Totul despre păstăile de edamame. Cum le gătești ca să te bucuri de gustul lor exotic

Păstăile de edamame sunt foarte folosite în bucătăria asiatică și în cea vegetariană mai ales datorită beneficiilor lor nutriționale. În plus, sunt destul de versatile, putând fi consumate fără să fie tratate termic ca o gustare.

păstăi de edamame și boabele lor servite în boluri
Poți să consumi păstăi de edamame la gustare sau ca fel principal / Shutterstock

Edamamele sunt o varietate de păstăi de soia, alături de tempeh, miso și tamari. Sunt considerate legume, deși cresc în arbuști. În gastronomia europeană și americană au păstruns relativ de curând, însă ele sunt consumate de mai bine de 2000 de ani în China. De aici au ajuns în Japonia și în alte țări din Asia, devenind ingredient de bază al bucătăriilor locale. Unii istorici fac referire la texte antice chinezești care menționează cultivarea de edamame chiar înainte de acum 2000 de ani.

Citește și

De multe ori păstăile de edamame sunt confundate cu cele de mazăre, dar, în afară de faptul că ambele sunt legume, există diferențe majore între ele. Au gust și beneficii nutriționale deosebite, iar la o privire atentă se văd aspecte dinstincte în modul în care arată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păstăile de edamame și-au câștigat popularitatea în mare parte datorită faptului că sunt extrem de bogate în proteine complete. Conțin toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul pentru menținerea sănătății musculaturii, pentru echilibrul hormonal și pentru aparatul cardiovascular.

Beneficiile nutriționale ale păstăilor de edamame

Pe lângă proteine de calitate, păstăile de edamame mai conțin și alți nutrienți valoroși pentru organism. Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) 75 g de edameme conțin :  

  • Calorii 100
  • Proteine: 10 g (20% din doza zilnică recomandată)
  • Lipide: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24%  din doza zilnică recomandată)
  • Calciu: 60 mg
  • Fier: 8 mg
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g

Proteinele din edamame sunt mai benefice pentru organism decât cele de origine animală pentru că nu conțin grăsimi saturate. De asemenea, aduc un aport mai important de vitamine, minerale și fibre decât carnea sau laptele. Potrivit unor studii, doar 25 de grame de proteine provenite din soia reduc riscul de boli cardiovasculare.

La fel ca celelalte tipuri de soia și edamamele conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali). Aceștia sunt de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv bufeuri și transpirații nocturne. De asemenea reduc nivelul colesterolului.

Păstăile de edamame ar putea ajuta la pierderea în greutate

Datorită aportului de proteine și fibre, edamamele te pot ajuta să pierzi kilograme, în contextului unei alimentații echilibrate. Un studiu publicat în 2017 în revista Nutrients arată că, în general, soia pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare datorită potențialului lor antiinflamator.

Acesta este și una dintre cauzele obezității.

Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci edamamele în alimentație atunci când vrei să slăbești este că nu conțin grăsimi saturate. Dacă înlocuiești proteinele de origine animală cu ele vei observa că în timp vei avea și un nivel al colesterolului mai scăzut.

Cum alegi păstăile de edamame

Edamamele se găsesc în magazine atât proaspete, cât și congelate. Dacă alegi ultima dintre variante cea mai bună soluție este să le gătești după indicațiile producătorului și să respecți data de expirare de pe ambalaj. Este recomandat să alegi produsele care nu au sare și sosuri adăugate pentru a evita ingerarea de aditivi alimentari.

Înainte de a cumpăra edamame este important să știi ce fel de preparate vei găti. Dacă urmează să le consumi drept garnitură cel mai bine este să le alegi pe cele păstăi, dar dacă vrei să le adaugi în salate sau supe poți să cumperi doar boabele.

Dacă vei cumpăra edamame proaspete alege păstăile care sunt ferme la atingere și au o culoare verde strălucitoare, fără pete. Le poți depozita în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se gătesc păstăile de edamame

Atunci când păstăile de edamame sunt consumate la gustare de obicei sunt coapte înainte. Trebuiea spălate foarte bine pentru a îndepărta toate reziduurile care ar putea rămâne în timpul procesului de culegere. După ce sunt coapte trebuie doar să apeși puțin pe păstaie și boabele vor ieși. Atunci când le servești drept garnitură poți să le asezonezi cu puțină sare.

Mai poți să gătești păstăile de edamame la aburi, poți să le fierbi sau chiar să le pui la cuptorul cu microunde cu puțină apă. Orice variantă ai alege trebuie să știi că nu au nevoie de mult timp pe foc: doar 1 minut la microunde sau 4-7 minute la aburi sau fierte.

Dacă ai cumpărat prea multe endamame le poți pune pentru câteva secunde în apă clocotită cu sare, după care să le scoți într-un castron cu gheață și să se congelezi. Le poți consuma chiar și după 8 luni.

Contraindicații pentru consumul de edamame

Persoanele care au alergie la soia nu ar trebui să consume edamame. Uneori apar simptome ușoare cum ar fi diaree, constipația sau crampele stomacale. Sunt cazuri în care acest lucru se poate întâmpla și în lipsa unei alergii, mai ales dacă nu ești obișnuit cu un aport mare de fibre și introduci păstăile de edamame brusc în dieta ta.

Sunt studii care asociază consumul de soia cu apariția unor tipuri de cancere ce țin de dereglerările hormonale, cum ar fi cel de sân. Un motiv în plus de îngrijorare este legat de păstăile de edamame pentru că au un conținut mai mare de isoflavonoide comparațiv cu alte sodiuri de soia, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în revista Nutrients.

Studiile citate sunt realizate în mare parte pe animale, așa încât este greu de demonstrat dacă efectele se aplică și în cazul oamenilor. Este nevoie de mai multe cercetări care să arate ce se întâmplă cu corpul uman în cazul consumului de flavonoide.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din Iubire cu Parfum de Lavandă. Cei doi frați postează des imagini împreună
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
Jason Momoa, videoclip rar cu fiul său. Cu cine seamănă Nakoa-Wolf, care are 15 ani
Jason Momoa, videoclip rar cu fiul său. Cu cine seamănă Nakoa-Wolf, care are 15 ani
Jason Momoa, videoclip rar cu fiul său. Cu cine seamănă Nakoa-Wolf, care are 15 ani
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
închide