12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Unul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.
Atunci când cumperi făină pentru a face diferite tipuri de aluaturi trebuie să te uiți pe etichetă pentru a vedea pentru ce fel de preparate o recomandă producătorul și pentru a vedea câte proteine are.
Îți explicăm mai jos care sunt cele mai cunoscute și cum trebuie să le folosești pentru ca rezultatul să fie cel dorit.
12 tipuri de făină
Făina este ingredientul de bază pentru multe preparate care au în componeța lor un aluat pufos și delicios. Pentru a avea cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă să alegi cel mai bunt tip de făină care să fie potrivit pentru tipul tău de preparat.
Făina de grâu universală
Acest tip de făină este unul dintre alimentele de bază în bucătărie, datorită versatilității sale. Este măcinat dintr-o combinație de grâu moale și tare și are un conținut de proteine de aproximativ 10-12%, în funcție de marcă.
Datorită acestui nivel moderat de proteine, făina universală este potrivită pentru prăjituri, plăcinte, pâine, clătite, ca agent de îngroșare pentru sosuri.
Se folosește pentru: orice fel de aluat.
Făina pentru pâine
Făina de pâine are un conținut de proteine mai mare decât cea obișnuită, de 12-14%. Proteina suplimentară este esențială pentru pâinea cu drojdie care are nevoie de gluten puternic pentru a crește corect.
Se folosește pentru pâine cu drojdie, covrigi, cozonac, croissante și aluat de pizza.
Făina integrală
Pentru a face făină, în timpul procesului de măcinare, din grâu sunt separate trei componente: endospermul, germenii și tărâțele.
Pentru făinurile albe se măcina doar endospermul, dar la făina integrală se adaugă din nou o parte din germeni și tărâțe, care îi conferă o aromă de nucă și o textură densă, plus fibre, minerale și vitamine.
Făina de grâu integrală are un conținut de proteine de aproximativ 14%, dar nu formează gluten la fel de ușor ca făina albă. Din această cauză, este recomandat să folosești un amestec de 25% făina albă și 75% făină integrală pentru aluaturi.
Un lucru de care trebuie să ții cont este că făina integrală se strică mai ușor așa că este bine să o păstrezi la frigider.
Se folosește pentru: pâine, clătite, paste și pentru adăugarea unei aromă de nucă la produsele de copt.
Făina albă integrală
Făina integrală albă este măcinată la fel ca făina integrală obișnuită, dar procesul începe cu un grâu tare, care este mai pal, numit grâu alb tare.
Acesta are un conținut similar de proteine, aproximativ 14%, dar un gust mai blând. Are aceleași beneficii nutriționale ca și făina integrală de grâu, dar nu va afecta la fel de mult gustul produselor de copt.
Se folosește pentru: pâine, brioșe și prăjituri.
Făina cu autocreștere
Făina cu autocreștere este doar făină măcinată fin cu praf de copt adăugat și sare adăugate. Are aproximativ 9% proteine. Nu poate fi înlocuită în rețete pentru că ar fi dificil de recalculat cantitățile pentru ingrediente
Se folosește pentru: biscuiți, clătite, scones.
Făina pentru tort
Făina pentru tort sau pentru alt tip de prăjituri cu aluat mai fraged are un conținut mai scăzut de proteine de 5 – 8%.
Are o capacitate mai mică de a forma legături de gluten și de aceea aluaturile în care este folosită au o textură moale și fragedă. Făina pentru tort poate absorbi mai multe lichide și zahăr decât alte făinuri, astfel încât îți menține prăjiturile umede mai mult timp.
Se folosește pentru: toate tipurile de prăjituri.
Făina de patiserie
Din punct de vedere al conținutului de proteine, făina de patiserie se află între cele două tipuri de făină: cea universală și cea pentru prăjituri. Are aproximativ 9%.
Se folosește pentru: produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, brioșe, biscuiți.
Făina 00
Făina 00 sau făină de tip italian este măcinată din grâu dur și are un conținut de proteine de 11-12%. Este o făină foarte fină.
Se folosește pentru: paste de casă și aluat de pizza.
Griș
Grișul este măcinat din grâu dur. Este bogat în gluten și are aproximativ 12 – 13% conținut de proteine, culoarea galbenă și aromă de nucă. Conținutul de gluten este ideal pentru aluaturi uscate, elastice, care își păstrează forma la gătit. Încearcă și rețeta de griș cu lapte. Este simplă și rapidă.
Se folosește pentru: paste, deserturi din Orientul Mijlociu, budinci.
Făina instant
Făina instant este unul dintre acele tipuri de făină măcinată fin, cu un conținut scăzut de proteine. În timpul procesului de folosire se dizolvă instantaneu și nu se aglomerează atunci când este adăugată în lichide fierbinți. Nu se găsește în România. Află și trucul pentru a face acasă aluat fără gluten.
Se folosește pentru: sosuri, crustă pentru plăcintă, aluaturi subțiri.
Făină de secară
Secara este tot o ceareală, dar cu un conținut mai mic de gluten și proteine și mai multe fibre solubile decât are făina de grâu. Are o aromă proaspătă, de nucă și aduce o textură suplimentară aluaturilor.
Se folosește pentru: pâine, plăcintă, prăjituri.
Făina spelta
Făina speltă este un tip de făină integrală din grâu măcinată din întregul bob. Spre deosebire de făina integrală obișnuită, făina spelta are un conținut mai scăzut de proteine și se comportă similar cu făina universală, dar cu mult mai multă aromă. Are un gust ușor acid.
Se folosește pentru: prăjituri, brioșe, prăjituri, crumbles.