Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Pentru atunci când rămâi fără pâine sau când ai poftă de pâine proaspătă, dar nu ai timp de copt, avem pentru tine o rețetă de turte la tigaie din aluat simplu de pâine.
Dacă ai copilărit la bunici, cu siguranță te-ai răsfățat cu delicioasele turte pe care le pregătea bunica pe plita sobei, sau pe lespede. Lespedea era un fel de tigaie cu coadă mai lungă, care se introducea în soba cu foc, sau în cuptoarele de cărămidă, se lăsa să se încingă și se coceau pe ea delicioasele turte. Tot pe această lespede se pregăteau și turte din mălai. Însă, în lipsa lespezii sau a plitei de sobă, turtele pot fi preparate și la tigaie.
Aluatul pentru turte se prepară în același mod ca și aluatul pentru pâine. Însă nu necesită același timp îndelungat pentru dospit. Iar cel mai mare avantaj este acela că timpul de coacere este mult mai scurt. O turtă se coace în maxim 5 minute, pe când coacerea pâinii necesită 45-50 de minute.
Descoperă și o rețetă de lipii cu cartofi la tigaie, pe care o mai poți prepara când rămâi fără pâine. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de turte la tigaie din aluat simplu de pâine.
Ingrediente
Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării aluatului, dar și ustensilele de preparare. Este indicat să ai totul la îndemână când începi frământarea aluatului, pentru a-ți ușura munca și a scurta timpul de pregătire.
Cum turte la tigaie din aluat simplu de pâine
Pentru a prepara aluatul de turte, mai întâi trece făina prin sită într-un bol de frământare. Formează puțin loc la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia uscată și amestecată cu zahărul. Toarnă și puțină apă caldă peste ingredientele de la mijlocul făinii și amestecă-le formând astfel maiaua de drojdie. Lasă maiaua să se dezvolte timp de 10 minute, acoperind bolul cu un ștergar curat.
Încălzește și restul de apă și dizolvă sarea în ea. Toarnă apa caldă peste maiaua activată, amestecând intens, în timp ce adaugi în amestec și făina de pe marginile bolului. Toarnă treptat și uleiul și frământă un aluat ușor ferm și omogen. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 30-40 de minute, la temperatura camerei.
Pentru a forma turtele, împarte aluatul în 6-8 bucăți, în funcție de cât de mari le dorești sau în funcție de diametrul tigăii. Întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară cu diametrul aproximativ cât al tigăii.
Pune tigaia la încins, la foc mediu și transferă în ea foaia de aluat. Ia o furculiță și înțeapă aluatul din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Coace turta pe prima parte până când se rumenește, apoi întoarce-o și rumenește-o și pe a doua parte. După întoarcere, acoperă tigaia cu un capac, pentru a se degaja uniform căldura prin tigaie. În același timp se va înmuia ușor crusta de pe partea rumenită.
Servește delicioasele turte la tigaie din aluat simplu de pâine calde, la micul dejun la la orice masă din zi. Sunt gustoase și reci și se păstrează moi și pufoase acoperite cu ștergare.
Tot din categoria rețetelor de pâine preparate în casă mai poți încerca și rețeta de turte chinezești, la tigaie, umplute cu ceapă verde.