4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
În zilele reci de toamnă sau de iarnă ai nevoie de un desert cremos și cald cu care să te răsfeți și să îți încălzești și sufletul și corpul. Vrei ceva aromat, dulce, bogat, care se prepară repede și ușor. Iată 4 idei de rețete de deserturi calde pe care să le încerci. Sunt ideale în zilele reci și mohorâte.
Când afară este frig se potrivesc foarte bine deserturile cu ciocolată, cu nuci, bogate în unt și ouă, cremoase și moi. Trebuie să fie dulci, aromate cu vanilie sau alte esențe puternice.
Îți propunem 4 variante care se pregătesc în maximum 30 de minute. Apoi te poți bucura de ele uitându-te la un film sau citind cartea preferată.
Sufleu de ciocolată
Sufleul de ciocolată îl poți servi cu cremă de vanilie, cu frișcă sau chiar cu dulceață de cireșe amare sau de zmeură.
Ingrediente
- 5 ouă mari
- 4 lingurițe plus 150 g zahăr
- 120 g cacao
- 6 linguri de făină
- 1/4 linguriță de sare
- 400 ml lapte degresat
- 60 g unt
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- zahăr pudră, opțional
Mod de preparare
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se lasă să stea la temperatura camerei 30 de minute. Se unge cu ulei un vas termorezistent de 2 l. Apoi se presară pe toată suprafața zahăr. Se lasă deoparte.
Într-o cratiță, se amestecă praful de cacao, făina, sarea și zahărul rămas. Apoi se încorporează treptat laptele. Se aduce la punctul de fierbere, amestecând continuu timp de încă 1-2 minute sau până se îngroașă.
După ce aceea, se amestecă untul până compoziția se omogenizează. Apoi se transferă într-un castron mare.
Se amestecă o cantitate mică din compoziția fierbinte în gălbenușurile de ou până se omogenizează. După aceea, se pune în vasul fierbinte amestecând continuu. Se adaugă vanilia și se lasă să se răcească puțin.
Într-un alt castron mare, albușurile se bat spumă până se formează vârfuri tari. Cu o spatulă, încorporează un sfert din spuma de albușuri în amestecul de ciocolată până când nu mai rămân dungi albe. Apoi, se repetă procesul până se termină toate albușurile.
Se pune compoziția în vasul pregătit. Se coace la 180°C timp de 40-45 de minute. Se scoate și se servește presărat cu zahăr pudră.
Budincă de cafea
Budinca de cafea se servește fierbinte cu frișcă alături. Mai poți să o decorezi cu sos caramel, sos de ciocolată sau cremă de vanilie.
Ingrediente
- 30 g făină
- 3 linguri de zahar
- 2 lingurițe de cacao
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 1/8 linguriță de sare
- 3 linguri de lapte 2%.
- 2 lingurițe de unt, topit
- 1/4 linguriță de extract de vanilie
Pentru topping
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 lingurițe de cacao
- 3 linguri de cafea fierbinte preparată
- 1 lingură de apă fierbinte
- frișcă, optional
Mod de preparare
Într-un castron mic, se combină făina, zahărul, cacao, praful de copt și sarea. După aceea, se încorporează laptele, untul și vanilia și se amestecă până se omogenizează. Se ung cu ulei 2 forme de ceramică de tip ramekin.
Se combină zahărul brun și cacao. Se presară peste aluat. Se amestecă apa și cafeaua. Se toarnă peste topping.
Se dau vasele la cuptor și se coc la 180°C timp de 15-20 de minute sau până când un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește cald sau la temperatura camerei, cu frișcă dacă se dorește.
Prăjitură cu lapte
Resturile de prăjitura cu lapte pot fi un mic dejun delicios, alături de o cană de cafea sau un cappuccino cremos.
Ingrediente
- 120 ml lapte 2%.
- 150 g făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 1/4 linguriță de sare
- 3 ouă mari, la temperatura camerei
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 250 g zahăr
Pentru topping
- 120 g zahăr brun
- 100 g nuci pecan tocate
- 60 g unt, înmuiat
- 2 linguri de lapte 2%.
- 100 g nucă de cocos mărunțită îndulcită
Mod de preparare
Se preîncălzește la 180°C. Laptele se pune într-un vas și se aduce aproape de punctul de fierbere. Se dă deoparte și se lasă să se răcească. Se amestecă făina, praful de copt și sarea. Se lasă deoparte. Într-un castron, se bat ouăle până devin cremoase.
Se adaugă vanilia și se amestecă. Apoi, treptat se încorporează zahărul, amestecând bine. După aceea, se încorporează alternativ laptele și ingredientele uscate. Se toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 28 cm. Se coace prăjitura 25-30 de minute.
Într-un bol se combină toate ingredientele pentru topping și se presară peste prăjitura. Se mai dă la cuptor pentru încă 5 minute sau până când deasupra se formează bule. Se servește cald.
Prăjitură cu nuci pecan
Prăjitura cu nuci pecan este consistentă și bogată, foarte aromată și gustoasă. Dacă nu vrei să o servești cu înghețată, poți folosi frișcă.
Ingrediente
- 250 g unt
- 250 g zahăr
- 250 g zahăr brun
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 750 g făină
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 200 g chipsuri de ciocolată amăruie 60% cacao
- 150 g nuci pecan tocate, prăjite
- Înghețată de vanilie, opțional
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Untul se pune într-o tavă cu diametrul de 28 cm și se dă la cuptor. Între timp, într-un castron mare, se amestecă cele două tipuri de zahărul.
Când untul este aproape topit, se scoate tava din cuptor și se amestecă până se topește complet. Apoi se încorporează în amestecul de zahăr.
Ouăle se bat bine, apoi se încorporează vanilie și se pune peste amestecul de zahăr. Într-un alt castron, se amestecați făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Apoi se încorporează treptat în amestecul de zahăr. După aceea, se amestecă fulgii de ciocolată și nucile. Se întinde amestecul în tava unsă cu unt.
Se dă la cuptor pentru 35-40 de minute. Se servește cald, cu înghețată de vanilie.