11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

Fără coacere

Cartofii fondanți, cunoscuți și sub numele de cartofi gratinați sau pommes fondant, sunt un deliciu culinar originar din bucătăria franceză. Această metodă de preparare se bazează pe faptul că cartofii sunt fierți în apă, apoi sunt prăjiți în unt sau ulei, rezultând un exterior crocant și un interior moale și cremos. Descoperă 11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez. Sfaturi simple și utile.

Cristina Catană
Publicat: 23 ianuarie 2024, 04:00
Cartofii fondanți sunt un preparat tradițional franțuzesc / Shutterstock

Cartofii fondanți pot fi serviți ca atare sau ca garnitură la diferite feluri principale. Modul de servire clasic constă în așezarea lor elegantă pe farfurie, însoțiți de sosuri rafinate sau ierburi proaspete pentru un plus de prospețime și arome.

Citește și

Alături de o porție de cartofi fondanți se potrivește un sos de brânză delicios, care completează perfect textura cremoasă a cartofilor fondanți.

Trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

De asemenea, sunt potrivite și sosurile pe bază de ierburi aromatice cum ar fi rozmarinul, cimbrul sau busuiocul, care aduc un gust proaspăt și aromat.

Atunci când sunt consumați drept garnitură, cartofii fondați se potrivesc cel mai bine cu  pui coquelet cu sos de vin, cu pește la grătar sau, pentru un meniu mai sofisticat, cu Beef Bourguignon.

Alege soiul potrivit de cartofi

În România, în special în piețe, nu se ține cont de soiul cartofilor nici de către vânzător, nici de cumpărător. În supermaketuri au apărut plase etichetate cu modalitatea cea mai potrivită de gătire a cartofilor, ținând cont de soiul lor.

Acest lucru este foarte util pentru că există diferențe nu doar de textură, cu și de gust.

Cei mai potriviți pentru a face cartofi fondanți sunt cei din soiul russet, care sunt albi la interior, cu coaja maro și formă lunguiață.

Au un conținut mai mare de amidon, iar după preparare tind să fie cremoși. La fel de potriviți sunt și cartofii din soiul Yukon, care au pulpa galbenă, sunt mai mici, mai dulci și cremoși.

Folosește un cuțit ascuțit

Pentru a obține discuri perfecte de cartofi ai nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit. Acest aspect nu contează doar din punct de vedere al aspectului.

Atunci când dimensiunea lor este egală se vor găti uniform, iar preparatul va avea textura perfectă.

Lasă cartofii în apă rece

După ce cureți cartofii de coajă este important să îi lași în apă rece. Acest proces ajută la eliberarea unei părți din amidon, ceea ce permite cartofului să absoarbă mai multă umiditate. În acest fel, după gătire vor fi mătăsoși la interior și crocanți la exterior.

După ce vă cureți și tai cartofii, pune-i pur și simplu într-un vas cu apă rece. Lăsă-i minimum 30 de minute și maximum 24 de ore.

Dacă alegi să îi ții mai mult de jumătate de oră este recomandat să pui vasul la frigider pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Dacă nu ai spațiu suficient, poți să îi ții pe blatul din bucătărie, dar pune alături de ei și cuburi de gheață.

Nu te teme că se va pierde din gust, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Ba mai mult, ajută la obținerea unei texturi perfecte după gătire.

Este posibil ca în timp ce stau în apă cartofii să capete nuanțe maro sau roșii, ceea ce este normal. Ai putea chiar să păstrezi apa cu amidon și să o folosești pentru a vă uda plantele.

Usucă cartofii

După ce scoți cartofii din apă, folosește prosoape de hârtie sau prosoape de bucătărie curate pentru a-i usca. Cu cât poți absorbi mai multă umiditate, cu atât mai bine. Acest lucru te ajută să obții o crustă incredibil de crocantă.

De asemenea, ajută la eliminarea amidonului care se acumulează la suprafață. După aceea va trebui să lucrezi foarte repede pentru că procesul de oxidare va face cartofii să devină maronii.

Condimentează cartofii

Cartofii sunt dulci și aromați, dar, totuși, cu un gust destul de blând. Cartofii fondanți sunt de obicei preparați cu unt, ulei și supă concentrată de pui și condimente.

Acestea din urmă sunt alese în funcție de preferințele personale. De obicei, se folosește cimbrul pe care ar trebui să îl utilizezi proaspăt. Rozmarinul este ceva mai intens, dar un alt clasic folosit la cartofii fondanti.

Preîncălzește tigaia

Bucătarul englez Gordon Ramsay recomandă ca înainte de a face cartofi fondanți să folosești o tigaie de fontă pe care să o preîncălzești în cuptor.

Acesta este motivul pentru care o tigaie din fontă este esențială atunci când se prepară cartofi fondant. Introducând tava în cuptor, poți controla exact cât de fierbinte devine, iar distribuția uniformă a temperaturii va fi perfectă.

O tigaie bine asezonată va face ca după adăugarea de grăsime fierbinte cartofii să se prăjească în loc să se lipească. După ce grăsimea se încinge, folosește clești pentru a prăji partea plată a fiecărui cartof până devine crocant și auriu.

Alege cu atenție tipul de grăsime folosit

Pe lângă tipul de cartofi folosiți, un alt ingredient important este grăsimea. Aceasta asigură textura crocantă, dar aduce și foarte multă aromă.

Grăsimea este folosită deoarece crește temperatura de suprafață a alimentelor fără a permite umidității să se evapore.

Acest lucru ajută interiorul să se rămână moale, deoarece exteriorul preia cea mai mare parte a căldurii. Acesta este motivul pentru care, când vine vorba de grăsime cu cât este folosită mai multă cu atât mai bine.

De obicei, rețetele de cartofi fondant necesită unt, ulei de măsline sau untură de rață. Unii bucătari folosesc o combinație între două dintre ele sau chiar pe toate trei. Uleiul de măsline are o aromă profundă florală și fructată. Untul este cremos și dulce. Untura de rață este și mai bogată și are o aromă mai puternică.

Folosește supă concentrată de pui

În mod obișnuit, supa concentrată de pui este preparată și cu ceapă, usturoi, țelina, morcovi și alte legume, dar și alte condimente. Aroma legumelor este subtilă însă o face mai bogată, mai gustoasă.

Odată ce cartofii sunt prăjiți în unt, ulei de măsline sau untură de rață este timpul să adaugi supa concentrată de pui. O vei pune direct în tavă înainte de a o transfera la cuptor.

Supa ajută interiorul cartofilor să continue să se înmoaie, infuzează cartofii cu aromă și creează textura faimoasă pe care pur și simplu nu o poți găsi în alte rețete de cartofi. Chiar dacă optezi pentru gătitul doar pe aragaz, tot trebuie să adaugi supă concentrată de pui.

Îngroașă supa concentrată de pui

Un pas care nu este absolut esențial, dar este cu siguranță un sfat care îți va face cartofii fondanți speciali. Deși există nenumărate metode pe care le poți folosi pentru a obține consistența potrivită a supei cel mai ușor este să folosești gelatina.

Aceasta este obținută din oase de animale și țesuturi, dar nu va modifica gustul final al preparatului. Gelatina este limpede, așa că, spre deosebire de unele amidonuri și făinuri, nu va schimba aspectul general al cartofilor fondanti.

Gelatina se îngroașă în timp, așa că folosește mai puțină decât crezi că ai nevoie și lasă-i puțin timp să se îngroașe înainte de a adăuga supa în tigaia fierbinte.

Cartofi fondanți vegani

Dacă ești vegetariană trebuie să te bucuri și tu de un preparat atât de delicios precum sunt cartofii fondanți. Poți să îi prepari folosind doar ulei de măsline, iar supa concentrată de pui poate fi înlocuită cu supă de legume. În loc de gelatină, poți pune amidon de porumb sau de cartofi.

Finisează cartofii fondanți la cuptor

Chiar și după ce exteriorul cartofilor a atins perfecțiunea după ce au fost gătiți pe aragaz, interiorul are încă nevoie să se mai înmoaie pentru a obține acea consistență netedă și untoasă. Asigură-te că ai preîncălzit bine cuptorul la temperatura maximă.

Citește și
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
fresh

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere