4 rețete vegane pentru air fryer. Preparatele care îți salvează mesele zilnice
La air fryer poți face rețete cu legume ușor și rapid, dar mai ales fără multe grăsimi, care să îți pună în pericol silueta și sănătatea. Descoperă patru rețete vegane pentru air fryer, pe care îți recomandăm să le testezi atunci când nu mai ai inspirație în bucătărie.
Galerie foto
Dacă îți dorești să mănânci mai sănătos, îți spunem că la air fryer poți să gătești orice fel de rețetă într-o manieră mult mai dietetică. Este cu atât mai util atunci când vrei să prepari rapid o gustare sau o garnitură și nu vrei nici să murdărești prea multe vase sau ustensile.
Iată patru rețete vegane pentru air fryer, care sunt delicioase și pe care le poți pregăti în 10-15 minute.
Cartofi wedges cu brânză
Cu arome delicioase de usturoi, brânză, oregano și ardei iute, feliile de cartofi sunt gustarea ideală de seară sau garnitura pentru friptură sau alte feluri principale.
Ingrediente
- 3-4 cartofi mari
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de rozmarin
- 1 linguriță de oregano
- 1/2 linguriță de cimbru
- 1 linguriță de piper negru
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute roșu
- 70 g cașcaval răzuit.
Mod de preparare
Se preîncălzește air fryerul la maximum. Se taie cartofii pe jumătate, pe lungime.
Într-un castron se amestecă condimentele și ierburile aromatice, uleiul de măsline, brânza și cartofii și se amestecă bine. Apoi se pun în coșul de la air fryer. Se coc 30 de minute.
Conopidă crocantă
Conopida crocantă este o garnitură pentru burgeri sau sandvișuri vegetale, dar se poate servi și simplă cu sos tartar sau alt tip de dressing. Te încurajăm să testezi și tu acest preparat aflat pe lista noastră de rețete vegane pentru air fryer.
Ingrediente
- 250 g pesmet panko
- 1½ linguriță de boia afumată
- ½ linguriță de usturoi pudră
- ½ linguriță de praf de ceapa
- ½ linguriță de pudră cayenne
- ¼ de linguriță de sare de mare
- 1 ou mare
- 400 g buchetele mici de conopida
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- felii de lămâie, pentru servire
- sos tartar, pentru servire.
Mod de preparare
Pe o tavă mai adâncă se amestecă pesmetul panko, boiaua de ardei afumată, usturoiul, ceapa, pudră cayenne și sarea. Într-un castron mic, puțin adânc, se bate ușor oul.
Se preîncălzește friteuza cu aer cald la 190°C.
Se trece fiecare buchet de conopidă prin ou, apoi se acoperă cu amestecul de pesmet panko, apoi se pun pe o farfurie mare. După aceea, se stropește conopida cu ulei de măsline și se pune într-un singur strat, cu puțin spațiu între fiecare buchet, în coșul de la air fryer. Se gătește 9 -12 minute sau până când devine crocantă. Se repetă procesul cu bucățile de conopida rămasă.
Se servește cu felii de lămâie și sos tartar.
Cartofi picanți la air fryer
Cartofii picanți sau patatas bravas sunt un preparat de inspirație mexicană extrem de aromați și de gustoși. Pot fi o gustare simplă sau garnitură pentru alte feluri de mâncare.
Ingrediente
Pentru cartofi:
- 4 cartofi mari
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 2 lingurițe de boia
- 2 linguri de usturoi pudră
- 1 linguriță de condiment barbacoa (opțional)
- 1 praf de sare
- 1 praf de piper.
Pentru sos:
- ½ ceapă mică decojită și tăiată cubulețe
- 100 ml sos de roșii de casă
- 1 roșie tăiată cubulețe
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- 1 linguriță de boia
- 1 linguriță de pudră de chilli
- 2 linguri de coriandru
- 2 linguri de cimbru
- 1 linguriță de de all spices
- 1 linguriță de oregano
- 1 lingură de rozmarin.
Mod de preparare
Se taie cartofii în felii și se pun într-un castron împreună cu uleiul de măsline extravirgin și condimentele uscate. Se amestecă bine într-un bol și se pun în friteuza cu aer cald. Se gătesc 20 de minute la 160°C. Se oprește aparatul, se amestecă cartofii și se mai gătesc 3 minute la 200°C.
În timp ce cartofii se gătesc în friteuza cu aer, se amestecă ingredientele pentru sosul picant.
Cartofii se servesc cu sos deasupra.
Tofu crocant la air fryer
Un alt preparat din seria de rețete vegane pentru air fryer pe care ți le recomandăm este cea de tofu crocant. Aceasta este o gustare perfectă atât pentru o seară de film, cât și pentru un picnic sau pentru pachetul de la birou. Se poate servi cu o salată de legume.
Ingrediente
- 450 g tofu extra ferm, presat timp de 30 de minute, apoi tăiat în cuburi de 2 cm
- 1 linguriță de praf de usturoi
- ½ linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de boia
- ½ linguriță de sare de mare
- 2 lingurițe de amidon de porumb
- ½ lingură de sos de soia
- ½ linguriță de ulei de susan (sau orice ulei)
- ¼ linguriță de piper negru măcinat.
Mod de preparare
Într-un castron de dimensiune medie se pune tofu presat și tăiat cubulețe. Se adaugă sosul de soia și se amestecă bine. Apoi se pun celelalte ingrediente și se amestecă până se combină perfect.
Se așează în friteuza cu aer cald într-un singur rând, astfel încât tot tofu să aibă puțin spațiu în jurul fiecărei bucăți. Se programează air fryierul la 200°C și se gătește timp de 10 minute, agitând coșul după 5 minute, apoi se continuă gătirea.
Se scoate și se lasă să se răcească câteva minute apoi se servește.