10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Probabil ai gătit paste măcar o singură dată în viața ta. Este unul dintre primele preparatele pe care înveți să le faci când ești copil, este mâncarea cea mai la îndemână atunci când te grăbești și vrei ceva bun. Indiferent dacă le faci pentru că adori pastele sau că le faci din când în când trebuie să respecți câteva reguli pentru a le prepara corect. Descoperă 10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste.

Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
Pentru cele mai bune paste trebuie să respecți timpul de fierbere / Shutterstock

Pentru a găti paste ca un bucătar profesionist nu ai nevoie de niște abilități extraordinare. Trebuie doar să fii atentă la detalii și să ții cont de câteva reguli pentru a găti cele mai bune paste.

Pastele au diferite forme, mărimi și gusturi. Fiecare dintre aceste aspecte influențează tehnicile de lucru folosite, dar și ingredientele pe care le poți folosi pentru sosuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Primul lucru de care trebuie să ții cont este timpul de fierbere. Indicațiile producătorului trebuie respectate pentru a avea paste al dente.

Apoi, forma influențează tipul de sos pe care trebuie să îl alegi. Nu este doar un simplu amestec în care scufunzi pastele. Acesta trebuie să adere bine pe suprafața lor, să se potrivească cu gustul lor.

Folosește cantitatea de apă potrivită

Atunci când nu ai mult timp pentru a găti, pastele par cea mai bună soluție. Pentru a avea o masă cu adevărat delicioasă trebuie să le pregătești corect. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Te-ai putea gândi că nu are importanță câtă apă pui în oală, dar lucrurile stau diferit.

Dacă pui prea multă apă nu vei putea putea să obții un sos bine legat și gros. Pe măsură ce pastele fierb în apă se eliberează amidonul de care vei avea nevoie pentru a emulsifia sosul. Prea multă apă va duce la diluarea acestuia. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos.

Dacă pe ambalajul pastelor nu este specificat nimc în acest sens, ține cont de faptul că pastele lungi au nevoie de multă apă, în timp ce penele sau alte paste scurte pot fi fierte într-o cantitate mai mică.

Gătește mai întâi sosul

Ideal este ca sosul să fie gata în același timp cu pastele, însă nu încerca să îl lași prea mult pe foc doar pentru a reuși acest lucru. De asemenea, nu este indicat să lași pastele să fiarbă mai mult decât este necesar doar pentru a fi sosul gata.

Apucă-te să faci sosul înainte de a pune pastele la foc. Nu doar că nu vei mai simți presiunea de a-l găti la timp, dar ingredientele din el vor avea timp să își întrepătrundă gusturile. În plus, vei avea timp să îi ajustezi consistența. Dacă este prea subțire vei putea să îl lași mai mult pe foc pentru a se îngroșa.

Dacă sosul este gata, ia pastele de pe foc cu 1-2 minute înainte de a fi gata și fierbe-le în continuare în sos. Vor fi mult mai aromate și mai gustoase.

Pune sare după ce apa clocotește

Sarea este ingredientul care poate influența în mod decisiv aroma pastelor. Pune-o imediat ce apa începe să clocotească, dar înainte de a adăuga pastele. În felul acesta are timp să se dizolve și toate pastele vor fi asezonate perfect.

Trebuie să ții cont de faptul că pastele nu vor absorbi decât o mică parte din sarea pe care tu o adaugi în apă așa că nu ezita să fii generoasă cu ea.

Gătește pastele al dente

Pentru ca pastele tale să aibă textura potrivită trebuie să respecți cu sfințenie timpul precizat de producător pe ambalaj. Dacă le vei ține mai puțin vor fi tari și gumoase, dar le fierbi prea mult vor fi moi și terciuite. Pastele trebuie să fie al dente, nici prea tari, nici prea moi.

Dacă urmează să le mai fierbi în sos pentru câteva minute ar trebui să scazi acel timp din perioada în care le fierbi. De exemplu, dacă vei mai găti pastele 2-3 minute într-un sos de roșii, iar producătorul recomandă să le fierbi 8 minute, atunci va trebui să le iei de pe foc și să le scurgi de apă după doar 5 minute.

Folosește apa în care au fiert pastele pentru sos

După ce fierbi pastele păstrează o cană de apă pentru a o folosi pentru sos. Îți va fi utilă pentru a-l face mai catifelat și mai gros. Nu pune de la început toată cantitatea, ci începe cu câte 1 lingură și crescând până când ajungi la textura pe care ți-o dorești. Sosul se va emulsifia și în felul acesta va adera și mai bine pe paste.

Apa în care au fiert pastele poate fi folosită și pentru alte preparate, cum ar fi tocănițe, supe sau sosuri pentru alte mâncăruri.

Nu clăti pastele

Poate ți se pare că pasul firesc pe care trebuie să îl faci după ce scurgi apa în care au fiert pastele este să dai drumul la robinet pentru a le clăti puțin. Potrivit bucătarilor este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.

Sosul nu va mai adera de ele și nu vor mai avea mai capta din aromele ingredientelor care îl compun. Descoperă mai multe despre cum depozitezi pastele în mod corect.

Nu folosi parmezan gata răzuit

Pastele e pot combina cu o mulțime de ingrediente de la brânzeturi la ierburi aromatice, la carne și cârnați. Totuși, unele dintre cele mai comune ingrediente sunt sosul marinara și parmezanul. Aceasta din urmă ar trebui să îl cumperi în bucăți întregi. Variantele răzuite conțin și aditivi alimentari care să permită preparatului să își păstreze caracteristicile de textură și gust mai mult timp.

Spaghetele nu se taie

Pentru că pastele se găsesc în mărimi și forme diferite și din acest motiv diferă și modul în care ele pot fi mâncate. Dacă la cele scurte este simplu, când vine vorba de spaghete sau alte sortimente lungi, părerile sunt împărțite.

Cert este că bucătarii italieni spun că niciodată nu se folosește cuțitul atunci când se mănâncă paste. Le poți roti cu furculița, cu sau fără lingură dedesubt, dar niciodată nu le tăia.

Nu rupe spaghetele înainte să le pui la fiert

Chiar dacă nu ai o oală suficient de mare în care să încapă spaghetele pe lungime nu le rupe înainte. Le poți pune întregi, și atunci când partea care este în apă se mai înmoaie, pur și simplu le împingi în oală. Dacă pe rupi vei strica aspectul final al preparatului și vor fi și mai greu de mâncat dacă le rupi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
Galerie foto
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred. Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide