lui Jamie Oliver

Rețeta de pui condimentat în chiflă este simplă și rapidă. Se prepară destul de repede și nu ai nevoie de ingrediente costisitoare. La final vei avea un prânz rapid și sățios.

Pieptul de pui poate fi și mărunțit / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ardei scotch bonnet proaspăt sau chilli roșu
  • 150 g piept de pui fără piele
  • 1 linguriță de amestec de condimente jamaicane, plus suplimentar pentru stropire
  • ulei de măsline
  • 220 g de inele de ananas în suc de la conservă
  • oțet de vin roșu
  • 1 morcov
  • 150 g varză albă
  • 2 linguri de iaurt natural
  • 2 chifle mari moi

Mod de preparare

Se taie pe jumătate, se deshidratează și se feliază fin ardeiul scotch bonnet. Se pune într-o sită și se trece peste el apă rece pentru a-i mai domoli iuțeala. Se pune o tigaie mare antiaderentă la foc mare. Se taie cu grijă pieptul de pui pe jumătate pentru a obține două bucăți subțiri plate.

Se înțeapă de câteva ori cu cuțitul pentru a pătrunde mai bine aromele. Se amestecă cu condimentele jamaicane jerk și o lingură de ulei de măsline până se acoperă bine. Se gătește puiul în tigaia încinsă timp de 5 minute, întorcându-l la jumătatea timpului. Se pun și inelele de ananas alături, păstrând deoparte sucul.

Se pun sucul de ananas și ardeiul iute într-un castron și se amestecă cu un praf mic de sare de mare și o lingură de oțet de vin roșu. Se toacă morcovul, apoi se dă prin răzătoarea mare varza. 

Se amestecă legumele cu iaurtul și un strop din apa în care ai ținut ardeiul iute. Se așează puiul și ananasul pe o parte a tigăii, apoi se dă focul mai mic și se prăjesc rapid chiflele. 

Puiul gătit se pune pe o jumătate de chiflă. Deasupra lor se așează salata de varză, o felie de ananas, ardei iute și condimente dacă se mai dorește. Se pune deasupra cealaltă jumătate de chiflă și se servește.Încearcă rețeta de chifle din cartofi. Se prepară simplu și ușor.

Biscuiții lui Buddy

Acești biscuiți gustoși vor fi cu siguranță un răsfăț pentru adulți, copiii mari și cei mici deopotrivă. Se prepară foarte ușor, robotul de bucătărie făcând toată munca grea.

Biscuiții lui Buddy sunt o gustare sănătoasă
/ Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g unt nesărat (la temperatura camerei)
  • 100 g amestec de fructe uscate și nuci
  • 100 g fulgi de ovăz
  • 100 g făina auto-crescătoare
  • 100 g sirop auriu (sirop gros de zahăr, apă și acid citric)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă pătrată adâncă de 20 cm cu hârtie de copt și se freacă cu ulei de măsline. Într-un robot de bucătărie se amestecă untul, fructele uscate și nucile, ovăzul și făina până când amestecul se omogenizează.

Se oprește robotul, se curăță marginile bolului robotului de bucătărie cu o spatulă și se încorporează și siropul.

Se transferă amestecul în tavă. Se coace  15-20 de minute sau până devin aurii. Se scoate din cuptor, se taie în 16 pătrate și se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute. Apoi se scot din tavă.

Orez prăjit cu tofu

Orezul prăjit cu tofu este inspirat din bucătăria chinezească dar cu un număr mai mic de ingrediente. Poate fi pe masă în 10 minute. 

Orezul prăjit cu tofu poate fi o garnitură pentru feluri de mâncare cu carne / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 fire de ceapă verde
  • 250 g orez basmati brun fiert
  • 2 lingurițe pline de gem de ardei iute
  • 2 ouă mari de la găini crescute în aer liber
  • 150 g tofu ferm mătăsos

Mod de preparare

Se pune o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-înalt. Se taie și se feliază mărunt firele de ceapă verde și se prăjesc cu o lingură de ulei de măsline timp de un minut. Se adaugă orezul, dulceața de ardei iute, un strop de apă și un praf de sare de mare și piper negru. Apoi se amestecă timp de 2 minute până când totul este bine acoperit.

Se împinge orezul în părțile laterale ale tigăii, făcând o gaură mare în mijloc. Se sparg ouăle în acea gaură, apoi folosind o spatulă de cauciuc se amestecă ouăle.

Se rupe tofu, apoi se amestecă toate ingredientele din tigaie până se amestecă. Se gustă și se asezonează. Se unge ușor interiorul unui vas, se adaugă orezul prăjit, compactându-l ușor cu spatula, apoi se răstoarnă pe o farfurie.

Ciuperci cu usturoi la cuptor

Ciupercile cu usturoi la cuptor pot fi servite la aperitiv, ca fel principal alături de o garnitură din orez sau salată de legume sau drept garnitură.

Ciupercile cu usturoi la cuptor se servesc cât sunt calde / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 căței de usturoi
  • 15 g salvie proaspătă
  • 350 g roșii cherry mixte coapte
  • 4 ciuperci portobello mari
  • 40 g brânză Cheddar

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se curăță și se feliază foarte fin usturoiul. Se aleg frunzele de salvie. Se taie pe jumătate roșiile cherry.

Se curăță ciupercile, păstrând coaja. Se pune totul (coaja inclusă) într-o tavă de cuptor de 25 cm x 30 cm și se stropesc cu câte o lingură de ulei de măsline și oțet de vin roșu. Se adaugă un praf de sare de mare și piper negru și se amestecă.

Se aleg 12 felii de usturoi perfecte și frunze de salvie pentru mai târziu. Se așează tulpina de ciuperci cu partea de sus în sus. Se coc timp de 10 minute.

Se scoate tava din cuptor, se sfărâmă brânza în cupele cu ciuperci și se presară peste usturoiul și salvia rezervate. Se mai dă la cuptor pentru încă 15 minute sau până când brânza se topește și totul devine auriu, apoi se taie.

Cine este Jamie Oliver

Jamie Oliver s-a născut în orașul Essex din Marea Britanie, pe 27 mai 1975 în Essex, Marea Britanie. Părinții săi aveau un restaurant, așa că, de mic, a intrat în contact cu lumea gastronomiei.

Această experiență precoce a contribuit la dezvoltarea pasiunii sale pentru gătit și a fost un factor determinant în cariera lui ulterioară. Deși nu a avut o educație culinară formală, Jamie Oliver și-a dezvoltat abilitățile de bucătar prin experiență practică și prin studiul bucătăriei clasice.

La vârsta de 16 ani, Oliver a intrat la Westminster Catering College înainte de a călători în Franța pentru pregătire și experiență suplimentară. 

Documentarul „The Naked Chef” a fost un succes răsunător și l-a adus în atenția publicului. Documentarul a evidențiat abordarea sa simplă și relaxată față de gătit, dar și pasiunea sa pentru ingrediente proaspete și sănătoase. Această abordare autentică a făcut din Jamie un bucătar apreciat și un model pentru cei care doresc să se bucure de gătit acasă.

Campanii sociale

Jamie Oliver a devenit cunoscut pentru campaniile sale de promovare a mâncării sănătoase în școli și pentru eforturile sale de a combate obezitatea infantilă. El a lansat campanii precum „Food Revolution” (Revoluția Alimentară), care își propune să schimbe modul în care copiii învață și consumă alimente.

Prin aceste eforturi, Jamie a reușit să atragă atenția asupra problemelor legate de alimentație și să determine autoritățile și instituțiile să se implice mai activ în promovarea unei alimentații sănătoase în rândul copiilor.

Pe lângă activitatea sa caritabilă, Jamie Oliver a dezvoltat o impresionantă carieră în industria culinară. A deținut numeroase restaurante de succes în Regatul Unit și în întreaga lume, a scris cărți de bucate de mare succes și a prezentat emisiuni de televiziune culinare.

Stilul său distinct și abordarea inovatoare în bucătărie l-au făcut un adevărat trendsetter în domeniu.

Cu toate acestea, viața lui Jamie Oliver nu a fost lipsită de provocări. În 2019, restaurantele sale au intrat în insolvență, iar el a trebuit să închidă mai multe dintre locațiile sale. Cu toate acestea, el și-a păstrat optimismul și a continuat să se implice activ în industria alimentară.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare